Athens Vegan Burgers: Το πιο δημιουργικό vegan buger μόλις προσγειώθηκε στην καρδιά της Αθήνας – κι εμείς το δοκιμάσαμε!
Το Athens Vegan Burgers άνοιξε πριν από λίγο καιρό στην καρδιά της πόλης και – όπως λέει και το όνομά του – μάς συστήνει ένα διαφορετικό, vegan burger.
Η vegan διατροφή (η διατροφή από την οποία λείπουν όλα τα ζωικά προϊόντα – για όσους δεν γνωρίζουν ακριβώς τη σημασία του όρου) έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς ανά την υφήλιο. Φυσικά, η vegan φιλοσοφία έχει επηρεάσει και τη χώρα μας, με ολοένα και περισσότερα μαγαζιά να εντάσσουν vegan πιάτα στα μενού τους.
Το καλύτερό μας, βέβαια, είναι να εντοπίζουμε μέρη που ακολουθούν τη vegan κουλτούρα όχι απλά από μόδα, αλλά από άποψη και φιλοσοφία, δηλώνοντάς μας πως η vegan διατροφή δεν χρειάζεται να είναι ούτε περιοριστική, αλλά ούτε και βαρετή. Ένα από αυτά τα μαγαζιά είναι το Athens Vegan Burgers, που άνοιξε πριν λίγο καιρό στην καρδιά της πόλης και, όπως λέει και το όνομά του, μάς συστήνει ένα διαφορετικό, vegan burger.
Εμείς επισκεφθήκαμε το μαγαζί, δοκιμάσαμε τα πιάτα του και μιλήσαμε με τον σεφ, Νίκο Γαϊτάνο, ο οποίος μας έκανε μία μικρή “ξενάγηση” τόσο στο μενού, αλλά και στη φιλοσοφία του Athens Vegan Burgers.
Η φιλοσοφία πίσω από το Athens Vegan BurgersΤο σκεπτικό, όπως μάς λέει ο σεφ, είναι να φτιαχτεί ένα διαφορετικό vegan μαγαζί που να έχει ταυτότητα. Η ιδέα γεννήθηκε πριν από περίπου 4 μήνες και η έμπνευση ήταν να φτιαχτεί ένα «εκλεπτυσμένο fast food», κάτι που δεν υπάρχει, όχι μόνο σε vegan, αλλά και σε fast food γενικά. Ένα μαγαζί με ιδιαίτερες γεύσεις, που να είναι ταυτόχρονα vegan και healthy.
Στην κουζίνα, μάλιστα, εργάζονται μαθητές του σεφ από τη δική του σχολή vegan μαγειρικής.
Το μενού, μάς αναφέρει ο σεφ, είναι ένα ταξίδι στον κόσμο. Κάθε μπέργκερ φέρνει γεύσεις από μία διαφορετική γωνιά του πλανήτη, από την Ιταλία μέχρι την Ινδία και από το Μεξικό ως την Αγγλία, αλλά και ελληνικές γεύσεις.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι μπορεί να βρει κάποιος στο μενού του Athens Vegan Burgers;
Ανοίγοντας το μενού βρίσκουμε 5 διαφορετικές δροσερές σαλάτες, κάθε μία με τη δική της ταυτότητα.
Στη χωριάτικη σαλάτα συναντάμε μία ιδιαίτερη μους από φυτική φέτα που παρασκευάζεται στο μαγαζί, στην τονοσαλάτα ο “τόνος” είναι φτιαγμένος από όσπρια, κάτι το οποίο, ωστόσο, δεν προδίδεται από τη γεύση της, καθώς είναι σαν να τρως κανονική τονοσαλάτα, ενώ η κρύα μακαρονοσαλάτα αποτελεί από μόνη της ένα πολύ δροσερό πλήρες γεύμα.
Την 5άδα στις σαλάτες συμπληρώνουν η σαλάτα κινόα, με highlight της το dressing από μελιτζάνα και πιπεριά…
…αλλά και η εξωτική σαλάτα, κατάλληλη για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, καθώς πρόκειται για μία δροσερή πράσινη σαλάτα με ανανά.
