MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Οι Ναζί δολοφονούν την ηρωίδα της Αντίστασης Ηλέκτρα Αποστόλου

Μία από τις πιο ηρωικές φιγούρες που ανέδειξε η Αντίσταση κατά τη διάρκεια της Κατοχής από τους ναζί είναι και η Ηλέκτρα Αποστόλου, μία γυναίκα που δεν λύγισε από τα βασανιστήρια και έμεινε στην Ιστορία ως πρότυπο αυταπάρνησης και πατριωτισμού.

Πηγή: APimages
Monopoli Team

Η περίοδος της Κατοχής στην Ελλάδα από τους Γερμανούς ναζί αποτελεί μία περίοδος γραμμένη με «μαύρα γράμματα» στα ιστορικά χρονικά της Ελλάδας. Παράλληλα όμως, αποτέλεσε και μία περίοδος που αρκετοί Ελληνες όρθωσαν το ανάστημά τους και έδειξαν τι σημαίνει αυταπάρνηση, ηρωισμός και πατριωτισμός. Και στο βιβλίο της Αντίστασης, υπάρχει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο με το όνομα «Ηλέκτρα Αποστόλου» στον τίτλο του… Μία γυναίκα που σαν σήμερα, 26 Ιουλίου πέθανε από τα βασανιστήρια της οδού Ελπίδος… Μία γυναίκα που πάλεψε κόντρα σε όλες τις προκαταλήψεις και κακουχίες της εποχής και έγινε παράδειγμα και πρότυπο για όλους όσοι επιλέγουν να βάλουν τη ζωή τους στην υπηρεσία των πολλών…

Η Ηλέκτρα Αποστόλου γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου του 1912 και μόλις στα 14 της εντάχθηκε στην Κομμουνιστική Νεολαία της Αθήνας. Αν και προερχόταν από εύπορη οικογένεια εκείνη επέλεξε μία ζωή με στερήσεις και αγώνα, καταφέρνοντας όχι μόνο να αντεπεξέλθει αλλά να καθιερωθεί ως ηγετική φιγούρα. Κυρίως αν σκεφτούμε πως μιλάμε για μία εποχή που ήταν σπάνιο φαινόμενο μία γυναίκα να ασχολείται με τα κοινά πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το Κομμουνιστικό Κόμμα, καθώς στην τότε κοινωνία οι προκαταλήψεις ήταν πολλές και η… ρετσινιά δεδομένη!

Αυτά όμως δεν στάθηκαν ικανά να σταματήσουν την Ηλέκτρα που με κύριο εφόδιο τα ιδανικά της ενέπνευσε πολύ κόσμο, κυρίως γυναίκες να ασχοληθούν ενεργά με τα κοινά και να εκφράζουν δυναμικά την άποψή τους. Για πολλά χρόνια, υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας «Νεολαία», οργάνου της ΟΚΝΕ, ενώ το 1933 πρωτοστάτησε στην ειδική δουλειά του ΚΚΕ στις γυναίκες, με αποτέλεσμα να συλληφθεί από τη δικτατορία του Μεταξά και να μεταφερθεί στις φυλακές Αβέρωφ.

Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr

Περισσότερα από Ιστορίες