MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κορνήλιος Μιχαηλίδης: Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στέλνει αισιόδοξα μηνύματα από τα Κουφονήσια

Ο Κορνήλιος Μιχαηλίδης, αρχιμουσικός, πιανίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων, μάς μιλάει για τα highlights της επερχόμενης 7ης διοργάνωσης και για το πώς η μουσική μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο από τα ανθρώπινα δεινά.

Αριστούλα Ζαχαρίου

Για τον Κορνήλιο Μιχαηλίδη, διακεκριμένο πιανίστα, αρχιμουσικό και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων, η μουσική -και η τέχνη γενικότερα- έχει τη δύναμη να ενώσει τους ανθρώπους υπερβαίνοντας τα όποια γλωσσικά, φυλετικά και άλλα εμπόδια, μέσα από την ανάδειξη αξιών όπως η ειρήνη, η αλληλεγγύη και η συλλογικότητα, ενώ, παράλληλα, μπορεί να αποτελέσει ένα είδος «καταφύγιου» από τα ανθρώπινα δεινά.

Η συγκεκριμένη οπτική αναμένεται να αποτελέσει, φυσικά, μέρος της κύριας θεματικής του 7ου Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων, η οποία δεν είναι άλλη από την «Αισιοδοξία». Η φετινή διοργάνωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 15 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου, στην Οικία Μιχαηλίδου, στο Άνω Κουφονήσι, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλεπάλληλες πολιτικές, οικονομικές, πολεμικές και υγειονομικές κρίσεις που έχει βιώσει η ανθρωπότητα την τελευταία δεκαετία, προσκαλεί το κοινό σε ένα ταξίδι αναζήτησης της ελπίδας, της εσωτερικής δύναμης και της αρμονίας, μέσα από πέντε μοναδικές συναυλίες με τη συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Γιατί το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων πιστεύει ακράδαντα πως η ζωή μπορεί να είναι ωραία και για τον λόγο αυτό επιθυμεί να μάς κάνει να το πιστέψουμε και εμείς, μέσα από το φετινό του πρόγραμμα, το οποίο, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει μια εικαστική έκθεση με έργα της ζωγράφου Σοφίας Καλογεροπούλου και δύο εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Με αφορμή, λοιπόν, τη φετινή διοργάνωση, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Κορνήλιος Μιχαηλίδης, μάς μιλάει για όλα όσα το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει φέτος στη σκηνή, για τον τρόπο με τον οποίο η φετινή θεματική αντικατοπτρίζεται στο πρόγραμμα, για την ξεχωριστή σημασία και τιμή που έχει η συμμετοχή του κορυφαίου βιολονίστα Valeriy Sokolov σε μια συναυλία στήριξης των δοκιμαζόμενων από τον πόλεμο Ουκρανών καλλιτεχνών και για το πως η μουσική μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο από τα ανθρώπινα δεινά.

«Το φεστιβάλ θα κλείσει με ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα με τίτλο “Roadtrip to Freedom”, όπου δύο Ουκρανοί αστέρες της μουσικής θα συμπράξουν με άλλους τρεις καλλιτέχνες ερμηνεύοντας, μεταξύ άλλων, έργα Ρώσων συνθετών, σε μία συναυλία που έχει ως επίκεντρο την ανάδειξη της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της ελευθερίας», μάς πληροφορεί ο μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής Κορνήλιος Μιχαηλίδης.

Πείτε μας λίγα λόγια για το 7ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων. Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η φετινή διοργάνωση; Ποιους καλλιτέχνες θα έχει την ευκαιρία το κοινό να απολαύσει στη σκηνή;

Η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί μεταξύ 15 Ιουλίου και 8 Αυγούστου, θα παρουσιάσει πέντε μοναδικές συναυλίες με δεκατρείς σπουδαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες εντάσσονται στην φετινή θεματική της «Αισιοδοξίας».

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες συμπεριλαμβάνονται οι Nicolas Baldeyrou (κλαρινέτo), Laurent Wagschal (πιάνο), Maximilian Hornung (βιολοντσέλο), Sara Christian (βιολί), Hisako Kawamura (πιάνο), Βασίλης Βαρβαρέσος (πιάνο), Marlis Petersen (σοπράνο) και Stephan Matthias Lademann (πιάνο).

