«If you can you tell what she’s thinking, you may be a cat whisperer». Η εικαστικός από την Βραζιλία Caroline de Souza, έπειτα από την πολύ επιτυχημένη αναδρομική της έκθεση την περασμένη άνοιξη στην Αθήνα, επιστρέφει στην καλλιτεχνική της συχνότητα με τη νέα της δουλειά υπό τον σαρκαστικό τίτλο «pssst ….. cat!».
Πάντα με ποπ διάθεση, άλλοτε παραστατική και άλλοτε αφαιρετική, βουτά δροσερά στους λινούς καμβάδες της και δημιουργεί εικόνες και σκηνές με έντονο στοιχείο την γυναικεία φύση, την θηλυκή φιλαρέσκεια και την γοητεία της σαγήνης που εύκολα μετατρέπεται σε ματαιοδοξία. Βασικό μοτίβο, για το λόγο αυτό, αποτελεί σε αρκετά από τα έργα της … η γάτα. Η γάτα ως φιγούρα καρτούν, ως σύμβολο εξουσίας, αλλά και εξισορρόπησης και υπομονής.
Και στην έκθεση αυτή η de Souza αντλεί έμπνευση από την ποπ κουλτούρα, τις προσωπικές εμπειρίες της, τα ακούσματα και τα διαβάσματα της καθώς και από τον τόπο που ζει, αλλά και από τις πόλεις που ταξιδεύει. Για την de Souza τα υλικά έχουν μια φετιχιστική διάθεση στα έργα της. Την γοητεύει αυτή η ευφάνταστη σχέση των υλικών, το πως ενώνονται αυτά μεταξύ τους και τι ιστορίες μπορούν εν τέλει να διηγηθούν.
Πρωταγωνιστικό ρόλο όμως παίζουν και σε αυτήν την έκθεση και τα γλυπτά της εικαστικού. Έχοντας αφήσει το στίγμα της με τα γλυπτά- σύμβολα καρδιάς και μπαλονιού, συναισθήματος και ελευθερίας δηλαδή, προχωράει ένα βήμα παρακάτω εξελίσσοντας την τεχνική της μέσα από υλικά όπως είναι το μέταλλο, αλλά και το χώμα, δημιουργώντας μια παραμυθένια εγκατάσταση στον χώρο της έκθεσης.
H Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου φαντάζει ίσως ο ιδανικός χώρος παρουσίασης της νέας έκθεσης της de Souza. Ως ένας από τους ιστορικότερους χώρους του νησιού, αφού αποτέλεσε την κατοικία της ζωγράφου Μαρίας Ιγγλέση, της οποίας η αγάπη για την τέχνη δεν είχε όρια, σπάζοντας τα κοινωνικά στερεότυπα και κάνοντας τα όνειρα της πραγματικότητα. Σε ένα παράλληλο σύμπαν και το έργο των δύο καλλιτεχνών αποτιμάται όχι μόνο ως προς την καλλιτεχνική του αξία, αλλά ως αποτέλεσμα δύο πρωτοποριακών προσωπικοτήτων που νοερά συναντώνται και συνομιλούν στον χώρο αυτό.
Η έκθεση αποτελείται από δέκα νέα έργα και επτά παλαιότερα της εικαστικού.
Με βασικό ερώτημα αν μπορεί να επιβιώσει η τέχνη εκτός των κλασσικών, αναμενόμενων χωρών και αν μπορεί κυρίως να συμβιώσει με το δίκαιο, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Κασσανδρινός ξεκίνησε το 2016 το project {Just/Art}* με σκοπό την προώθηση καλλιτεχνών και δημιουργικών ιδεών στο ευρύ κοινό, στα πλαίσια του οποίου διερευνά χώρους- ορόσημα ως σημεία τέχνης και την σχέση μεταξύ τέχνης και δικαίου. Αυτή είναι η όγδοη έκθεση που διοργανώνει.
Την έκθεση επιμελείται ο Αλέξανδρος Κασσανδρινός.
Λίγα λόγια για την Caroline de SouzaH Caroline de Souza κατάγεται από τη Βραζιλία. Τελείωσε τις σπουδές της στο Μιλάνο ως fashion illustrator/ σχεδιάστρια μόδας και μετακόμισε στην Ελλάδα.
Ως σχεδιάστρια μόδας εργάστηκε για πολλά brands και δημιούργησε και τη δική της συλλογή συμμετέχοντας και στην εβδομάδα μόδας της Αθήνας, αλλά η μόδα δεν ήταν αρκετή για να την κρατήσει, ζωγραφίζει από 15 χρονών και το πάθος της για την τέχνη ξεπήδησε μέσα της! Ξεκίνησε μαθήματα με μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες, ενώ παρακολούθησε εντατικά μαθήματα στο Central Saint Martin UK. Η Caroline καταφέρνει να συνδυάζει με μοναδικό τρόπο υλικά, όπως, συνθετικά ακρυλικά λάδια, κρύσταλλα, ρητίνη και μέταλλα, καταφέρνοντας να δημιουργήσει πρωτότυπα έργα. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις των γκαλερί The art Dose (Αθήνα) και Kapopoulos fine art galery (Αθήνα – Μύκονος – Πάρος – Κύπρος), ενώ έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση το 2019 στην γκαλερί Κapopoulos fine art στη Μύκονο και την δεύτερη αναδρομική της με τίτλο «Up Close» τον Απρίλιο του 2022 στο κτήριο Αmalias 36 στην Αθήνα. Το 2020 δημιούργησε την πρώτη της συλλογή γλυπτών «Η αγάπη δεν έχει χρώμα» και επιλέχθηκε από την «COCA PROJECT ART», ενώ συμμετείχε επίσης και στην EXPO ART SAO PAULO, το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός στη Νότια Αμερική, τον Σεπτέμβριο του 2021. Την ίδια χρονιά δημιούργησε την επιτυχημένη συλλογή από μεταλλικές καρδιές με τίτλο UNBEATEN (“Ανίκητος”), η οποία ήδη βρίσκεται σε 14 γκαλερί σε όλον τον κόσμο.
Ένα μεγάλο έργο της (γλυπτό) σε συνεργασία με την πρεσβεία της Βραζιλίας θα τοποθετηθεί στο κέντρο της Αθήνας.
Σήμερα εξακολουθεί να συνεργάζεται με την γκαλερί ‘Cobra’ στο Άμστερνταμ, την γκαλερί ‘Yellow Art’ στις Βρυξέλλες, την γκαλερί ‘ARTLAB’ στο Σάο Πάολο Βραζιλίας, την γκαλερί ‘Kawai’ στην Πολωνία, την Γκαλερί ‘IXIart’ στην Γαλλία και την γκαλερί ‘Calçada sem art’ στην Λισαβόνα.