Το Φεστιβάλ Δράμας «ταξιδεύει»: Προβολές βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους στην Πειραιώς 260
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας έρχεται στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, για να παρουσιάσει μια επιλογή βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους πάνω στις θεματικές «Ελευθερία» και «Γυναίκα και κοινωνία».
Μια μέρα αφιερωμένη στο σινεφίλ κοινό της πόλης είναι για το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου η φετινή 12η Ιουλίου, καθώς θα προβάλει στην Πειραιώς 260 δέκα αγαπημένες και βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.
Δυο θεματικές ενότητες –«Ελευθερία» και «Γυναίκα και κοινωνία»– πλαισιώνουν τα εξαιρετικά ολιγόλεπτα έργα νέων στην πλειονότητά τους Ελλήνων κινηματογραφιστών, σε έναν μίνι σινε-μαραθώνιο που θα πραγματοποιηθεί στον Χώρο Ε, που για εκείνη μοναχά τη μέρα θα μετατραπεί σε σκοτεινή αίθουσα.
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας –με το ελληνικό, το διεθνές και το σπουδαστικό διαγωνιστικό του πρόγραμμα– είναι ένας κόμβος καλλιτεχνικής επικοινωνίας και διαμοιρασμού κινηματογραφικών γνώσεων και εμπειριών. Αποτελεί κατεξοχήν θεσμό για την προβολή και ανάδειξη των ταινιών μικρού μήκους στη χώρα μας και στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ως πύλη μέσα από την οποία οι κινηματογραφιστές προωθούν το έργο τους σε επίπεδο ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές, κάθε χρόνο δέχεται πάνω από 2.000 συμμετοχές, από όλο τον κόσμο. Οι καλύτερες «ταξιδεύουν» σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού μέσω της συμμετοχής του Φεστιβάλ σε πολλές σημαίνουσες διεθνείς και εγχώριες διοργανώσεις.
Πρόγραμμα Ταινιών
Κινούμενα Σχέδια, διαρκ. 12΄, 2020
Μια μεσήλικη γυναίκα παρατηρεί τον μικρόκοσμο μιας αθηναϊκής γειτονιάς από το μπαλκόνι της με μεικτές αντιδράσεις από όσους διαρκώς παρατηρεί, ώσπου εξαφανίζεται και αυτός ο μικρόκοσμος αλλάζει για πάντα.
Ο Άρης Καπλανίδης σπούδασε Animation στη Σχολή Ορνεράκη. Με τη μικρού μήκους ταινία «Τσόντα» κέρδισε υποτροφία στη Σχολή Σταυράκου. Το 2017 βραβεύτηκε με το 1ο Βραβείο Pitching του Φεστιβάλ Δράμας για την ταινία «Από το μπαλκόνι». Μαζί με τον συν-δημιουργό Ηλία Ρουμελιώτη ίδρυσε την Brosinarts Animation Studios και πλέον ασχολείται αποκλειστικά με το animation μυθοπλασίας.
Φιλμογραφία- Η Ζωή Ενταύθα (2015)
- «Πισωγυρίσματα» (2010)
- Ο πανίσχυρος μεγιστάνας των Νίντζα (2008)
Μυθοπλασία, διαρκ. 26΄, 2021
Πανομοιότυπα ντυμένα κορίτσια με στρατιωτικά ρούχα εργάζονται κοπιωδώς. Μια μητριαρχική οικογένεια. Μια ολιγαρχική κοινωνία. Τι θα γινόταν αν αντικαθιστούσαμε τις μέλισσες με ανθρώπους;
Ο Μανώλης Μαυρής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Γραφιστική και Κινούμενο Σχέδιο στην Αθήνα και Οπτική Επικοινωνία στο Λονδίνο (MA). Οι μικρού μήκους ταινίες του έχουν προβληθεί σε σημαντικά φεστιβάλ ταινιών παγκοσμίως όπως στο Φεστιβάλ των Καννών, στο BFI του Λονδίνου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο και στο PÖFF του Ταλίν.
