The Dark Side of the Moon: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το θρυλικότερο album των Pink Floyd
Πώς συνδέονται οι Beatles με το Dark Side of the Moon και για ποιο ρεκόρ βρίσκεται στο βιβλίο Γκίνες; Με αφορμή την επερχόμενη 50η επέτειο του, συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον σπουδαίο δίσκο των Pink Floyd.
Είτε σ’ αρέσουν οι Pink Floyd είτε όχι, είτε ακούς rock είτε hip-hop, jazz, pop, σίγουρα αναγνωρίζεις το μεγαλείο του “Dark Side of the Moon”. Ο πιο επιτυχημένος, δημοφιλής και επιδραστικός δίσκος των Pink Floyd έβαλε μια για πάντα τους Ρότζερ Γουότερς, Ντέιβιντ Γκίλμουρ, Ρικ Ράιτ και Νικ Μέισον στο “πάνθεον” της ροκ -ενώ τους κατέστησε ένα από τα πιο επιτυχημένα (και ακριβοπληρωμένα) συγκροτήματα όλων των εποχών.
Πριν από 50 ακριβώς χρόνια, οι τέσσερις αυτοί μουσικοί θα ηχογραφούσαν έναν δίσκο που έμελλε να τους αλλάξει για πάντα τη ζωή. Με τον πρώην frontman τους, Syd Barrett, να έχει εγκαταλείψει το συγκρότημα το 1968 -άλλος ένας rockstar που άφησε τις ψυχεδελικές ουσίες να τον φθείρουν- οι Floyd βρίσκονταν σε άγνωστα μονοπάτια, έχοντας αναπόφευκτα επηρεαστεί από τα προβλήματα που ταλάνιζαν τον Barrett.
Αυτό, όμως, όχι μόνο δεν τους σταμάτησε, αλλά τους έδωσε ώθηση να αλλάξουν -ή μάλλον να βελτιώσουν κατά πολύ- τον ήχο τους. Από πειραματική μπάντα που έψαχνε ακόμα τον ήχο της, κατέληξε να θεωρείται μία από τις πιο σεβαστές ροκ μπάντες στην ιστορία -ένα κουαρτέτο πλέον που χαρακτηρίζεται από την πλούσια μελωδία της, τους πάντα εύστοχους στίχους και φυσικά την καυστικότητα του Γουότερς.
Αυτός λοιπόν ήταν ο δίσκος που εκτόξευσε όχι μόνο τη φήμη, αλλά και το επίπεδο των Floyd. Τα κομμάτια του άλμπουμ, από το “The Great Gig in the Sky” μέχρι το “Us and Them”, παραμένουν φρέσκα μέχρι και σήμερα, ενώ εμπνέουν νέες εκδοχές όσα χρόνια κι αν περάσουν.
Μια τέτοια εκδοχή-έκπληξη μάς επιφυλάσσουν η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ, σε συνεργασία με το ΚΠΙΣΝ. Με αφορμή την 50η επέτειο του “Dark Side of the Moon”, θα παρουσιάσουν τον θρυλικό δίσκο με συμφωνικό ήχο την Πέμπτη 28 Ιουλίου στις 21.00 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Λίγο πριν την απρόσμενη αυτή συνάντηση του καθαρόαιμου progressive rock των Floyd με την Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ, ας ρίξουμε μια ματιά στον εμβληματικό δίσκο των Pink Floyd, μέσα από 10 facts που όλοι πρέπει να ξέρουν γι’ αυτόν -και που ίσως εξηγούν πώς παραμένει επιδραστικός πέντε δεκαετίες αργότερα.
Ο Ρότζερ Γουότερς είναι μία μουσική ιδιοφυία -αδιαμφισβήτητα. Για πρώτη φορά, το απέδειξε μάλλον με το Dark Side of the Moon. Ο Γουότερς έγραφε στίχους στα άλμπουμ των Pink Floyd από το ντεμπούτο τους “The Piper at the Gates of Dawn”. Το Dark Side of the Moon όμως ήταν το πρώτο -και σίγουρα όχι το τελευταίο- άλμπουμ που έγραψε εξ ολοκλήρου μόνος του, έχοντας ένα πολύ συγκεκριμένο κονσεπτ στο μυαλό του, από το οποίο δεν ξέφυγε καθόλου. Το αποτέλεσμα; Οι πιο άμεσοι, διαυγείς, φιλοσοφικοί και πολιτικοί στίχοι στην ιστορία των Floyd.
