Μήπως πάσχετε από ορθορεξία; Κάντε αυτό το τεστ για να μάθετε
Ένα κουίζ ορθορεξίας για να σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν το ενδιαφέρον σας για τη διατροφή θα μπορούσε να βλάψει την υγεία σας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό τους για το πώς μοιάζει μια διατροφική διαταραχή – μια πολύ αδύνατη νεαρή γυναίκα, που δεν τρώει σχεδόν τίποτα. Και όχι μια χαρούμενη και αθλητική γυναίκα που μοιράζεται φωτογραφίες στο διαδίκτυο με τις πολύχρωμες σαλάτες και τον πράσινο χυμό της για να τις δει ο κόσμος. Η οποία όμως στην πραγματικότητα τρώει μόνο λαχανικά, φρούτα, πράσινους χυμούς και περιστασιακά δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, και σκέφτεται συνεχώς το φαγητό. Ωστόσο, η εμμονή της δεν είναι να αδυνατίσει, αλλά να είναι υγιής. Και το πιο πιθανό είναι πως η συγκεκριμένη γυναίκα πάσχει από ορθορεξία.
Η νευρική ορθορεξία (orthorexia nervosa) δεν αποτελεί επίσημη ιατρική διάγνωση, δεν έχει καταχωρηθεί στο DSM-IV, ωστόσο είναι μια πάθηση που αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Επίσης, δεν χρειάζεται να έχει κάποιος επίσημη διάγνωση για να υποφέρει και να του δοθεί βοήθεια.
Η ορθορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή κατά την οποία το άτομο αποκτά εμμονή με την υγιεινή ή «καθαρή» διατροφή, αντί για την απώλεια βάρους. Αντί ο εγκέφαλος να προσηλώνεται στις θερμίδες, προσηλώνεται στην «καθαριότητα», που συχνά οδηγεί σε αποκοπή ενός αυξανόμενου αριθμού ομάδων τροφίμων, καταναγκαστικό έλεγχο των συστατικών και ακραία αγωνία όταν δεν υπάρχουν “ασφαλή’ τρόφιμα. Ο υποσιτισμός και οι ιατρικές συνέπειες της ορθορεξίας μπορεί να είναι εξίσου σοβαρές με την ανορεξία.
Το ορθορεξικό άτομο, καταναλώνει υπερβολική ενέργεια γύρω από την οργάνωση της τροφής του, νιώθει ενοχές αν κάνει κάποια παρασπονδία, συζητάει υπερβολικά για θέματα διατροφής και fitness, απορεί που οι άλλοι άνθρωποι τρέφονται με πιο χαλαρό τρόπο, και νιώθει ασφαλές και «υπό έλεγχο» μόνο όταν ακολουθεί το «σωστό» πρόγραμμα άσκησης και διατροφής.
Αν ανησυχείτε ότι το ενδιαφέρον σας για την υγιεινή διατροφή μπορεί να μην είναι σε υγιή πλαίσια, τότε μπορείτε να κάνετε το παρακάτω κουίζ ορθορεξίας, που δημιουργήθηκε από τον Δρ Steven Bratman, ο οποίος πρωτοχρησιμοποιήσε τον όρο.
Διάβαστε περισσότερα στο Jenny.gr