Πού να πάμε σήμερα: 5 κορυφαίες προτάσεις ψυχαγωγίας στην πόλη
Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις για να παρακολουθήσετε την Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022.
Μετά από την εξαιρετικά επιτυχημένη τριετή (2019-2021) παρουσίαση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, η Ομάδα Σημείο Μηδέν συνεχίζει την έρευνά της στα θεμελιώδη κείμενα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας παρουσιάζοντας αυτή τη φορά, την παλαιότερη σωζόμενη τραγωδία, τους «Πέρσες» του Αισχύλου. Μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα της παράστασης και τη θερμή ανταπόκριση του κοινού, η παράσταση παρουσιάζεται στο Θέατρο Αλώνι στο Πήλιο. Πρόκειται για την πρώτη τραγωδία που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα (και μάλιστα μόνο κατά οκτώ χρόνια προγενέστερα από την παρουσίασή της στο κοινό) καθώς πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα μάχη στην οποία είχε λάβει μέρος ο ίδιος ο συγγραφέας. Συχνά αναφερόμενη ως «αντιπολεμική» η τραγωδία του Αισχύλου «Πέρσες» στέκεται κριτικά απέναντι σε κάθε είδους υπεροψία και επεκτατισμό σεβόμενη τον θρήνο των ηττημένων και αποδοκιμάζοντας την αλαζονεία των νικητών.
Πέμπτη 11/08, 21:00
10-15 €
Θέατρο Αλώνι, Άγιος Γεώργιος Νηλείας, Πήλιο
Την «ηλεκτροδυναμική» μουσική αφηγηματική θεατρική περφόρμανς, «Ξένος Σμύρνη – Μόρια (100 χρόνια εξέλιξης)», παρουσιάζει η ομάδα Scarmi, εμπνευσμένη από μαρτυρίες προσφύγων του τότε και του σήμερα, σε συνδυασμό με αρχαία κείμενα, λογοτεχνικά κείμενα, ηχητικά ντοκουμέντα, σωματικότητα, ποίηση και ζωντανή μουσική, στον αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας, σε σύλληψη, ερμηνεία και σκηνοθεσία Ελεάννας Αποστολάκη, στο πλαίσιο του «Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός». Σμύρνη – Μόρια, εκατό χρόνια εξέλιξης. Η φιλοξενία στην αρχαία Ελλάδα ήταν μια ιερή υποχρέωση και ένα δικαίωμα χωρίς όρους. Από τότε έως σήμερα, το φαινόμενο της αναγκαστικής μαζικής μετακίνησης των πληθυσμών δεν είναι πρωτόγνωρο. Ωστόσο, στα νεότερα χρόνια είναι πρωτόγνωρα σκληρός ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε αυτό το φαινόμενο. Τι άλλαξε από την αρχαία Ελλάδα έως σήμερα; Τι βίωσαν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας ερχόμενοι στην Ελλάδα και πως αντεπεξήλθαν; Πώς τους υποδέχτηκαν οι γηγενείς; Πώς τους αντιμετώπισε το τότε ελληνικό κράτος; Και από την άλλη, πώς αντιμετωπίζονται σήμερα οι πρόσφυγες από την ελληνική κυβέρνηση και τους Έλληνες πολίτες;
Πέμπτη 11/08, 21:30
Είσοδος Ελεύθερη
Αρχαιολογικός Χώρος Γόρτυνας, Ηράκλειο
Το 16ο Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα 10 συναυλιών στην παραλία της Αύρας, στον περίβολο του Ναού του Σωτήρα με την υπέροχη ακουστική και το Θέατρο Μολφέση στην Παχειοράχη με την μοναδική θέα. Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με αγαπημένα τραγούδια του, με τη Θεοδώρα Μπάκα και τον Κώστα Βασιλιάγκο στο τραγούδι, τον Νίκο Γκίνο στο κλαρινέτο, τον Σπύρο Αρκούδη στο φλούγκελχορν, τη Γεωργία Τσολάκη στο βιολί, τον Γιάννη Αθανασόπουλο στη βιόλα, τη Χριστίνα Κολοβού στο τσέλο, τον Διονύση Μαλλούχο στο πιάνο και τον Βαγγέλη Ζωγράφου στο κοντραμπάσο και τις ενορχηστρώσεις.
