MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας: Ένα βιωματικό ταξίδι στις αξίες, τις αρχές και τους σταθμούς του Ολυμπισμού στην Ελλάδα

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας για το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας, βρεθήκαμε στον χώρο του και γίναμε μέρος ενός μοναδικού ταξιδιού στον χρόνο και την πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με επίκεντρο την Ελλάδα.

Ευδοκία Βαζούκη | 16.06.2022

«Είναι πολύ μεγάλη μας χαρά και τιμή που βρίσκεστε εδώ πέρα, για να γνωρίσετε ή να ξανά γνωρίσετε το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας». Έτσι μάς καλοσώρισε η διευθύντρια του μουσείου Μαρία Παπαϊωάννου στον χώρο του Ολυμπιακού Μουσείο Αθήνας, το οποίο στεγάζεται εντός του εμπορικού κέντρου Golden Hall στο Μαρούσι.

Ένα μουσείο που μπορεί να περιμέναμε από το 2004, όπως παρά αυτή την πολυετή καθυστέρηση, άνοιξε επίσημα τις πόρτες του έναν χρόνο πριν – και μάλιστα εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου, αυτή της πανδημίας, σηματοδοτώντας έναν νέο προορισμό στην πόλη που εντάσσεται στον μουσειακό ιστό της και είναι αφιερωμένος στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Σε αυτόν στεγάζεται ένα σημαντικό μέρος της Ολυμπιακής κληρονομιάς της χώρας, ενώ αναδεικνύεται η συμβολή της Ελλάδας στη διαμόρφωση του Ολυμπιακού Κινήματος και η Αθήνα ως Ολυμπιακή Πρωτεύουσα.

«Η αλήθεια είναι πως η πανδημία δεν μάς βοήθησε και πολύ, με όλους αυτούς τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις, παρ’ όλα αυτά η χρονιά έχει αρχίσει να πηγαίνει πολύ καλά στο δεύτερο μισό της, ειδικά για τα σχολεία που ξεκίνησαν τις σχολικές επισκέψεις. Επίσης, περιμένουμε τώρα και τους τουρίστες, οι οποίοι έχουν αρχίσει ήδη να μάς επισκέπτονται χάρη στην ευρύτερη προβολή που έχει πάρει το μουσείο και χωρίς εμείς να έχουμε κάνει κάτι στοχευμένα γι’ αυτό», σημείωσε η κ. Παπαϊωάννου όταν ρωτήθηκε σχετικά με την επισκεψιμότητα του μουσείου.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες αυτόν τον έναν χρόνο που μετράει από την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του, το Ολυμπιακό Μουσείο δεν έχει καταφέρει και λίγα · έχει υποδεχθεί επισκέπτες όλων των ηλικιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σημαντικές προσωπικότητες και διακεκριμένους αθλητές, έχει οργανώσει πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και workshops για μαθητικές ομάδες και αθλητικούς συλλόγους, ενώ έχει φιλοξενήσει τα πρώτα του Easter και Summer Camps.

Το μουσείο δομείται γύρω από την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, με επίκεντρο την Ελλάδα και έτσι οι τρεις κύριες αίθουσές του αποτελούν τους τρεις μεγάλους ελληνικούς σταθμούς: την Αρχαία Ολυμπία, την Αθήνα του 1896 και την Αθήνα του 2004. Όμως το ταξίδι στον χρόνο, μέσω του μουσείου, ξεκινάει αντίστροφα. Από το σήμερα, πηγαίνουμε στο χθες και από εκεί επιστρέφουμε ξανά σιγά σιγά στο σήμερα – κι αυτό είναι κάτι που κάνει την επίσκεψη αυτή πολύ ενδιαφέρουσα, ενώ αναδεικνύει και τη διαχρονικότητα του θεσμού.

Αυτή ήταν και η δική μας διαδρομή την ημέρα που βρεθήκαμε στο Ολυμπιακό Μουσείο, κατά την οποία ξεναγηθήκαμε σε έναν υπερσύγχρονο χώρο και βιώσαμε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία των Αγώνων, από την αρχαιότητα μέχρι τις σύγχρονες λαμπερές διοργανώσεις. Από αίθουσα σε αίθουσα, που η κάθε μία παρουσίαζε τη δική της χρονολογική αφήγηση, με τα χρώματα στους τοίχους να μην είναι καθόλου τυχαία επιλογή – λευκό για τις «φωτεινές» στιγμές και πιο σκούρα κατά τις «μαύρες» περιόδους της ιστορίας που δεν άφησαν ανεπηρέαστη και τη διοργάνωση. Στις «μαύρες» περιόδους της ιστορίας συγκαταλέγεται πλέον και η περίοδος της πανδημίας, με την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 για το 2021 στο Τόκιο!

