Μαγνησία: Επισκέψιμοι ακόμη τρεις ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι
Οι υποθαλάσσιοι αρχαιολογικοί χώροι των ναυαγίων στην Κίκυνθο, στο Ακρωτήρι Γλάρος και στο Ακρωτήριο Τηλέγραφος στην Αμαλιάπολη Μαγνησίας, που αποδόθηκαν πια στο κοινό, συνθέτουν μαζί με τον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο της Αλοννήσου ένα μοναδικό υποθαλάσσιο αρχαιολογικό πάρκο.
Η απόδοση στο κοινό των τριών αρχαιολογικών χώρων των ναυαγίων στην Κίκυνθο, στο Ακρωτήρι Γλάρος και στο Ακρωτήριο Τηλέγραφος στην Αμαλιάπολη Μαγνησίας δίνει την δυνατότητα δημιουργίας ενός μοναδικού υποθαλάσσιου αρχαιολογικού πάρκου, ενός ευρύτερου χώρου αναψυχής, παιδείας και καταδυτικού τουρισμού – μαζί με τον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο της Αλοννήσου.
Οι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι που καθίστανται επισκέψιμοι αφορούν στο υστερορωμαϊκό ναυάγιο στον Τηλέγραφο Νηών Σούρπης και στα βυζαντινά ναυάγια στον Γλάρο Νηών και στην Κίκυνθο Αμαλιάπολης.
Στο ναυάγιο στη νησίδα Κίκυνθος, ανατολικά του όρμου της Αμαλιάπολης, μεταξύ του 11ου και του 13ου αιώνα ένα βυζαντινό εμπορικό πλοίο με αμφορείς είχε ναυαγήσει. Ως αποτέλεσμα, το φορτίο του σχημάτισε έναν εντυπωσιακό σωρό από κεραμικά θραύσματα, ενώ ένα από τα ναυάγια στον κόλπο του Τηλέγραφου με υστερορωμαϊκούς αμφορείς και ένα αγκυροβόλιο που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.
Τα τρία ναυάγια θα είναι προσβάσιμα σε όλους τους επισκέπτες, δίνοντάς τους την δυνατότητα να ζήσουν μία εμπειρία εικονικής κατάδυσης με γυαλιά τρισδιάστατης πραγματικότητας, ακόμα και σε εκείνους που δεν μπορούν να κάνουν φυσική κατάδυση. Πρόκειται για ναυάγια μικρού βάθους, με αποτέλεσμα η κατάδυση να καθίσταται πρόσφορη ακόμα και για τους αρχάριους, εφόσον το επιθυμούν. Με την εποπτεία και καθοδήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία.
Το έργο της δημιουργίας Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΕΑΧ) στην Αλόννησο και στον Δυτικό Παγασητικό, προϋπολογισμού 4.043.887 ευρώ, υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020.