Θεατής: «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη
Εντυπώσεις από την κωμωδία «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου, του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, που κάνει καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.
Ο «Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Παρίσι το 1673, με τον ίδιο το συγγραφέα στον ρόλο του πρωταγωνιστή, και μια τραγική ειρωνεία το έκανε και το τελευταίο του έργο. Ο Μολιέρος, κατά τη διάρκεια της παράστασης κατέρρευσε στη σκηνή. Παρά τις πιέσεις του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ’ για ξεκούραση, εκείνος συνέχισε να παίζει μέχρι το τέλος του έργου. Τελικά, πέθανε από υπερκόπωση στις 17 Φεβρουαρίου το 1673 στο σπίτι του. Λέγεται πως τη νύχτα που πέθανε φορούσε πράσινα ρούχα και έκτοτε υπάρχει η προκατάληψη πως το πράσινο χρώμα φέρνει κακοτυχία στους ηθοποιούς.
Η ιστορίαΟ Αργκάν είναι κατά φαντασίαν άρρωστος. Πιστεύει ότι πάσχει από αναρίθμητες ασθένειες και θέλει συνεχώς να μπαινοβγαίνουν στο σπίτι του γιατροί και να τον εξετάζουν. Έτσι γίνεται θύμα επιτήδειων που τον εκμεταλλεύονται. Η δεύτερη γυναίκα του τον απατά με ένα γιατρό και εποφθαλμιά μόνο την περιουσία του, απατεώνες γιατροί απομυζούν τα χρήματά του και όταν αποφασίζει να παντρέψει τη μεγάλη του κόρη με γιατρό της επιλογής του – που εν τω μεταξύ αγαπάει άλλον- εκείνη αναγκάζεται να παρουσιάσει τον αγαπημένο της ως διάσημο γιατρό, προκειμένου να γίνει αποδεκτός από τον πατέρα της. Για να τον γλιτώσπυν από τους επιτήδειους ο αδελφός του, σε συνεργασία με την πιστή υπηρέτριά του, τον πείθουν να παραστήσει τον νεκρό ώστε να ανακαλύψει ποιος πραγματικά τον αγαπάει και του είναι πιστός.
Το φετινό καλοκαίρι, “Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής”, ανεβαίνει από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης σε μια πρωτότυπη διασκευή και σκηνοθεσία του Κώστα Γάκη και περιοδεύει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Εμείς είδαμε την παράσταση που παρουσιάστηκε στο Faliro Summer Theater.
Ο σκηνοθέτης, ξέφυγε από το κλασικό ανέβασμα της μολιερικής κωμωδίας, χρησιμοποίησε πολύ επιτυχημένα την τεχνική του “θέατρο εν θεάτρω”, έδωσε διπλούς ρόλους σε όλους τους ηθοποιούς και τέλικα έστησε μια καλοκουρδισμένη παράσταση που μας πρόσφερε άφθονο γέλιο.
Σύμφωνα με τη διασκευή του Κώστα Γάκη, ένας παρισινός θίασος αναγκάζεται να ξεκινήσει περιοδεία στη Γαλλική επαρχία, καθώς έχει αποκλειστεί από τις παραστάσεις του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ’. Η ανάγκη τους κάνει να αναζητούν καινούριο έργο, ώσπου γνωρίζουν τον εκκολαπτόμενο θεατρικό συγγραφέα με το όνομα Μολιέρος. Εκείνος έχει ένα έργο, τους το διαβάζει και αμέσως το αγοράζουν. Ο τίτλος του: “Ο κατά φαντασίαν Ασθενής!”
Η σκηνοθετική προσέγγιση του Κώστα Γάκη λειτούργησε εξαιρετικά χάρη στον πολύ καλό 10μελή θίασο, αλλά και τη λειτουργική σκηνογραφία του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, με το περιστρεφόμενο σκηνικό. Ο τελευταίος υπογράφει και τα κοστούμια της παράστασης που μας μετέφεραν με επιτυχία στην εποχή που διαδραματίζεται το έργο.