Εντυπωσιακή και η αίθουσα, όπου προβάλλονται βίντεο με φωτογραφικό υλικό από τους πρώτες Αγώνες πάνω στα φύλλα ενός κότινου, που ήταν το στεφάνι από κλαδί αγριελιάς με το οποίο στεφανώνονταν οι νικητές των Αγώνων της αρχαιότητας.

Τις εντυπωσιακές αίθουσες γεμίζει ένα «κράμα» από εκθέματα, τεκμήρια και αναμνηστικά, με τη συνδρομή των ψηφιακών μέσων αλλά και αυθεντικών τεκμηρίων, με στόχο να μεταδοθούν σε εμάς οι αξίες του Ολυμπισμού, να γνωρίσουμε τους αθλητές, τους ήρωες του Ολυμπιακού Κινήματος, αλλά και νιώθοντας τον παλμό των Ολυμπιακών Αγώνων, να συγκινηθούμε, να εμπνευστούμε…

Καθώς προχωράς συνειδητοποιείς πως το μουσείο εκτός από το να προβάλει τις αρχές και τις αξίες του Ολυμπισμού, τους μεγάλους σταθμούς του Ολυμπιακού Ιδεώδους, τον ρόλο της Ελλάδας, αλλά και των Ελλήνων αθλητών, την ίδια στιγμή αναδεικνύει και τον προσωπικό, διαρκή «αγώνα» του καθενός από εμάς σε πολλές από τις πτυχές της ζωής μας.

Η στάση στην αίθουσα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, δεν θα μπορούσε να προσφέρει τίποτα λιγότερο από άπλετη συγκίνηση, ειδικά για όσους έχουν ζωντανές μνήμες από εκείνη τη λαμπρή περίοδο, που έχει χαραχθεί πλέον στη μνήμη κάθε Έλληνα. Τα εντυπωσιακά κοστούμια του Δημήτρη Παπαϊωάννου από την τελετή έναρξης των Αγώνων, τραβούν αμέσως την προσοχή καθώς δεσπόζουν επιβλητικά στο κέντρο της αίθουσας.

Εκτός από τη μόνιμη έκθεση, στο Ολυμπιακό Μουσείο φιλοξενείται και η περιοδική έκθεση μικτής πραγματικότητας με τίτλο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος», στην οποία μέσω τεχνητής νοημοσύνης οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν ψηφιακά στην Αρχαία Ολυμπία, όπως ήταν στην ακμή της πριν από 2.000 χρόνια.

Μια διαφορετική μουσειακή εμπειρία

Τι αποκομίσαμε από αυτή την ξενάγηση; Συνειδητοποιήσαμε πώς είναι στο «χέρι» των ανθρώπων του κάθε μουσείου να στήσουν μια μουσειολογική προσέγγιση που θα κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον των επισκεπτών μέχρι το τέλος, δεν θα θυμίζει μια βαρετή, ίσως, εκπαιδευτική εμπειρία, ούτε για τους μεγάλους αλλά ούτε φυσικά και για τους μικρούς επισκέπτες και δεν θα δείχνει πως απευθύνεται σε κάποιο ειδικό κοινό.

Το υλικό ήταν ιδιαίτερα πρωτότυπο και η τοποθέτησή του τέτοια που έχει στηθεί μια απολαυστική αφήγηση για την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, με γνωστές και άγνωστες σε εμάς ιστορίες της διοργάνωσης, συγκινητικά fun facts αλλά και προσωπικά αντικείμενα των ίδιων των αθλητών, που φέρουν το καθένα ξεχωριστά τη δική του «ιστορία».

Η διαδραστικότητα μέσα στις αίθουσες χάρη στις νέες τεχνολογίες, είναι κάτι ακόμη που βάζουμε στα «συν» για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία. Αξίζει σίγουρα μια οικογενειακή βόλτα!

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε: https://athensolympicmuseum.org.

Περισσότερα από Εικαστικά