MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
23
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΧΟΡΟΣ

As Above So Below: Η βιωματική παράσταση της Αποστολίας Παπαδαμάκη στον Αρχαιολογικό χώρο «Καβείριο» Λήμνου

Η σκηνοθέτις – χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη δημιουργεί μια τελετουργία εξερεύνησης του ελληνικού πολιτισμού, μέσα από την παράσταση «As Above So Below», που παρουσιάζεται στον Αρχαιολογικό χώρο «Καβείριο» Λήμνου, στο πλαίσιο του «Όλη η Ελλάδας Ένας Πολιτισμός».

Από τα αριστερά προς τα δεξιά οι πρωταγωνιστές της παράστασης Θανάσης Ευθυμιάδης (ηθοποιός), Αποστολία Παπαδαμάκη (σκηνοθέτις/χορογράφος), Σαβίνα Γιαννάτου (ερμηνεύτρια), Μαρία Παπαγεωργίου (ερμηνεύτρια).
Monopoli Team

Το μαγευτικό τοπίο του «Καβειρίου» γίνεται το σκηνικό για δύο παραστάσεις στις 12 και 13 Αυγούστου, υπό το φως της Πανσελήνου. Η σκηνοθέτις/χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη, στη νέα παραγωγή με την Quasi Stellar, «As Above So Below», προχωρά σε μια καλλιτεχνική διερεύνηση των διαχρονικών άρρητων εννοιών που ενεργοποιούν τις δυνάμεις του ελληνικού πολιτισμού στην επιβίωση, αναγέννηση και πρόοδο και εκφράζονται μέσα από τον χρόνο και το φως.

Ο αρχαιολογικός χώρος «Καβείριο» της Λήμνου, όπου ο μυστηριώδης λαός των Πελασγών, πρόσφυγες από τον Υμηττό, εγκαταστάθηκε την 1η χιλιετηρίδα π.Χ. φέρνοντας τη λατρεία του Ηφαίστου και τη μυστηριακή λατρεία των Καβείρων, ενέπνευσε το έργο.

«Από τους Μυστικιστικούς Καβείρους* ως τους πρόσφυγες της Σμύρνης, ο μύθος και η ιστορία φανερώνουν πώς η καταστροφική ιδιότητα της Φωτιάς μετασχηματίζεται στο ιερό Πυρ της ενθύμησης του Ελληνικού Πολιτισμού που πάντα αναγεννάται μέσα από τις στάχτες του». 

Από τα αριστερά προς τα δεξιά οι πρωταγωνιστές της παράστασης Θανάσης Ευθυμιάδης (ηθοποιός), Αποστολία Παπαδαμάκη (σκηνοθέτις/χορογράφος), Σαβίνα Γιαννάτου (ερμηνεύτρια), Μαρία Παπαγεωργίου (ερμηνεύτρια)

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η παράσταση περιλαμβάνει πρωτότυπη μουσική σύνθεση από τον Τρύφωνα Κουτσουρέλη και τη χορογραφική και σκηνοθετική πρόταση της Αποστολίας Παπαδαμάκη, οι οποίοι συναντώνται με τις καταξιωμένες ερμηνεύτριες Σαβίνα Γιαννάτου και Μαρία Παπαγεωργίου, τον ηθοποιό Θανάση Ευθυμιάδη και έξι επαγγελματίες χορευτές ώστε να ταξιδέψουν το κοινό σε μια τελετουργία εξερεύνησης της ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού, από τη γέννηση στην καταστροφή και στην εκ νέου αναγέννηση. Είναι μια ιστορία διαισθητική, όπου μύθοι και πρόσωπα υπαρκτά αποκαλύπτουν την έμφυτη ανάγκη δημιουργίας και αναδημιουργίας μετά την καταστροφή.