Οι ερμηνείεςΟ Θανάσης Τσαλταμπάσης, στον ρόλο του Αργκάν και του θιασάρχη Μπεζάρ, αποδεικνύει για μία ακόμη φορά την κωμική του στόφα. Στον ρόλο του αφηγητή, Γιατρού Ντιαφουαρύς και Σεβαλιέ, ο Νίκος Ορφανός ήταν απολαυστικός. Ο Ορφέας Παπαδόπουλος, που κράτησε τους ρόλους του Κλεάντ και του Ιππότη της Μοντένας, προσέφερε πολλές στιγμές γέλιου. Το ίδιο και η Νικολέτα Βλαβιανού (Τουανέτ, υπηρέτρια του Αργκάν, σύζυγος του Μπεζάρ). Εξίσου καλοί ήταν οι Δημήτρης Καλαντζής (Μπεράλντ, Φιλίπ και κύριος Μπονφουά). Τους υπόλοιπους χαρακτήρες ερμήνευσαν με επιτυχία και οι υπόλοιποι ηθοποιοί: Αγοραστή Αρβανίτη (ως Μπελίν και Κατρίν Μπεζάρ), Νάστια Βραχάτη (Αντζελίκ, Ζενεβιέν Μπεζάρ) Στεφανία Καλομοίρη (Λουιζόν, Αρμαντ Μπεζάρ) και Αλέξανδρος Ζουριδάκης (Τομά Ντιαφουαρύς, Μολιέρος. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στη ζωντανή μουσική της παράστασης από τον Κώστα Λώλο.
ΕντυπώσειςΜία φράση που άκουσα αρκετές φορές κατά την διάρκεια της παράστασης ήταν: “Το θέατρο είναι οικογενειακή υπόθεση”. Και αυτό ακριβώς ήταν “Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής” του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. Μια απολαυστική, καλοκουρδισμένη κωμωδία, ένα ευχάριστο θέαμα, μια διαφορετική πρόταση ψυχαγωγίας για όλη την οικογένεια!
Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής
Σκηνοθεσία, μουσική, διασκευή και πρωτότυπο κείμενο: Κώστας Γάκης / Σκηνικά, κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης / Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου / Μουσική επιμέλεια και παραγωγή: Κώστας Λώλος / Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Κοσμίδου.
Παίζουν: Θανάσης Τσαλταμπάσης, Νικολέτα Βλαβιανού, Νίκος Ορφανός, Ορφέας Παπαδόπουλος, Δημήτρης Καλαντζής, Αγοραστή Αρβανίτη, Νάστια Βραχάτη, Στεφανία Καλομοίρη, Αλέξανδρος Ζουριδάκης
Διάρκεια:1 ώρα και 30 λεπτά / Τιμές Εισιτηρίων: 15 ευρώ, 10 ευρώ /Διάρκεια Παραστάσεων:Έως 8 Σεπτεμβρίου 2022 / Προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr
Πρόγραμμα περιοδείας
19 Ιουλίου: Δημοτικό Θέατρο Άλσους «Δημήτρης Κιντής», Ηλιούπολη
20 Ιουλίου: Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας
27 Ιουλίου: Αρχαίο θέατρο Ήλιδας
28 Ιουλίου: Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», Βύρωνας
29 Ιουλίου: Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο, Πειραιάς
5 Αυγούστου: Ανοιχτό Θέατρο «Βασίλης Γεωργιάδης», Ξυλόκαστρο
6 Αυγούστου: Αμφιθέατρο – Τεχνολογικό & Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου
7 Αυγούστου: Πόρτο Ράφτη
21 Αυγούστου: Αμφιθέατρο Βασικής Βιβλιοθήκης, Καρπενήσι (είσοδος ελεύθερη)
22 Αυγούστου: Κηποθέατρο Αλκαζάρ, Λάρισα
23 Αυγούστου: Ανοικτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης»
24 Αυγούστου: Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών
25 Αυγούστου: Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, Βόλος
28 Αυγούστου: Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» Νταμάρι, Βριλήσσια
29 Αυγούστου: Θέατρο «Αλέξης Μινωτής», Αιγάλεω
30 Αυγούστου: Ανοικτό Θέατρο Κρύας, Λιβαδειά
3 Σεπτεμβρίου: Αχαρνές
4 Σεπτεμβρίου: Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη
6 Σεπτεμβρίου: Θέατρο Ορέστη Μακρή, Χαλκίδα
7 Σεπτεμβρίου: Κηποθέατρο Παπάγου
8 Σεπτεμβρίου: Δημοτικό ανοιχτό θέατρο «Θανάσης Βέγγος», Κορυδαλλός