Βυζαντινές μεταγραφές. Κήποι όλο φως: Έκθεση της Μαρίας-Σμαράγδας Σκούρτα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζει τη νέα περιοδική έκθεση «Βυζαντινές μεταγραφές. Κήποι όλο φως», μια σειρά έργων της διακεκριμένης εικαστικού Μαρίας-Σμαράγδας Σκούρτα.
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζει, από τις 28 Ιουλίου έως τις 27 Οκτωβρίου, την ατομική έκθεση της διακεκριμένης εικαστικού Μαρίας-Σμαράγδας Σκούρτα με τίτλο «Βυζαντινές μεταγραφές. Κήποι όλο φως».
*Εγκαίνια: Τετάρτη 27 Ιουλίου, στις 19:30.
«Βυζαντινές μεταγραφές. Κήποι όλο φως»: Λίγα λόγια για την έκθεσηΣτη ζωγραφική ενότητα με τίτλο «Κήποι όλο φως», τα έργα της εικαστικού, εμπνευσμένα από την εμβληματική μεγαλοπρέπεια μοτίβων των βυζαντινών εικονογραφημένων χειρογράφων, συνομιλούν με τους κήπους του Μουσείου. Μεταγράφοντας μικρογραφικές λεπτομέρειες που περιβάλλουν τα βυζαντινά κείμενα των χειρογράφων, η Μαρία-Σμαράγδα Σκούρτα δημιουργεί ζωγραφικές αναπαραστάσεις, τρισδιάστατες κατασκευές και ψηφιακές εγκαταστάσεις με μια πρωτότυπη καλειδοσκοπική οπτική.
Πρωτογράμματα, φυτικά, ζωικά και γεωμετρικά μοτίβα αλλά και κοσμικές ή θρησκευτικές σκηνές ιστορημένων χειρογράφων, χρησιμοποιούνται ως πρότυπα για τη δημιουργία διαφορετικών συνθέσεων πολυεπίπεδου χώρου εικόνων. Η αντικριστή προβολή των συγκεκριμένων εικόνων, κυριολεκτικά «δεσμεύει» το βλέμμα του θεατή σε μια αδιάκοπη διαδικασία πολλαπλών αναγνώσεων.
Στη δεύτερη ενότητα με τίτλο «Δεήσεις», όπου η καλλιτέχνης εμπνέεται από λατρευτικά αντικείμενα των συλλογών του Μουσείου, χρησιμοποιώντας μικτή τεχνική και υλικά, δημιουργεί βυζαντινότροπα ανάγλυφα με σφραγιδόλιθους, αναπαραστάσεις άρτων και φυλακτών. Τα εν λόγω έργα, έντονα φορτισμένα από την ιερότητα και τη μυστηριακή δύναμη των συμβόλων που τα συναπαρτίζουν, επιδιώκουν τη δημιουργία γεφυρών αισθητικής σύνδεσης του θεατή με βασικές συνιστώσες των πολιτισμικών καταβολών του.
Η μακρόχρονη μαθητεία της καλλιτέχνιδος στη βυζαντινή τέχνη, της δίδαξε την ορθή αντιμετώπιση των πρωτοτύπων και του συμβολισμού τους και στη συνέχεια την ανάπλαση αυτών με τον προσήκοντα σεβασμό. Έτσι, τα έργα που παρουσιάζονται στην περιοδική έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, στο ισόγειο του ιστορικού μεγάρου της Δούκισσας της Πλακεντίας, αναγορεύονται στο σύνολό τους σε μέσα εξοικείωσης του κοινού με μια άκρως συμβολιστική τέχνη, προκαλώντας το ταυτόχρονα να την αποκρυπτογραφήσει με τη σειρά του αλλά και να ανασυνθέσει τις δικές του νέες πραγματικότητες, γεμάτες από το άρωμα, την αρμονία και την πνευματικότητα ενός ενδοξοτάτου παρελθόντος!