Ξεχωριστή τιμή για το Φεστιβάλ αποτελεί φέτος η συμμετοχή ενός από τους κορυφαίους βιολονίστες παγκοσμίως, του Ουκρανού Valeriy Sokolov, ο οποίος συμπράττει με τρεις ακόμα μουσικούς, τον Ουκρανό Aleksey Shadrin (βιολοντσέλο), την Ολλανδή Hawijch Elders (βιολί), τον διακεκριμένο Έλληνα μουσικό Ηλία Λιβιεράτο (βιόλα), και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του φεστιβάλ, Κορνήλιο Μιχαηλίδη στο πιάνο, σε μια μοναδική συναυλία, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν υπέρ του ταμείου αρωγής «Ukrainian Emergency Art Fund» που στηρίζει Ουκρανούς καλλιτέχνες, οι οποίοι δοκιμάζονται στη σκιά του πολέμου.

Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα εκτίθενται στην οικία Μιχαηλίδου έργα της διακεκριμένης ζωγράφου Σοφίας Καλογεροπούλου, ευρύτερα γνωστής για το ιδιαίτερο στυλ “Naif”, το οποίο χρησιμοποιεί στη ζωγραφική της και χαρακτηρίζεται από αμεσότητα και γνήσια, φυσική έκφραση.

Όπως είπατε, το Φεστιβάλ φέτος αποσκοπεί μέσω της θεματικής του στην ανάδειξη της αισιοδοξίας. Με ποιον τρόπο αντικατοπτρίζεται κάτι τέτοιο στο φετινό πρόγραμμα;

Η κάθε μία από τις 5 συναυλίες είναι μέρος ενός ευρύτερου ταξιδιού που έχει ως πυξίδα την αισιοδοξία. Με αφετηρία την πρώτη συναυλία που έχει τίτλο “Belle Époque”, ξεκινάμε το ταξίδι αναπολώντας τον αγνό κόσμο της προπολεμικής εποχής του τέλους του 19ου αιώνα που χαρακτηρίστηκε από το αισιόδοξο πνεύμα της ευημερίας, της ομορφιάς, της άνθισης του πνεύματος και της τεχνολογικής προόδου.

Στην δεύτερη συναυλία, συνεχίζουμε το ταξίδι μας με τίτλο “Beyond Darnkess”, περνώντας από τις πιο σκοτεινές πτυχές της ιστορίας και της ανθρώπινης φύσης, όπως για παράδειγμα το κατώφλι της έναρξης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, εκεί όπου η τέχνη αποκτά ζωτικό υποστηρικτικό ρόλο στην έκφραση και υπερνίκηση των τραγικών γεγονότων.

Η τρίτη συναυλία με τίτλο “The Hero’s Journey”, πραγματεύεται τους υπεράνθρωπους άθλους ενός ήρωα που καταφέρνει να υπερβεί τα εμπόδια της ζωής μέσω της επιμονής και της θέλησης, όπως αντικατοπτρίζονται μέσα από το δεξιοτεχνικά υπερβατικό ρεσιτάλ πιάνου του Βασίλη Βαρβαρέσου, αποσκοπώντας στην τελική λύτρωση.

Στην συνέχεια η Marlis Petersen μας προσκαλεί σε ένα εσωτερικό ταξίδι μέσω του ρεσιτάλ Lied με τίτλο “Innerworld”, το οποίο, με οδηγούς το βάθος και την ωριμότητα της Γερμανίδας σουπερστάρ, μας οδηγεί στην εξεύρεση εσωτερικής δύναμης και ηρεμίας που μας οπλίζει έναντι οποιασδήποτε αντιξοότητας.

Τέλος, το φεστιβάλ θα κλείσει με ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα με τίτλο “Roadtrip to Freedom”, όπου δύο Ουκρανοί αστέρες της μουσικής θα συμπράξουν με άλλους τρεις καλλιτέχνες ερμηνεύοντας, μεταξύ άλλων, έργα Ρώσων συνθετών, σε μία συναυλία που έχει ως επίκεντρο την ανάδειξη της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της ελευθερίας.

Με αυτές λοιπόν τις συναυλίες, ταξιδεύουμε μέσα από αντικρουόμενα συναισθήματα καλύπτοντας όλο το φάσμα του ψυχισμού, εντάσσοντας κάθε έκφανση αυτού σε ένα γενικότερο πλαίσιο δύναμης κι ελπίδας.

Στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται και μουσικοπαιδαγωγικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Ποιο είναι το περιεχόμενο και οι στόχοι των συγκεκριμένων προγραμμάτων;

Το Φεστιβάλ από την ίδρυσή του αντιλαμβάνεται την σημασία του παιδαγωγικού έργου που καλείται να επιτελέσει, τόσο μέσα από τις συναυλίες του, όσο και μέσα από συγκεκριμένα στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που εκτελεί όλα αυτά τα χρόνια. Η προσπάθεια αυτή συνεχώς εντείνεται, προκειμένου να αφήσει ουσιαστικό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία και κυρίως στα παιδιά του νησιού.

