Πού να πάμε σήμερα: 5 κορυφαίες προτάσεις ψυχαγωγίας στην πόλη
Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις για να παρακολουθήσετε σήμερα, Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022.
Ο Νίκος Πορτοκάλογλου γιορτάζει 40 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας με μια μεγάλη επετειακή συναυλία-γιορτή στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Επίκεντρο της βραδιάς αυτής, η καλλιτεχνική πορεία του κορυφαίου Έλληνα τραγουδοποιού από το 1982 έως σήμερα, μέσα από τα σημαντικότερα τραγούδια του, με αφετηρία την εμφάνισή του ως ιδρυτικό μέλος των Φατμέ το 1982 έως και τη σημερινή του ενεργή παρουσία και προσφορά στη μουσική δημιουργία: 40 συναπτά έτη δημιουργίας και τραγουδοποιίας, σπουδαίες καλλιτεχνικές συνεργασίες και αξιοσημείωτη συμβολή στο πολιτιστικό έργο της χώρας μέσα από τη δισκογραφία του. Η συναυλία θα παρουσιάσει «εφ’ όλης της ύλης» τα σημαντικότερα τραγούδια από την δισκογραφία του Νίκου Πορτοκάλογλου, με μια σύγχρονη ενορχηστρωτική ματιά. Μια επετειακή συναυλία – γιορτή γι’ αυτό το υπέροχο μουσικό ταξίδι, στο οποίο συμμετέχουν οι ΦΑΤΜΕ, η Ρένα Μόρφη, οι Μουσικοί του Κουτιού, η Βίκυ Καρατζόγλου, ο Βύρων Τσουράπης και η Χορωδία Μουσικού Σχολείου Παλλήνης.
Τετάρτη 3/08, 21:00
5-60€
Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, Οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αθήνα
Την ανατρεπτική Ηλέκτρα του Ευριπίδη παρουσιάζουν οι Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη, σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα, στο Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας, με τη Μαρία Κίτσου και τον Δημήτρη Γκοτσόπουλο στους ρόλους της Ηλέκτρας και του Ορέστη αντίστοιχα και στον ρόλο του Παιδαγωγού τον Γιώργο Κωνσταντίνου. Η Ηλέκτρα του Ευριπίδη είναι ένα πρωτοποριακό και αμφιλεγόμενο έργο, γέννημα μιας εποχής όπου όλες οι βεβαιότητες έχουν γίνει αβεβαιότητες. Ο ποιητής δεν διστάζει να παρουσιάσει επί σκηνής τη δική του εκδοχή του μύθου, με τους ήρωές του σε έναν κόσμο ρεαλιστικής καθημερινότητας να θέτουν επιτακτικά ζητήματα πάνω στις έννοιες της εκδίκησης, της δικαιοσύνης, της ηθικής σύγκρουσης, του πάθους. Μια noir εκδοχή του μύθου, μια τραγωδία εκδίκησης αλλά ταυτόχρονα ένα έργο βαθιά, συγκλονιστικά ανθρώπινο. Η Ηλέκτρα ζει στο περιθώριο της πόλης και της ζωής, σε έναν ταπεινωτικό γάμο που της επέβαλαν. Ο Ορέστης, επικηρυγμένος από το Παλάτι, έρχεται για να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του και τα δεινά του ίδιου και της αδελφής του, οδηγημένος από τον χρησμό του Απόλλωνα. Τα δύο αδέλφια βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους για να αποκαταστήσουν την τάξη και να αποδώσουν, όπως πιστεύουν, δικαιοσύνη. Η σκοτεινή προσμονή της εκδίκησης και το χρέος που οδηγεί στη μητροκτονία θα γεννήσουν τη φρίκη και όχι τη λύτρωση. Η αναμέτρηση με το παράδοξο της ύπαρξης, τα θυελλώδη συναισθήματα, η ανατομία του ψυχισμού των ηρώων και τα καίρια και διαχρονικά διλήμματα καθιστούν την Ηλέκτρα έργο μοναδικά ανατρεπτικό και σύγχρονο.