Φιλμογραφία- «Skin» (2018)
- «Maneki neko» (2017)
- «Blue train» (2014)
Μυθοπλασία, διαρκ. 15΄, 2021
Η Μαξ, μια νέα καλλιτέχνιδα, δεν μπορεί να έρθει σε οργασμό. Εκθέτει ένα γλυπτό και η παρέα της την κοροϊδεύει. Προσπαθώντας να ξεμπλοκάρει τη σεξουαλικότητά της, χάνεται στις φαντασιώσεις της όπου κρύβεται ένα μαύρο άλογο.
Ο Σπύρος Σκάνδαλος είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Σπούδασε Οπτικοακουστικές Τέχνες και Παιδαγωγική των Εικαστικών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. H πρώτη του ταινία μικρού μήκους βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Ωνάση και το GSC. Τώρα αναπτύσσει το ντοκιμαντέρ Marcia που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Ι. Κωστόπουλου ενώ γράφει το σενάριο της νέας μυθοπλαστικής δουλειάς του.
- «Leva» (2020)
- «Σκέφτομαι τα κορίτσια που αγάπησαν» (2017)
- «Ilena» (2014)
Μυθοπλασία/Ντοκιμαντέρ, διαρκ. 24΄, 2020
Ελλάδα 1986-1987, λίγο πριν την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, λίγο πριν το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Στα μάτια της Ανθής η χώρα αλλάζει, ο κόσμος αλλάζει και, μαζί τους, ο Χρήστος μοιάζει να αλλάζει κι αυτός.
Η Θέλγια Πετράκη έχει σπουδάσει Σινεμά στο California Institute of the Arts στις ΗΠΑ και Ανθρωπολογία στο University College of London στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Φιλμογραφία- «Helga Är I Lund» (2017)
- «Εγώ και οι Άλλοι» (2015)
- «Pray» (2012)
Μυθοπλασία, διαρκ. 15΄, 2020
Δυο μοναχικοί άνθρωποι συναντιούνται για πρώτη φορά. Τα σκυλιά τους επικοινωνούν. Ίσως και οι ίδιοι.
Ο Χάρης Ραφτογιάννης σπούδασε Κοινωνιολογία, Ιστορία και Θεωρία Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης (MA) και Σκηνοθεσία στο NYC. Οι ταινίες μυθοπλασίας και τα ντοκιμαντέρ του βραβεύτηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του με τίτλο Το Ποτάμι, σε παραγωγή της Blackbird Production, βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης – χρηματοδότησης.
Φιλμογραφία- «Mr. Jones» (2020)
- «True Blue» (2016)
- «A Silent Sea» (2012)
- «Seeder’s Seeds» (2011)
- «The Butcher’s Bench» (2007)
Μυθοπλασία, διαρκ. 15΄, 2020
To «Motorway 65» βρίσκεται στην άκρη της πόλης, μέσα στο αστικό βιομηχανικό περιβάλλον του Ασπρόπυργου, όπου ζουν πολλοί μετανάστες και πολλοί Έλληνες Ποντίων από τη Ρωσία. Το «Motorway 65» είναι σαν μια διαδοχή μικρών εκρήξεων ζωής κατά μήκος του μεγάλου αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στην Αθήνα.
Η Εύη Καλογεροπούλου είναι εικαστική καλλιτέχνιδα και κινηματογραφίστρια. Αυτή την εποχή ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της στο Royal College of Arts του Λονδίνου. Οι ταινίες της έχουν προβληθεί στο Λονδίνο, στην Chisenhale Gallery, την Whitechapel Gallery και το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.
Μέμη Κούπα | «Όλα τα πλάσματα της νύχτας»Μυθοπλασία, διαρκ. 15΄, 2021
Στους δρόμους της Αθήνας κυκλοφορεί ένα πλάσμα της νύχτας που προστατεύει τους ευάλωτους. Είναι αστικός μύθος ή υπάρχει στ’ αλήθεια; Στη διάρκεια μιας νύχτας, οι χαρακτήρες της ταινίας που θα διασταυρωθούν μαζί του θα πλησιάσουν ο ένας τον άλλο και, για πρώτη φορά, μετά από καιρό, θα κοιμηθούν.
