MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
08
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κουλσούμ Αμπντούλα: «Ένιωσα ότι είχα κοινωνική υποχρέωση να αγωνιστώ»

Η επιστήμονας που άνοιξε το δρόμο για τη συμμετοχή των Μουσουλμάνων γυναικών στην άρση βαρών μίλησε στο GWomen για την απόφασή της να διεκδικήσει την αλλαγή των κανονισμών, τα στερεότυπα στον αθλητισμό και τις επιστήμες και τα οφέλη του αθλήματος για τις γυναίκες.

Monopoli Team

Η Κουλσούμ Αμπντούλα δεν είναι πρωταθλήτρια της άρσης βαρών – δεν είναι καν επαγγελματίας αθλήτρια. Η data scientist που γεννήθηκε στο Μιζούρι, μεγάλωσε στη Φλόριντα των ΗΠΑ και έχει κααγωγή από το Πακιστάν βρέθηκε στο άθλημα σχεδόν τυχαία, όταν έψαχνε γυμναστήριο για να συνεχίσει να κάνει βάρη μετά το διδακτορικό της. Στο γυμναστήριο που πήγε έτυχε να βρίσκονται προπονητές που δίδασκαν την τεχνική της άρσης βαρών κι έτσι ξεκίνησαν όλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒικτόρια Χίσλοπ: «Ξεφυλλίζουμε» πέντε αγαπημένα μυθιστορήματα της δημοφιλούς Βρετανίδας συγγραφέως12.09.2018

Η πορεία της Κουλσούμ στην άρση βαρών φαινόταν ότι θα είναι μάλλον συνηθισμένη: προπόνηση στο γυμναστήριο, μερικά τοπικά πρωταθλήματα και με λίγη τύχη ίσως και κανένα εθνικό, αλλά το άθλημα δεν ήταν ποτέ κάτι παραπάνω από ένα χόμπι. Το 2010 έφτασε να σηκώνει αρκετά κιλά ώστε να προκριθεί στο εθνικό πρωτάθλημα της USA Weightlifting. Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα: σύμφωνα με τους κανονισμούς της αμερικάνικης ομοσπονδίας, οι αθλήτριες που συμμετέχουν σε πρωταθλήματα της USA Weightlifting έπρεπε να φοράνε το singlet, το γνωστό μαγιό της άρσης βαρών. Ο λόγος ήταν ότι οι αγκώνες και τα γόνατά τους έπρεπε να είναι εκτεθειμένα ώστε οι κριτές να μπορούν να διαπιστώσουν αν βρίσκονται σε έκταση και συνεπώς αν η προσπάθειά τους είναι έγκυρη ή άκυρη. Ο κανονισμός αυτός αποτελούσε πρόβλημα για τη Δρ. Αμπντούλα, η οποία είναι Μουσουλμάνα και ακολουθεί τις διδασκαλίες του Ισλάμ για τη σεμνότητα, δηλαδή κρατάει τα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι της καλυμμένα.

Διαβάστε περισσότερα στο Gazzetta.gr

Περισσότερα από Επίκαιρα