Τετάρτη 3/08, 21:30
15-20€
Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας – Σαλαμίνα, Αττική
O Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Αγίου Δημητρίου συνεχίζει για 5η σεζόν το Φεστιβάλ ταινιών Open Air Film Festival Stroggylo, στο Αίθριο του σχολικού συγκροτήματος Στρογγυλό. Τετάρτη 3 Αυγούστου, στις 21:00 – «Λολίτα» του Στάνλεϊ Κούμπρικ. Με τους Σέλεϊ Γουίντερς, Σου Λάιον, Τζέιμς Μέισον, Πίτερ Σέλερς και Γκάρι Κόκρελ. Μία διασκευή του προκλητικού μυθιστορήματος του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, στο οποίο τη δεκαετία του ‘50 κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ένας συγγραφέας ερωτεύεται
τρελά ένα 14χρονο κορίτσι, την κυνηγά εμμονικά και οδηγείται στην καταστροφή.
Τετάρτη 3/08, 21:00
Είσοδος ελεύθερη
Στρογγυλό Σχολείο, Αγ. Δημήτριος Αττικής (Είσοδος από οδό Σ. Παπάγου 23)
Έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2022, η έκθεση «Μυθολογίες – Νέοι Τόποι» παρουσιάζεται στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), με πρωτότυπο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και έργα σύγχρονης τέχνης που πραγματεύονται τη σημασία του μύθου στο παρόν. Η έκθεση περιλαμβάνει γλυπτά, εγκαταστάσεις και μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας και διερευνά τη μακρόχρονη και πολύπλοκη σχέση μας με τη μυθολογία, καθώς και τον ρόλο που αυτή διαδραματίζει στη βιωμένη πραγματικότητα και στα όρια της φαντασίας μας. 13 έργα σύγχρονης τέχνης αναμετρώνται με την κλίμακα του Θόλου· σε μια κοσμογονία διαφορετική, εμφανίζονται μυθικές φιγούρες που παραπέμπουν στο υπέδαφος, στο ανασκαφικό παρελθόν, στην τεχνολογική-ψηφιακή σφαίρα και στην επιστημονική φαντασία. Τον χώρο επιμελείται αρχιτεκτονικά η Ελένη Παπαναστασίου δημιουργώντας ένα σύστημα καθισμάτων και τέσσερις σύγχρονοι καλλιτέχνες –Θεόδωρος Γιαννάκης, Πέτρος Μώρης, Πάνος Προφήτης, Βαλίνια Σβορώνου– εκθέτουν έργα με ευθείες μυθολογικές αναφορές που δίνουν νέες ερμηνείες αρχετύπων. Επιχειρούν να αποκαλύψουν τους μηχανισμούς με τους οποίους κατασκευάζονται και εδραιώνονται πεποιθήσεις οι οποίες θεωρούνται πλέον αυτονόητες.
Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιουλίου – 11 Σεπτεμβρίου 2022
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή, 10:00 – 22:00
Είσοδος ελεύθερη
Θόλος, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα, Τηλέφωνο: 21 0877 8300
Στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, στον χώρο όπου διαδραματίστηκε ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού δράματος της Μικρασιατικής Εκστρατείας, φιλοξενείται έως τις 15 Οκτωβρίου, η έκθεση «Θάλεια Φλωρά-Καραβία, Μικρά Ασία 1921», που παρουσιάζει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Πρόκειται για την πρώτη σειράς εκθέσεων που περιλαμβάνονται στο επετειακό πρόγραμμα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Εκστρατεία. Σε αυτήν παρουσιάζονται εικαστικά έργα της Θάλειας Φλωρά-Καραβία, που εμπιστεύθηκε η οικογένεια Φλωρά στο ΕΙΜ. Τα έργα συνοδευόμενα από επιλεγμένα ιστορικά κειμήλια του ΕΙΜ, ζωντανεύουν το κρίσιμο έτος 1921. Η πρωτοπόρος ζωγράφος Θάλεια Φλωρά-Καραβία, για δεύτερη φορά σε μια δεκαετία, μετέβη το καλοκαίρι του 1921 ως ανταποκρίτρια στο θέατρο του πολέμου. Είχαν προηγηθεί οι Βαλκανικοί Πόλεμοι το 1912-13, τώρα όμως πηγαίνει στη Μικρά Ασία, στο πλευρό του «στρατηλάτη» των Βαλκανικών Πολέμων, βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος, ως επικεφαλής της νέας στρατιωτικής διοίκησης μετά την εκλογική ήττα του Βενιζέλου, επιστρατεύεται για να ανορθώσει το ηθικό του στρατεύματος.
Διάρκεια έκθεσης: 15 Ιουλίου – 15 Οκτωβρίου 2022
Ωράριο λειτουργίας: Τρiτη έως Κυριακή, 10:00 – 16:00
Είσοδος ελεύθερη
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13, Αθήνα. Τηλ: 210-3237617