Περνώντας στα burgers, ξεκινάει ένα ταξίδι ανά τον κόσμο με πάρα πολλές στάσεις σε διάφορες χώρες. Ξεκινάμε από το english breakfast burger, όπου σε μία μπουκιά μπορείς να γευτείς ένα πλήρες αγγλικό πρωινό, με (vegan) λουκάνικο, φασόλια και scrumbled tofu (σε αντιστοιχία με τα βρετανικά scrumbled eggs).
Παραμένοντας στην Αγγλία, υπάρχει, επίσης το burger no fish and chips, φτιαγμένο από όσπρια με ταρτάρ σως και πουρέ αρακά.
Στις νέες προσθήκες του μενού, μάλιστα, θα βρούμε και μία από τις πιο κλασσικές ελληνικές γεύσεις, το burger μουσακάς, με ψωμάκια από τριμμένη πατάτα και γέμιση μελιτζάνα, κολοκύθι, σάλτσα ντομάτας, κιμά και μπεσαμέλ. Ακόμα μία ελληνική γεύση που συναντάμε στο μενού είναι το burger γύρος με μικρά πιτάκια από σουβλάκια αντί ψωμιού, τζατζίκι, ντομάτα και γύρο από μανιτάρια.
Στο ramen burger, αντί για ψωμί έχουμε φορμαρισμένα νούντλς και στη μέση μπιφτέκι από ένα φρούτο, το οποίο, όταν το κόψεις άγουρο του δίνεις ό,τι γεύση θες και μπορείς να το κάνεις να μοιάζει με κρέας.
Στο μενού υπάρχει, μάλιστα, και γλυκιά πρόταση burger, με ψωμάκι από γλυκιά ιαπωνική ζύμη dorayaki, “μπιφτέκι” με αμύγδαλο, “τυρί” από χυμό πορτοκαλιού και γλυκιά “μαγιονέζα” και “κέτσαπ”.
Τα burgers του μαγαζιού δεν υστερούν σε τίποτα από τη νοστιμιά ενός κανονικού burger. Υπάρχουν, μάλιστα, στο μενού και γεύσεις που προσομοιάζουν πάρα πολύ στο κρέας, χωρίς τα περιττά λιπαρά και τις τοξίνες του κρέατος. Μία τέτοια επιλογή αποτελεί το texas burger.
Ταυτόχρονα, τα πάντα είναι χειροποίητα και με αγνές πρώτες ύλες. Όπως μάς εξηγεί και ο σεφ, oι περισσότερες πρώτες ύλες του μαγαζιού προέρχονται από Έλληνες παραγωγούς και είναι προϊόντα της ελληνικής υπαίθρου. Οι σάλτσες είναι όλες χειροποίητες και χωρίς συντηρητικά. Με λίγα λόγια πρόκειται για πιάτα πολύ νόστιμα, αγνά και με λίγα λιπαρά. Υπάρχει, μάλιστα, και τελείως gluten free επιλογή, όπου ακόμα και το ψωμάκι είναι χωρίς γλουτένη.
Πρόκειται για ένα μέρος που είναι vegan, αλλά και helathy.
Η αγαπημένη πρόταση του σεφΑγαπημένη πρόταση του σεφ είναι το proccini burger -η “ιταλική” επιλογή του μενού- καθώς πρόκειται για ένα μπιφτέκι το οποίο, όπως μάς αποκαλύπτει και ο ίδιος, εξελίσσει εδώ και 12 χρόνια και πλέον έχει φτάσει στην πιο ολοκληρωμένη του εκδοχή.
Τα δικά μας highlights από την επίσκεψή μας στο Athens Vegan BurgersΠέρα από την υπέροχη, γραφική τοποθεσία, στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα στο Μοναστηράκι -που ειδικά τώρα το καλοκαίρι θυμίζει εξοχικό πεζόδρομο- και το φιλόξενο προσωπικό που μάς έκανε να νιώσουμε σαν στο σπίτι μας, το Athens Vegan Burgers μάς ενθουσίασε για πολλούς διαφορετικούς λόγους.
