Προσωπεία: Μια «τραγωδία βιτρίνας» από τον Μάνο Ποντικάκη
Έκθεση θεατρικών προσωπείων με τίτλο «Υποκριτές» παρουσιάζει ο γλύπτης στην «Παρόδιο Στοά» της οδού Κολοκοτρώνη στη διασταύρωσή της με την Αιόλου, στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
«Τραγωδία βιτρίνας» αποκαλεί την έκθεση θεατρικών προσωπείων που με τίτλο «Υποκριτές» παρουσιάζει ο γλύπτης Μάνος Ποντικάκης στην Παρόδιο Στοά του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ, στο τρίστρατο που σχηματίζει η οδός Κολοκοτρώνη στη διασταύρωσή της με την Αιόλου και τη μικρή οδό Βασιλικής, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.
Στην έκθεση παρουσιάζεται ένας μικρόκοσμος που βασίζεται στα θεατρικά προσωπεία σύμφωνα με την παράδοση της αρχαίας τραγωδίας, έτσι όπως την ερμηνεύει ο εικαστικός καλλιτέχνης.
Όπως σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Κωνσταντίνος Μπάσιος, «πρόκειται για μια ελευθεριάζουσα απόδοση, για μια σειρά επιλογών που η φαντασία τού δημιουργού περιγράφει ‒και εντέλει ορίζει‒ ποιο προσωπείο αντιστοιχεί σε ποιο “πρόσωπο”», όπου οι μεν ηρωίδες διατηρούν μια κάποια έμφυλη υπόσταση που δεν επιτρέπει παρερμηνείες, ενώ, αντίθετα, οι ήρωες αποδίδονται αχρωμάτιστοι, με μια αφαιρετική απόδοση των χαρακτηρολογικών τους στοιχείων. Ανάμεσά τους προκύπτουν, συνεχίζει ο επιμελητής, «διμερείς ή και τριμερείς διάλογοι, οι οποίοι τοποθετούνται ενώπιον ενός χορού, ο οποίος συμβολικά βρίσκεται στο βάθος του εκθεσιακού χώρου».
Ο Μάνος Ποντικάκης, αφιερώνει την έκθεσή του «στα πλάσματα που αγιάζουν την ψυχή της πόλης», εκείνους που βρίσκονται «σε απόλυτη ένδεια ‒άστεγοι, πρεζάκια, πόρνες/οι, μικροπωλητές, επαίτες, ρακοσυλλέκτες και κάθε λογής αναγκεμένοι‒ που κρατάνε το καντήλι της θεάς Ανάγκης αναμμένο».
Εξηγεί, στη συνέχεια, ότι αυτό το κομμάτι της Αθήνας, την αγορά, «το αγάπησα από την πρώτη επίσκεψη (θα ήταν γύρω στο ’71). Τα χρώματα, τα σχήματα, οι μυρωδιές, οι θόρυβοι, η κίνηση, οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν μέσα μου (ή εγκαταστάθηκα μέσα τους) και έγιναν πατρίδα».
Συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι «το παράδοξο, το απρόσμενο, το αναπάντεχο καραδοκούσαν σε κάθε γωνιά, σε κάθε βιτρίνα, παντού. Είναι ένας τόπος που ικανοποιούσε (και εξακολουθεί) κάθε μορφή ανάγκης, από το βάθος του χρόνου που λέμε αρχαιότητα. Ένας υπαρκτός μυθικός τόπος, ιδανικός για να εγκαταστήσω ήρωες τραγικούς, που γεννήθηκαν σε αυτό τον χώρο ‒πλάσματα όλοι τους και μορφές μιας ακόμη βαθιάς ανάγκης, για επικοινωνία και δημιουργικότητα σε μια τραγική περίοδο υποχρεωτικού εγκλεισμού τής ανθρωπότητας και εξαναγκασμού στη χρήση ανοίκειας μάσκας‒ μετατρέποντας τη βιτρίνα σε θέατρο, ώστε να σας απευθυνθούν και να σας πουν όσα σπουδαία μπορεί να ακούσει ο καθένας σας».
Η έκθεση «Υποκριτές» εγκαινιάζεται την Τετάρτη 22 Ιουνίου, στις 20:30, και θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2022.