Δημήτρης Λιγνάδης: Ένοχος για δύο βιασμούς αλλά ελεύθερος με αναστολή ως το Εφετείο
Ένοχο για δύο από τους τέσσερις βιασμούς έκρινε νωρίτερα τον Δημήτρη Λιγνάδη το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και μάλιστα κατά πλειοψηφία, ωστόσο αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερος με αναστολή ως το Εφετείο.
Η πρόεδρος του Δικαστηρίου Παναγιώτα Γιούπη ανακοίνωσε ότι ο πρώην επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, κρίθηκε ένοχος για δύο από τους τέσσερις βιασμούς, ενώ λόγω αμφιβολιών κρίθηκε αθώος για τις άλλες δύο κατηγορίες βιασμού.
Οι δικαστές κατά πλειοψηφία κήρυξαν ένοχο τον Δημήτρη Λιγνάδη για τους δύο βιασμούς. Για την πράξη βιασμού κατά ανηλίκου το 2015, κρίθηκε ένοχος με πλειοψηφία 4-3 στο δικαστήριο. Την μειοψηφία, που θεώρησε ότι πρέπει να κριθεί αθώος λόγω αμφιβολιών, αποτέλεσαν η πρόεδρος, ένας ένορκος και ένας δικαστής. Για βιασμό ανηλίκου στην οικία του το 2015, κρίθηκε ένοχος με πλειοψηφία 5-2. Μειοψηφία η πρόεδρος και ένας δικαστής.
Για τους άλλους δύο βιασμούς -τον πρώτο από τους βιασμούς ανηλίκων το 2011 και τον βιασμό ενήλικου το 2018- κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών με πλειοψηφία 5-2 και με ομοφωνία αντίστοιχα, καθώς ο τελευταίος καταγγελλόμενος δεν προσήλθε στο δικαστήριο να καταθέσει.
Η διαδικασία συνεχίζεται αυτή τη στιγμή με την εισήγηση της υπεράσπισης για την αναγνώριση ελαφρυντικών.
Ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε συλληφθεί στις 20 Φεβρουαρίου του 2021, μετά από κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλικές κακοποιήσεις, ενώ από τότε βρέθηκε προφυλακιστέος, για λόγους πρόληψης τέλεσης νέων αδικημάτων εκ μέρους του.
Ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Κούντριας είχε ζητήσει την ενοχή του Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό κατά συρροή σε βάρος τριών ανηλίκων αγοριών κατά τον χρόνο τέλεσης των πράξεων και την αθώωση του για την τέταρτη υπόθεση σεξουαλικής βίας.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, το γεγονός πως ο τέταρτος καταγγέλλοντας δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, καθώς και το ότι δήλωσε ψευδή διεύθυνση, λειτούργησε τελικά υπέρ του κατηγορουμένου, δημιουργώντας σοβαρές αμφιβολίες, οι οποίες τελικά οδήγησαν στην σημερινή αθώωση του για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Όπως ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός «αποδείχθηκαν οι πράξεις που καταγγέλλουν οι τρείς ανήλικοι, αποδείχθηκε ότι είχε γνωριστεί διά ζώσης με το θύμα που αρνείται ο κατηγορούμενος ότι γνωρίζει, αποδείχθηκε το ταξίδι στην Επίδαυρο που αρνείται ο κ. Λιγνάδης».
Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή της ανακοίνωσης της τελικής ποινής από το δικαστήριο, το οποίο τελικά έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση με τους εξής περιοριστικούς όρους:
- Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα
- Εμφάνιση τρεις φορές το μήνα σε ΑΤ
- Εγγύηση 30.000 ευρώ.
Στο άκουσμα της απόφασης, παρευρισκόμενοι στο ακροατήριο ξέσπασαν σε έντονες διαμαρτυρίες.
Να σημειωθεί ότι η εισήγηση του εισαγγελέα ήταν να μη δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.