Πρώτο προσωπικό μου highlight οι “τηγανητές” πατάτες του μαγαζιού, δηλαδή οι πατάτες που συνοδεύουν τα burgers. Το “τηγανητές” το έβαλα σε εισαγωγικά, καθώς, όπως μας εξηγεί ο σεφ, οι πατάτες δεν τηγανίζονται, αλλά ψήνονται στον φούρνο. Τόσο η εμφάνιση, όσο και η γεύση τους, όμως, δεν υστερούν σε τίποτα από μίας κλασσικής τηγανιτής πατάτας, κερδίζοντάς την, βέβαια, στο θέμα της υγείας. Για εμένα ήταν οι καλύτερες “τηγανητές” πατάτες φούρνου που έχω δοκιμάσει!
Δεύτερο highlight της επίσκεψής μας, το vegan παγωτό μηχανής. Ο ίδιος ο σεφ, μάλιστα, όντας πολλά χρόνια vegan, μάς είπε πως είχε δυσκολευτεί πολύ να βρει vegan παγωτό μηχανής και μόλις το ανακάλυψε, αποφάσισε κατευθείαν να το φέρει στο μαγαζί.
Τρίτο highlight -που εμένα προσωπικά με ενθουσίασε πάρα πολύ- αποτελεί η επιλογή του μαγαζιού να έχει σε κάθε burger και ένα διαφορετικό ψωμάκι, το οποίο να “ολοκληρώνει” την πρόταση του πιάτου. Κάποια από τα διαφορετικά ψωμάκια -όπως το ψωμάκι από τριμμένη πατάτα για το burger μουσακά, ή τα ψωμάκια από φορμαρισμένα ramen noodles για το ramen burger- αναφέρθηκαν και προηγουμένως.
Μεταξύ εκείνων που δεν αναφέρθηκαν και αξίζουν μία ειδικά μνεία είναι το ψωμάκι από σπιρουλίνα, το ψωμάκι πατζαριού, αλλά και το μπρέτσελ ψωμάκι στη vegan εκδοχή του. Σύντομα, μάλιστα, θα υπάρχει στο μενού και burger βάφλα, όπου στη θέση του ψωμιού θα υπάρχει vegan βάφλα και εσωτερικά θα έχουμε μία γλυκιά γέμιση.
Συνολικά η εντύπωσή μας από το μαγαζί είναι κάτι παραπάνω από θετική καθώς, όχι μόνο δίνεται μεγάλη βάση στο να είναι τα πιάτα, εκτός από νόστιμα, και υγιεινά -πράγμα το οποίο πάντα μάς τραβάει το ενδιαφέρον- αλλά κάθε πιάτο χαρακτηρίζεται από έντονη δημιουργικότητα. Πίσω από κάθε πρόταση φαίνεται η όρεξη και το πάθος του σεφ για ένα άρτιο αποτέλεσμα.
Κι ένα μήνυμα από τον σεφ!«Η vegan διατροφή είναι η διατροφή του μέλλοντος. Κάνει καλό στον πλανήτη, κάνει καλό στην υγεία μας, κάνει καλό και στα ζώα, οπότε από τη vegan διατροφή μόνο καλό μπορείς να πάρεις και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απολύτως από τη ζωική. Αντιθέτως, με την ίδια νοστιμιά θα αποφύγεις πολλά κακά που έχει η ζωική διατροφή», μάς είπεο σεφ κλεινοντας.
Μέσα στις επόμενες ημέρες, μάλιστα, θα μπορείτε να βρείτε το Athens Vegan Burgers και στο e-food και προσεχώς και στο wolt.
Περισσότερες προτάσεις για φαγητό θα βρείτε στο AboutFood.gr.
Athens Vegan Burgers
Διεύθυνση: Μητροπόλεως 59, Αθήνα (Μοναστηράκι)
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 12:00-00:00
Τηλ. Επικοινωνίας: 211.2674470
Email: [email protected]
Instagram: www.instagram.com/athensveganburgers
Facebook: www.facebook.com/athensveganburgers