MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
01
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Εκδηλώσεις, ταινίες, εκθέσεις στην πόλη: 8 προτάσεις για την Παρασκευή 3 Ιουνίου

Συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε προτάσεις με μερικές από τις πιο αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη, την Παρασκευή 3 Ιουνίου.

Ελευσίνα + Επανάσταση: photo credits: Γιώργης Γερόλυμπος / Yiorgis Yerolymbos
Ελευσίνα + Επανάσταση: photo credits: Γιώργης Γερόλυμπος / Yiorgis Yerolymbos
Monopoli Team

Εκθέσεις

Divas: Έκθεση του Φίλιππου Τσιάρα στη The Blender Gallery
Audrey Hepburn, Monoprint, Mixed media on paper, 84x84

Audrey Hepburn, Monoprint, Mixed media on paper, 84×84

Η Blender Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση “DIVAS” του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Φίλιππου Τσιάρα, σε συνδιοργανώση με τη Varvara Roza Galleries. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα λάβουν χώρα την Παρασκευή 3 Ιουνίου στις 18.00 και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 30 Ιουλίου. Ο εικαστικός με μόνιμη έδρα την Νέα Υόρκη, θα παρευρεθεί στα εγκαίνια. Η “Divas” αποτελεί τη πιο πρόσφατη έκθεση της σειράς έργων “The Superdot” στην οποία παρουσιάζονται τα περίφημα και γεμάτα χρώμα Dot Portraits δυναμικών προσωπικοτήτων από το χώρο της τέχνης, μουσικής, κινηματογράφου, μόδας, όπως πρόσωπα της κοινωνικο-πολιτικής επικαιρότητας. Η συγκεκριμένη έκθεση πραγματοποιείται μετά από δύο επιτυχημένες εκθέσεις στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, ενώ μετά τη στάση της στην Αθήνα θα συνεχίσει το ταξίδι της στο Μονακό και στη Βενετία.
Εγκαίνια: Παρασκευή 3 Ιουνίου στις 18.00
Ώρες Λειτουργίας: Tρίτη 10:00 – 18:00, Τετάρτη – Παρασκευή 10:00 – 20:00, Σάββατο 12:00 – 16:00
Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα 

“Ελευσίνα & Επανάσταση”: Αφηγηματική Έκθεση – Εγκατάσταση στο  Parking του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας
photo credits: Γιώργης Γερόλυμπος / Yiorgis Yerolymbos

photo credits: Γιώργης Γερόλυμπος / Yiorgis Yerolymbos

Τη αφηγηματική Έκθεση – Εγκατάσταση με τίτλο “Ελευσίνα & Επανάσταση” εγκαινιάζει η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης την Παρασκευή 3 Ιουνίου στο Parking του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας. Η ιστορικού περιεχοµένου έκθεση, σε επιμέλεια της Ερατούς Κουτσουδάκη και επιστημονική επιμέλεια του Στέφανου Καβαλλιεράκη, με την πολύτιμη συμβολή τοπικών ιστοριοδιφών και συλλεκτών, αναπτύσσεται σε δύο μέρη που συνομιλούν και αλληλοσυμπληρώνονται: την in situ εικαστική εγκατάσταση “Θραύσματα” και την αφηγηματική ιστορική εγκατάσταση “Πολεμική Σκηνή”.
Διάρκεια εγκατάστασης: 3 – 26 Ιουνίου 2022
Χώρος: Parking Παλαιού Ελαιουργείου (Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα)
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Παρασκευή 16.00-20.00 & Σάββατο, Κυριακή 12.00-20.00
Η είσοδος είναι ελεύθερη

Conceptual: Διεθνής ομαδική έκθεση φωτογραφίας στην Blank Wall Gallery

Liz Palm #Norway #Summer

Η Blank Wall Gallery θα φιλοξενήσει την έκθεση Conceptual από τις 3 μέχρι και τις 14 Ιουνίου. Σε αυτού του είδους τη φωτογραφία κυριαρχεί η προσωπική άποψη και πολλοί καλλιτέχνες την υπηρετούν με πάθος. Η αντίληψη του φωτογράφου για το θέμα που φωτογραφίζει και το πώς αυτός θέλει να το αποτυπώσει αποτελεί και το βασικό στοιχείο της φωτογραφίας. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από το αρχικό θέμα, αλλά είναι αυτό που είχε στο μυαλό του ο φωτογράφος και κατάφερε να το υλοποιήσει χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και τη φαντασία του.
Από 3 έως 14 Ιουνίου 
Εγκαίνια: Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022, στις 21:00
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 17:30-21:30, Σάββατο: 12:30-14:30
Blank Wall Gallery, Φωκίωνος Νέγρη 55 Κυψέλη, Αθήνα
Είσοδος Ελεύθερη