Η Μέμη Κούπα γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι σκηνοθέτις και σεναριογράφος με πολυετή εμπειρία στην παραγωγή διαφημιστικών ταινιών, ταινιών μικρού μήκους, experimental και fiction, καθώς και μουσικών βίντεο και ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Η δουλειά της ως video artist έχει παρουσιαστεί σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και οι μικρού μήκους ταινίες της έχουν προβληθεί σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.
Φιλμογραφία- «A patch of Blue» (2019)
- «Pink» (2016)
- «Black box» (2009)
Μυθοπλασία, διαρκ. 26΄, 2021
Ο Μπαχάρ είναι ένας δωδεκάχρονος που φιλοξενείται σε έναν ξενώνα για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες. Η Κάτια, μια πρώην κατάδικος που προσπαθεί να βάλει τη ζωή της σε τάξη, εργάζεται εκεί ως φροντίστρια. Όταν τα πράγματα ζορίσουν για τον Μπαχάρ, η Κάτια θα είναι δίπλα του.
Ο Γιώργος Τελτζίδης σπούδασε Κινηματογράφο και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Είναι συνιδρυτής της εταιρείας παραγωγής Long Shot Films. Έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, «Γεννήτρια» (2013) και «Βούτα» (2020), και υπήρξε δύο φορές υποψήφιος για το βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, «Φράγμα» (2017) και «Dye» (2014).
Φιλμογραφία- «Βούτα» (2020)
- «Φράγμα» (2017)
- «Dye» (2014)
- «Κύριος Π» (2012)
Μυθοπλασία, διαρκ. 18΄, 2020
Η βούτα είναι ένα είδος περιστεριού που πετάει μέχρι τα σύννεφα και μετά πέφτει με ταχύτητες που φτάνουν τα 230 χλμ/ώρα και επιβραδύνει λίγα μέτρα πριν ακουμπήσει στο έδαφος. Ο Χρήστος, όπως ακριβώς και τα αγαπημένα του περιστέρια, θα πρέπει να βρει τον τρόπο να αποφύγει τη σύγκρουση με τον πατέρα του που μόλις επέστρεψε από τη φυλακή.
Ο Δημήτρης Ζάχος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Εφαρμοσμένη Πληροφορική στο ΠαΜακ και Κινηματογράφο στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Έχει εργαστεί στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από το 2010 εργάζεται ως σκηνοθέτης στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο.
Φιλμογραφία- «Αυστραλία» (2017)
- «Επιχείρηση: Ξένιος Ζευς» (2012)
- «Πιγκουίνοι» (2011)
Μυθοπλασία, διαρκ. 17΄, 2020
Δυο άγνωστοι μεταξύ τους άντρες συναντιούνται τυχαία, λίγες ώρες πριν καταστραφεί ο κόσμος από ένα μυστηριώδες, ροζ νέφος που έχει απλωθεί μέσα στην πόλη. Δεν υπάρχει τίποτα πριν τη συνάντηση τους και δε θα υπάρχει τίποτα μετά. Οι ήρωες βρίσκονται στον ενδιάμεσο χώρο και αποφασίζουν απλώς να ζήσουν, παρά τη βία που τους ασκεί ο χρόνος.
Ο Θανάσης Τσιμπίνης είναι κινηματογραφιστής και λάτρης της σοκολάτας, με έδρα την Αθήνα. Λίγο μετά την αποφοίτησή του από το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, ξεκίνησε την καριέρα του ως σκηνοθέτης και μοντέρ σε βίντεο μουσικής, μόδας και πειραματισμού. Είναι πλέον δημιουργός «Vimeo Staff Picked» για τη βραβευμένη ταινία μικρού μήκους «Fawns» (2014) ενώ εργάζεται ως σκηνοθέτης σε τηλεοπτικές διαφημίσεις για γνωστές εταιρείες.
Φιλμογραφία- «Fawns» (2014)
Και μια ταινία έκπληξη…
Πληροφορίες εισιτηρίων: http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion/
Εισιτήρια: 5 ευρώ
Αγορά εισιτηρίων: aefestival.gr, viva.gr & public.gr