#2 Ηχογραφήθηκε στο διάσημο studio που χρησιμοποιούσαν οι BeatlesΝαι, το μεγαλύτερο μέρος του Dark Side of the Moon ηχογραφήθηκε στα studio, που σήμερα γνωρίζουμε ως Abbey Road Studios. Τότε ονομάζονταν πιο απλά EMI Studios και εκεί ηχογραφήθηκε το νέο υλικό του άλμπουμ σε δύο μέρη, το 1972 και το 1973.
Μάλιστα, εκεί έτυχε να γνωρίσουν τον Paul McCartney. Ο Ρότζερ Γουότερς χρησιμοποίησε (άκρως ευρηματικά) για τον δίσκο τις φωνές διάφορων ανθρώπων που τύχαινε να βρίσκονται στα στούντιο, όσο ηχογραφούσαν. Ένας από αυτούς ήταν και ο ΜακΚάρτνεϊ, η φωνή του όμως δεν χρησιμοποιήθηκε τελικά στον δίσκο, γιατί οι απαντήσεις του δεν άρεσαν στον Γουότερς. “Προσπαθούσε να γίνει αστείος, κάτι που δεν ήθελα καθόλου” είχε πει ο μπασίστας και στιχουργός των Floyd.
Παρ’ όλο που η φωνή του ΜακΚάρτνεϊ τελικά δεν πέρασε στην επόμενη φάση, η μουσική του (ή μάλλον των Beatles) κατά κάποιον τρόπο συμπεριλήφθηκε στο Dark Side. Αν ακούσετε καλά, προς το τέλος του “Eclipse”, του τελευταίου τραγουδιού του άλμπουμ, ακούγεται ένα κομμάτι από την ορχηστρική version του “Ticket to Ride”. Λέγεται ότι παιζόταν στο background, στο στούντιο, όταν ο θυρωρός του Abbey Road απήγγειλε τους αθάνατους στίχους: “Δεν υπάρχει σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, στην πραγματικότητα. Μάλιστα, είναι όλο σκοτεινό. Το μοναδικό πράγμα που το κάνει να φαίνεται φωτεινό, είναι ο ήλιος” (“There is no dark side of the moon, really. Matter of fact, it’s all dark. The only thing that makes it look light is the sun”).
Το “Money” ήταν το πρώτο μεγάλο hit των Pink Floyd, καθώς και το πιο hardcore ροκ κομμάτι τους. Δύσκολα θα καταλάβαινε κανείς ότι στην πραγματικότητα έχει επιρροές από τους βετεράνους της R&B, Booker T and the MGs. Ο Γκίλμουρ ήταν μεγάλος φαν του συγκροτήματος, όταν ήταν έφηβος -το αγαπημένο του άλμπουμ ήταν το “Green Onions”. Έτσι, θέλησε να ενσωματώσει τον ήχο τους στους Floyd -έστω και διακριτικά. Και αυτός ήταν ο κατάλληλος φόρος τιμής στο αγαπημένο του συγκρότημα.
#5 Το Dark Side ήταν ο πρώτος δίσκος των Floyd που μπήκε στα αμερικανικά chartsΠολλοί δεν ξέρουν ότι οι πρώτοι εφτά δίσκοι των Floyd δεν τα είχαν πάει και τόσο καλά στις ΗΠΑ. Πριν το Dark Side το μεγαλύτερο χιτ τους ήταν το “Obscured by Clouds”, το soundtrack τους για τη γαλλική ταινία “La Vallée”, που είχε φτάσει μέχρι τη 46η θέση στα Billboard 200 το 1972. Από την άλλη, χάρη στην τεράστια επιτυχία του “Money”, το Dark Side βρέθηκε στην κορυφή των charts μέσα σε μόλις 2 μήνες από την κυκλοφορία του.