Έτσι καί φέτος θα ανανεώσουμε την συνεργασία μας με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, παρουσιάζοντας ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκτός της θερινής περιόδου για όλα τα παιδιά του σχολείου, ακολουθούμενο από συναυλία με ελεύθερη είσοδο για τους κατοίκους του νησιού, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στον τομέα του τουρισμού κατά την θερινή περίοδο.

Παράλληλα, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα πολλών παιδιών και γονέων στο νησί για δυνατότητα εκμάθησης μουσικού οργάνου, εκπονούμε ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα διδασκαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που θα συνδυάζει την δια ζώσης εκπαίδευση με την τηλεκπαίδευση καθ’όλη την διάρκεια του έτους υπό την μορφή υποτροφιών, διοργανώνοντας κι επιτηρώντας το εν λόγω πρόγραμμα.

Η μουσική από μόνη της δεν θα λύσει τα προβλήματα του πολέμου και δεν θα αντιμετωπίσει ολοκληρωτικά τις απώλειες που προκύπτουν από αυτόν, ωστόσο  αποτελεί καταφύγιο της ψυχής που συντελεί στην επούλωση των πληγών.

Φέτος στο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων συμμετέχουν και Ουκρανοί καλλιτέχνες σε μια συναυλία τα έσοδα της οποίας θα δοθούν στο ταμείο αρωγής Ουκρανών Καλλιτεχνών «Ukrainian Emergency Art Fund». Πόση δύναμη θεωρείτε ότι έχει η τέχνη στην προώθηση της αλληλεγγύης και της ειρήνης; Και ποια η ικανότητα της να απαλύνει τις «πληγές» που δημιουργεί ο πόλεμος;

Η τέχνη και ειδικότερα η μουσική ενώνει τους ανθρώπους, υπερβαίνοντας γλωσσικά, φυλετικά και λοιπά ανθρωπογενή όρια. Είναι συγκινητικό για παράδειγμα να βλέπει κανείς να μοιράζονται την ίδια σκηνή Ουκρανοί με Ρώσους καλλιτέχνες, ή στην προκειμένη περίπτωση να ερμηνεύουν έργα Ρώσων συνθετών.

Η κίνηση αυτή του φεστιβάλ έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς κοινό και μουσικοί ενώνονται σε μια κίνηση υποστήριξης της τέχνης, αναδεικνύοντας την σημασία της αλληλεγγύης, της συμπόνιας, του ανθρωπισμού και της συλλογικότητας, και υπερασπιζόμενοι την ελευθερία, την ειρήνη και το δικαίωμα στην καλλιτεχνική δημιουργία.

Η μουσική από μόνη της δεν θα λύσει τα προβλήματα του πολέμου και δεν θα αντιμετωπίσει ολοκληρωτικά τις απώλειες που προκύπτουν από αυτόν, ωστόσο  αποτελεί καταφύγιο της ψυχής που συντελεί στην επούλωση των πληγών. Κατά κύριο λόγο όμως, ο κόσμος τον οποίον εκπροσωπεί είναι ένας κόσμος χωρίς όρια όπου οι ίδιες οι έννοιες του πολέμου και της συνοριακής διεκδίκησης καθίστανται ανούσιες. Οι αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύει οδηγούν στην καλλιέργεια μιας κοσμικής συνδείδησης, η οποία πιστεύω πως με την σειρά της συμβάλλει στην αποφυγή των συνθηκών που οδηγούν σε τέτοιες συγκρουσιακές πράξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ7ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων: Επιστρέφει με πέντε μοναδικές συναυλίες και «φέρνει» την αισιοδοξία12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

7ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων | 15 Ιουλίου – 8 Αυγούστου

Χώρος διεξαγωγής συναυλιών: Προαύλιο Οικίας Μιχαηλίδου, Άνω Κουφονήσι

Ώρα έναρξης συναυλιών: 20.30

Εισιτήρια: 15€ (γενική είσοδος), 8€ (φοιτητικό / κάτω των 18*)
*δωρεάν για παιδιά κάτω των 12 ετών

Προπώληση εισιτηρίων: Ticket Services: Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα, τηλεφωνικά: 2107234567 | online: www.ticketservices.gr

Περισσότερα από Πρόσωπα