Πέμπτη 11/08, 21:00
5-10€
Παραλία Αύρας, Αίγινα
O Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Αγίου Δημητρίου συνεχίζει για 5η σεζόν το Φεστιβάλ ταινιών Open Air Film Festival Stroggylo, στο Αίθριο του σχολικού συγκροτήματος Στρογγυλό. Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την ταινία «Δεσμοί Γυναικών» του Μαχαμάτ – Σαλέχ Χαρούν με τους Γιουσούφ Ντζαορό, Ακουάκ Αμπακάρ Σουλεϊμάν και Ριάν Καλί Αλιό. Η Αμίνα μεγαλώνει μόνη της τη δεκαπεντάχρονη Μαρία. Οι σχέσεις τους θα οδηγηθούν στα άκρα, όταν η Αμίνα ανακαλύπτει ότι η κόρη της έχει μείνει έγκυος σε μια χώρα όπου οι εκτρώσεις απαγορεύονται τόσο από το νόμο όσο και από τη θρησκεία. Πρόκειται για την επίσημη πρόταση του Τσαντ για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας.
Πέμπτη 11/08, 21:00
Είσοδος ελεύθερη
Στρογγυλό Σχολείο, Αγ. Δημήτριος Αττικής (Είσοδος από οδό Σ. Παπάγου 23)
Έως τις 21 Αυγούστου 2022, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ύδρας (Κ.Ε.Δ.Υ.) σας προσκαλεί στην ατομική έκθεση του Παναγιώτη Ράππα’’ Οι γάτες του Παναγιώτη Ράππα επιστρέφουν στην Ύδρα’’, στην Δημοτική Αγορά, στο πλαίσιο του αφιερώματος που πραγματοποιεί στην γυναίκα, ενώνοντας τις ευθείες από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον. Οι γάτες του Παναγιώτη Ράππα είναι εμπνευσμένες από γυναίκες της ιστορίας γνωστές, αλλά κυρίως άγνωστες, αποτελούν φόρο τιμή στις γυναίκες. Σχεδιασμένες πάνω σε χαρτί ακουαρέλας ή ρυζόχαρτο με το γνωστό ύφος του καλλιτέχνη που όλα αυτά τα χρόνια δουλεύει συστηματικά και επαγγελματικά πάνω στο animation, με μεγάλη επιτυχία και διεθνείς διακρίσεις. Τα πορτρέτα του, ισορροπούν μεταξύ κόμικς και πραγματικότητας. Οι δικές του γυναίκες-γάτες είναι: ευαίσθητες, εύθραυστες, δυναμικές, γλυκιές, ευτυχισμένες, δυστυχισμένες, θυμωμένες… η καθεμιά με την δική της προσωπικότητα, όπως οι γυναίκες στην διαδρομή της ιστορίας. Είναι μία ενότητα που ξεκίνησε πριν την καραντίνα, εξελίχθηκε μέσα σε αυτήν και χαρτογραφεί την ανθρωπογεωγραφία μιας χώρας που τα τελευταία χρόνια είναι στην μετάβαση πολλαπλών κρίσεων, με μεγαλύτερη εκείνη των ανθρωπίνων σχέσεων, όπου μέσα από την εγγύτητα που αναγκαστικά μας οδήγησε η καραντίνα και ο εγκλεισμός, επήλθε η απόσταση, η ενδοοικογενειακή βία, η έμφιλη βία, οι γυναικοκτονίες αλλά και η κρίση του θεσμού της οικογένειας. Θέματα που είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος που εξετάζει και το αφιέρωμα στην γυναίκα που οργανώνει η Κ.Ε.Δ.Υ. Έτσι η Άβια, η Ανδρομάχη, η Αριάδνη, η Αρμονία, η Ελπινίκη, η Ευδοξία, η Ευπωλία, η Κελαινώ, η Μύρτη, η Πασιφάη και όλες οι υπόλοιπες Γυναίκες-Γάτες του Παναγιώτη Ράππα θα συνυπάρξουν για δύο εβδομάδες στην Δημοτική Αγορά, σαν τις γυναίκες της Judy Chicago, στο έργο “The Dinner Party”, με σκοπό όχι να τονίσουν τις διαφορές τους, αλλά τις ομοιότητές τους, ενώνοντάς μας όλους για καλό σκοπό, αφού τα έσοδα από τις Πωλήσεις τους θα διατεθούν στο Κουλούρειο Νοσοκομείο Ύδρας.
Διάρκεια έκθεσης: 5 Αυγούστου 2022 – 21 Αυγούστου 2022
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, 11:00 – 13:00 και 19:00 – 22:00
Είσοδος Ελεύθερη
Δημοτική Αγορά Ύδρας