Το (ομολογουμένως creepy) γέλιο που ακούγεται συνεχώς στο “Speak to Me” και το “Brain Damage” (αλλά και ο διάλογος που ακούμε στο “The Great Gig in the Sky”) ανήκει στον πατέρα της διάσημης ηθοποιού Ναόμι Γουότς, Πίτερ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις περιοδείες των Pink Floyd. Τελικά, ο Γουότς άφησε τους Floyd το 1974 και δυστυχώς δύο χρόνια αργότερα έφυγε από τη ζωή.
#7 Σύμφωνα με μία θεωρία το Dark Side ξεκίνησε ως… soundtrack του “Wizard of Oz”Κι όμως, πολλοί πιστεύουν ακράδαντα ότι το Dark Side of the Moon αρχικά γράφτηκε ως ένα εναλλακτικό soundtrack για τον “Μάγο του Οζ”. Αν θέλετε να μάθετε πώς κάποιοι συνδέουν τους Pink Floyd με το μιούζικαλ του 1939, αρκεί να αναζητήσετε στο διαδίκτυο, Dark Side of the Rainbow και Dark Side of Oz. Με λίγα λόγια, κάποιοι παρατήρησαν ότι το άλμπουμ συμπίπτει απόλυτα με την ταινία. Για παράδειγμα, η Dorothy ξεκινά να τρέχει μόλις ακούγεται ο στίχος “κανείς δεν σου είπε πότε να τρέχεις” στο “Time”. Πάντως, ο Γκίλμουρ έχει αρνηθεί τη σύνδεση.
Ο λόγος; Κατάφερε να παραμείνει στα charts περισσότερο από κάθε άλλο άλμπουμ στην ιστορία. Συγκεκριμένα παρέμεινε στο Billboard Top 200 επί 591 εβδομάδες (ή 11,4 χρόνια). Περίπου 14 χρόνια (741 χρόνια) έβγαινε και έμπαινε ξανά στο Top 200, ενώ επί 26 χρόνια βρισκόταν σε κάποιο από τα charts του Billboard.
Εκτιμάται ότι το Dark Side of the Moon έχει πουλήσει πάνω από 45 εκατομμύρια κόπιες. Μάλιστα, η κυκλοφορία του ήταν τόσο επιτυχημένη που εκτόξευσε τις πωλήσεις στη μουσική βιομηχανία των 70s. Είναι χωρίς αμφιβολία το πιο επιτυχημένο εμπορικά άλμπουμ των Floyd, και ένα από τα best selling άλμπουμ στην ιστορία!
#10 Θεωρείται ένας από τους καλύτερους δίσκους στην ιστορίαΔύσκολα θα βρεθεί λίστα με τους σπουδαιότερους δίσκους όλων των εποχών που δεν θα περιλαμβάνει το Dark Side of the Moon. Αν μιλήσουν οι αριθμοί, έχει πουλήσει πάνω από 45 εκατομμύρια αντίγραφα σε όλο τον κόσμο, είναι 14 φορές πλατινένιος στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ βρέθηκε στην κορυφή των Billboard charts των ΗΠΑ -όπου και παρέμεινε επί 962 εβδομάδες. Αν μιλήσουν οι fans (των Floyd και της μουσικής γενικότερα), πρόκειται για έναν ιστορικό δίσκο που έχει επηρεάσει γενιές και γενιές ακροατών και δεν σταματά να είναι επίκαιρος, πενήντα χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του.
*Την Πέμπτη 28 Ιουλίου στις 21.00, στο πλαίσιο του Parklife του ΚΠΙΣΝ, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ θα παρουσιάσουν με ελεύθερη είσοδο, μια απρόσμενη συναυλία που επισκέπτεται τη «Συμφωνική Πλευρά του Φεγγαριού», κι εμείς θα είμαστε εκεί, για να ανακαλύψουμε πώς μπορεί να μας εκπλήξει (ξανά) ο θρυλικός αυτός δίσκος.
Η συναυλία πραγματοποιείται την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022, στις 21:00, στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ (Συγγρού 364, Καλλιθέα) με ελεύθερη είσοδο χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).