Συγκεκριμένα, έξι σκύλοι εκπαιδεύονται με τη φιλανθρωπική οργάνωση Medical Detection Dogs (MDD) στο Μίλτον Κέινς της Αγγλίας.
Τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Travel Medicine, έδειξαν ότι ο ιός έχει μια μοναδική μυρωδιά που μπορούν να ανιχνεύσουν ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι.
Οι ερευνητές απευθύνουν έκκληση σε όποιον υποψιάζεται ότι έχει τον ιό – ή έχει βρεθεί θετικός – να προσέλθει.
Στο τελικό στάδιο, οι εκπαιδευτές θα ζητήσουν από τους σκύλους να διακρίνουν τους θετικούς από στον Covid-19, ανάμεσα στους συμμετέχοντες, από εκείνους που είναι αρνητικοί υπό αυστηρά τυφλές συνθήκες – που σημαίνει ότι ούτε οι εκπαιδευτές των σκύλων δεν γνωρίζουν ποιος έχει τον ιό.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται σκύλοι για την παθητική ανίχνευση ασθενειών.
Στην πρώτη φάση, περισσότεροι από 3.750 άνθρωποι σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο δώρισαν δείγματα οσμών, φορώντας κάλτσες, μάσκες προσώπου και μπλούζες που επεξεργάστηκε η ερευνητική ομάδα και χρησιμοποίησε για την εκπαίδευση και τη δοκιμή των σκύλων.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μια «επίλεκτη ομάδα» σκύλων πραγματοποίησε διπλές τυφλές δοκιμές, εντοπίζοντας σωστά την οσμή σε ποσοστό άνω του 94% των περιπτώσεων.
«Με τη συμμετοχή στη μελέτη μας, θα μάς βοηθήσετε να δοκιμάσουμε πόσο ακριβείς είναι οι εκπληκτικοί μας σκύλοι ανίχνευσης του Covid-19 στο να μυρίζουν τον ιό στους ανθρώπους», δήλωσε η Claire Guest, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης.
«Έχουμε ήδη αποδείξει ότι μπορούν να ανιχνεύσουν τον ιό σε δείγματα στην αίθουσα εκπαίδευσης σε πολύ υψηλά επίπεδα ακρίβειας και πρέπει να δείξουμε πόσο αποτελεσματικά θα μπορούσαν να είναι σε πραγματικές συνθήκες. Εάν είναι επιτυχής αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ταχεία ανίχνευση άλλων ασθενειών στο μέλλον», πρόσθεσε.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τα σκυλιά εκπαιδεύονται για να κάθονται ή να στέκονται σε ετοιμότητα, για να μπορούν να το υποδεικνύουν όταν ανιχνεύουν τον ιό.
Οι ερευνητές θέλουν να δοκιμάσουν τα σκυλιά σε ένα πιο μεγάλο σύνολο δειγμάτων και να εξασφαλίσουν «το πιο ισχυρό και αξιόπιστο σύνολο αποτελεσμάτων σε αυτήν την κορυφαία παγκοσμίως μελέτη».
Το τεστ είναι «γρήγορο, αξιόπιστο και μη επεμβατικό και θα επιτρέψει την έγκαιρη αυτο-απομόνωση για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης», ανέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι σκύλοι έχουν καλύτερες επιδόσεις και δρουν πιο γρήγορα, «αφού ένας σκύλος μπορεί να εξετάσει έως και 250 άτομα σε μία ώρα».
Με πληροφορίες από BBC.