Ουκρανία: Νέοι νόμοι απαγορεύουν έργα Ρώσων συγγραφέων και συνθετών
Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε δύο νομοσχέδια που θέτουν αυστηρούς περιορισμούς στα βιβλία και τη μουσική Ρώσων δημιουργών, καθώς το Κίεβο επιδιώκει να διακόψει τους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, μετά την εισβολή της Μόσχας.
Ο ένας νόμος θα απαγορεύει την εκτύπωση βιβλίων από Ρώσους πολίτες, εκτός και αν εκείνοι πάρουν την ουκρανική υπηκοότητα. Η απαγόρευση θα ισχύει μόνο για εκείνους που πήραν τη ρωσική υπηκοότητα μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991.
Επιπλέον θα απαγορεύει την εισαγωγή, για εμπορικούς σκοπούς, βιβλίων που έχουν εκτυπωθεί στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την κατεχόμενη ουκρανική επικράτεια, ενώ θα απαιτείται ειδική άδεια για την εισαγωγή βιβλίων στα ρωσικά, από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Ο δεύτερος νόμος θα απαγορεύει την αναπαραγωγή μουσικής Ρώσων συνθετών (όσων είχαν την υπηκοότητα μετά το 1991) στα ΜΜΕ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ θα προβλέπει την αύξηση του ποσοστού χρήσης της ουκρανικής γλώσσας και της ουκρανικής μουσικής σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.
Τα δύο αυτά νομοσχέδια πρέπει να υπογραφούν από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να τεθούν σε ισχύ και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ίδιος είναι αντίθετος. Και τα δύο νομοσχέδια έλαβαν ευρεία υποστήριξη στο κοινοβούλιο – μεταξύ άλλων και από βουλευτές που παραδοσιακά τάσσονταν υπέρ του Κρεμλίνου – αλλά και από τα περισσότερα ουκρανικά ΜΜΕ.
«Οι νόμοι έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς συγγραφείς να μοιράζονται ποιοτικό περιεχόμενο με το ευρύτερο δυνατό κοινό, το οποίο μετά τη ρωσική εισβολή δεν αποδέχεται κανένα ρωσικό δημιουργικό προϊόν», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τκατσένκο.
Οι δύο αυτοί νέοι νόμοι αποτελούν το τελευταίο κεφάλαιο στη μακρά πορεία της Ουκρανίας για την αποτίναξη της κληρονομιάς εκατοντάδων χρόνων διακυβέρνησης της Μόσχας.
Σύμφωνα με το Κίεβο, αυτή η διαδικασία, που παλιότερα αναφερόταν ως «αποκομμουνοποίηση», αλλά τώρα πιο συχνά αποκαλείται «απορωσοποίηση», είναι απαραίτητη προκειμένου να ανατραπούν πολιτικές αιώνων, οι οποίες στόχευαν στη συντριβή της ουκρανικής ταυτότητας.
Η Μόσχα από την πλευρά της διαφωνεί, υποστηρίζοντας ότι οι προσπάθειες του Κιέβου για την εδραίωση της ουκρανικής γλώσσας στην καθημερινή ζωή καταπιέζουν τον μεγάλο αριθμό ρωσόφωνων πολιτών της Ουκρανίας, των οποίων τα δικαιώματα υποστηρίζει το Κρεμλίνο ότι υπερασπίζεται με τον πόλεμο που κήρυξε στην Ουκρανία.
Με πληροφορίες από Guardian.