Synchronicities: Ομαδική έκθεση φωτογραφίας στην Luminous Eye

Χάρης Κακαρούχας

Η αίθουσα τέχνης Luminous Eye συνεχίζοντας τη δράση της διοργανώνει στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Athens Photo Festival 2022 έκθεση φωτογραφιών των συνιδρυτών της, Βασίλη Γεροντάκου, Χάρη Κακαρούχα, Εύης Καραγιαννίδη, Κατερίνας Καρανίκα και Παύλου Παυλίδη με τίτλο “Synchronicities”. Κάθε ένας από τους πέντε φωτογράφους έχει τη δική του προσωπική φωτογραφική πορεία. Τους ενώνει, ωστόσο, ένας κοινός κώδικας, μια κοινή άποψη για την φωτογραφία και το κοινό όραμα για την τέχνη. Η συγχρονικότητα στη φωτογραφική τους προσέγγιση έχει σαν αποτέλεσμα να απαλύνονται οι όποιες διαφορές τους και να αναδύεται η πνευματική και φωτογραφική τους συγγένεια.

Ταινίες

Πρεμιέρα για το 14o Psarokokalo Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στο Bios
A Summer Place, σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρα Ματθαίου

A Summer Place, σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρα Ματθαίου

Το φετινό Psarokokalo επιστρέφει με μια πληθώρα αφιερωμάτων, εκδηλώσεων και εκπλήξεων, φιλοδοξώντας να προκαλέσει για ακόμη μια χρονιά το ενδιαφέρον των σινεφίλ της Αθήνας. Με 8 ενότητες, 6 διαγωνιστικές κατηγορίες και 8 βραβεία είναι το κλειδί για την ποιότητα και την ποικιλία. Αυτό είναι το πλαίσιο του φεστιβάλ που εξερευνά τον κινηματογράφο από κάθε οπτική γωνία, για να ανακαλύψει στο παρόν τους κινηματογραφιστές και τις ταινίες που προορίζονται να έχουν μέλλον. Εδώ συγκλίνουν οι καλύτερες μορφές του σύγχρονου κινηματογράφου σύμφωνα με την ιστορία και την παράδοση του Psarokokalo Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Είναι το μέρος που είναι αφιερωμένο στην ανακάλυψη του αυριανού κινηματογράφου που αξίζει να υποστηριχθεί πέρα από κάθε είδους διακρίσεις.
Την Παρασκευή 3 Ιουνίου θα βρεθούμε στο Cinematheque για την ενότητα “Εθνικό I” και στην Ταράτσα για την ενότητα “Μυθοπλασία I”.
Από 3 έως 8 Ιουνίου
03/06 στο Cinematheque: 21:00 | Ταράτσα: 21:30
Bios, Πειραιώς 84, Αθήνα
Eισιτήρια: 5€

12ο ΦΠΚΑ – Αφιέρωμα «Με το φακό των γυναικών»: «Η Λιακάδα μέσα μου» της Κλερ Ντενί στην Ταινιοθήκη

Στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα σε σημαντικές διευθύντριες φωτογραφίας του ελληνικού και του διεθνούς κινηματογράφου θέλοντας να αναδείξει το σημαντικό έργο τους και ταυτόχρονα να συμμετάσχει στον ευρύτερο προβληματισμό γύρω από τις ίσες ευκαιρίες. Στο πλαίσιο αυτό θα προβάλλει μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες της Κλερ Ντενί, που πριν λίγες μέρες έφυγε από τις Κάννες με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής. To αφιέρωμα θα συνεχιστεί την Παρασκευή (3/6, 8 μ.μ.) με το αριστούργημα της Κλερ Ντενί Η Λιακάδα μέσα μου, στην οποία πρωταγωνιστεί η Ζιλιέτ Μπινός, παρουσία της διευθύντριας φωτογραφίας Ανιές Γκοντάρ.
Παρασκευή 03/06 στις 20:00
Εισιτήρια: 5 ευρώ, Πακέτα: 5 προβολές/20 ευρώ, 10 προβολές/30 ευρώ, Προσφορά: Φοιτητικό – Παιδικό – ΑμεΑ -Άνεργοι – Ατέλειες – Άνω των 65 ετών: 10 προβολές/25 ευρώ
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136