*Οι Κάβειροι, χθόνιες θεότητες της αρχαίας ελληνικής μυστηριακής λατρείας που αναπτύχθηκε στη Λήμνο και άλλα μέρη της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας, ήταν παιδιά του θεού του πυρός και της μεταλλουργίας Ηφαίστου, και μιας Θεάς, που ταυτίζεται με τη Μεγάλη Μητέρα Θεά ή τη Δήμητρα – Καβειρώ.

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr.

Η σκηνθέτις/χορογράφος της παράστασης Αποστολία Παπαδαμάκη στο Ιερό των Καβείρων

As Above So Below:

Βιωματική παράσταση, σχεδιασμένη για το Καβείριο της Λήμνου, το αρχαιότερο γνωστό ελληνικό τελεστήριο, που συνδέει την πνευματική κληρονομιά των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής με τις τελετουργικές μνήμες της αρχαιότητας και τη μυστηριακή λατρεία των Καβείρων. Η Φωτιά, το στοιχείο που καταστρέφει αλλά και αναγεννά, γίνεται το νήμα που συνδέει διαχρονικά τους Έλληνες με το Φως και τη μεγαλοσύνη του Σύμπαντος.

H δημιουργός της πρώτης υποβρύχιας παράστασης κάτω από τον Ναό του Ποσειδώνα και της Ολονυχτίας στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, σκηνοθέτης/χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη, συνδέει την πολιτιστική κληρονομιά με τις παραστατικές τέχνες σε μια παράσταση-τελετουργία συμπράττοντας με καταξιωμένους καλλιτέχνες.

2022 «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

Ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» επιστρέφει το καλοκαίρι του 2022 με θεατρικές, μουσικές, χορευτικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις/performance, καθώς και εκδηλώσεις για παιδιά και εφήβους σε αρχαία θέατρα ανά την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΌλη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός: Για τρίτο καλοκαίρι σε 66 μνημεία12.09.2018

Θεματικός άξονας του φετινού προγράμματος είναι η επέτειος μνήμης, τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1922 και οι εννοιολογικές προεκτάσεις που παίρνει το ιστορικό γεγονός.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημερομηνίες παραστάσεων: 12 και 13 Αυγούστου
Ώρα προσέλευσης: 19:30
Ώρα έναρξης: 19:45
Αρχαιολογικός χώρος «Καβείριο Λήμνου»
Περισσότερες πληροφορίες / κρατήσεις: digitalculture.gov.gr

Συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία/Χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη
Πρωτότυπη Μουσική: Τρύφων Κουτσουρέλης
Δραματουργία: Αποστολία Παπαδαμάκη, Παναγιώτης Γκιόκας
Επιμέλεια Κειμένων: Δρ. Αθηνά Δέσποινα Πόταρη
Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη
Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
Επιστημονικοί συνεργάτες: Δρ Παύλος Τριανταφυλλίδης, Αρχαιολόγος, Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Μαλάμω Μαρή, Αρχαιολόγος
Επιμέλεια κειμένων: Δρ.Αθηνά Δέσποινα Πόταρη
Διδασκαλία εκφοράς και προσωδίας Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας: Ελένη Κουλιζάκη
Διεύθυνση Παραγωγής: Παναγιώτης Γκιόκας / MENTOR
Graphic/Visual designer: Αρείων Στεφανίδης
Φωτογραφίες και Βιντεοσκόπηση: Παντελής Λαδάς

Επί σκηνής θα βρίσκονται:

Σαβίνα Γιαννάτου: Μητέρα Πρόσφυγας / Μεγάλη Μητέρα
Μαρία Παπαγεωργίου: Κόρη / Κάβειρος
Θανάσης Ευθυμιάδης: Αφηγητής / Κάβειρος
Αποστολία Παπαδαμάκη: Μνημοσύνη
Πλωτίνος Ηλιάδης, Κωνσταντίνα Λιόντου, Μαρία Παπακωνσταντίνου, Νατάσα Σαραντοπούλου, Αντώνης Στρούζας, Σπύρος Χρηστάκης

Περισσότερα από Εκδηλώσεις