Άλλες εκδηλώσεις

34η Έκθεση Βιβλίου στον Πειραιά

Μετά από δύο χρόνια απουσίας από τα πολιτιστικά δρώμενα, ο Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών και Εκδοτών Πειραιά, μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του για την προώθηση του Βιβλίου ως πολιτιστικό αγαθό αλλά και για την εν γένει προώθηση του Πολιτισμού, διοργανώνει και φέτος για τριακοστή τέταρτη χρονιά την Έκθεση Βιβλίου στο Πασαλιμάνι. Πρόκειται για μια Εκδήλωση – Θεσμό πλέον, άμεσα συνδεδεμένη με τα πολιτιστικά δρώμενα του Πειραιά. Η 34η Έκθεση Βιβλίου, θα διαρκέσει από 3 Ιουνίου έως 19 Ιουνίου 2022 και θα αποτελέσει, όπως κάθε χρόνο, ίσως το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της εαρινής περιόδου, για την πόλη μας, χάρη στη συμμετοχή Εκδοτών από όλη την Ελλάδα.  Στην Έκθεση συμμετέχουν εκδοτικοί οίκοι από όλη την Ελλάδα και κατά τη διάρκειά της το Πασαλιμάνι γίνεται πόλος έλξης για τους φίλους του βιβλίου από όλη τη περιφέρεια Αττικής.
Διάρκεια: 3 έως 19 Ιουνίου 2022
Ώρες λειτουργίας: 19.00 – 23.00
Πασαλιμάνι, Πειραιάς
Είσοδος ελεύθερη

«Ανεπιθύμητη Τέχνη»: Εικαστικές τέχνες και λογοκρισία στη μεταπολεμική Ελλάδα – Ομιλία της Π. Πετσίνη στον χώρο βιβλίων Σ22

Αν για τον κινηματογράφο, το θέατρο, ή το τραγούδι υπάρχει εξαρχής ένα δεδομένο θεσμικό και νομικό πλαίσιο ελέγχου, που συχνά ξεκινά από τη δημιουργία και φτάνει μέχρι την προβολή και τη διακίνηση μιας ταινίας, ενός έργου, ή ενός «μουσικού τεμαχίου», αυτό δεν ισχύει για τις εικαστικές τέχνες. Ο αριθμός των εικαστικών καλλιτεχνών που υπέστησαν λογοκριτικές παρεμβάσεις είναι συντριπτικά μικρότερος από τον αντίστοιχο των κινηματογραφιστών, θεατρικών συγγραφέων – σκηνοθετών, και μουσικών. Παρ’ όλα αυτά, τα λογοκριτικά φαινόμενα δεν είναι λίγα και σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητα. Αφενός, διότι οι περιπτώσεις λογοκρισίας είναι συχνά κραυγαλέες, και αφετέρου, επειδή τα εικαστικά, ταυτισμένα καθώς είναι παραδοσιακά με την έννοια της «Τέχνης», απαιτούν και συνήθως απολαμβάνουν ένα ειδικό καθεστώς ελευθερίας: Η λογοκρισία θεωρείται κατεξοχήν εχθρική και επιζήμια για την τέχνη και αντίθετη στην αισθητική αυτονομία. Η ομιλία παρουσιάζει τμήμα των ερευνητικών αποτελεσμάτων του μεταδιδακτορικού έργου CIVIL: «Η λογοκρισία στον Κινηματογράφο και στις Εικαστικές Τέχνες: Η ελληνική εμπειρία από τα μεταπολεμικά χρόνια μέχρι σήμερα» (2018-2022, Πάντειο Πανεπιστημιο).
03/06 στις στις 19:30 
Κύκλος «45@22»: 45 λεπτά ομιλίας για ένα θέμα
Σ22, Κ. Σμολένσκη 22, Εξάρχεια
Είσοδος ελεύθερη. Κράτηση θέσεων: [email protected]

Περισσότερα από Εκδηλώσεις