MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Κοκό Σανέλ: Όσα μάς έμαθε η γυναίκα που έφερε την επανάσταση στον χώρο της μόδας

Σαν σήμερα, πριν από 139 χρόνια, γεννήθηκε η Κοκό Σανέλ, μία από τις πιο γνωστές και σημαντικές προσωπικότητες της μόδας, η οποία παραμένει αθάνατη μέσα από το έργο και τις σκέψεις της.

Κοκό Σανέλ
Κοκό Σανέλ
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Στις 19 Αυγούστου του 1883 γεννήθηκε στη Γαλλία η Γκαμπριέλ Μπονέρ Σανέλ, η οποία θα άφηνε λίγο αργότερα το στίγμα της στη βιομηχανία της μόδας και θα γινόταν γνωστή ως Κοκό Σανέλ.

Το χαϊδευτικό της όνομα με το οποίο έγινε τελικά γνωστή το απέκτησε στο Μουλέν Ρουζ, στο οποίο τραγουδούσε μέχρι να συγκεντρώσει τα χρήματα που χρειαζόταν για να ιδρύσει αργότερα την αυτοκρατορία της. Το «Κοκό» προήλθε είτε από τη λέξη «κοκότα» είτε από το τραγούδι εποχής «Ποιος είδε την Κοκό στο Τροκαντερό», το οποίο λάτρευε να τραγουδάει.

Στα 26 της χρόνια άνοιξε το πρώτο της μαγαζί στο Παρίσι, το οποίο πουλούσε γυναικεία καπέλα. Λίγο αργότερα, ίδρυσε τον οίκο μόδας Chanel, ο οποίος μέχρι και σήμερα θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς οίκους μόδας. Το όνομα Σανέλ από την άλλη, αποτελεί υπογραφή αρτιότητας και κομψότητας.

Στις 5 Μαΐου του 1921, και ενώ η Κοκό Σανέλ είναι ήδη το νέο μεγάλο όνομα της μόδας, παρουσιάζει στο κοινό της το πολυτελές άρωμα «Chanel № 5». Αυτό θα γίνει το αγαπημένο άρωμα της Μέριλιν Μονρόε και θα κερδίσει γρήγορα την αγάπη του γυναικείου κοινού. Μέχρι και σήμερα, το Chanel № 5 θεωρείται ένα από τα πιο εμβληματικά και χαρακτηριστικά αρώματα.

Photo Credits: Chanel

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ ιστορία της μίνι φούστας: Πώς η επαναστατική πρόταση της Μαίρη Κουάντ ανέτρεψε όλα τα στερεότυπα12.09.2018

Η «σκοτεινή» περίοδος της Κοκό Σανέλ

Την επιτυχία της σχεδιάστριας στη βιομηχανία της μόδας, ήρθαν να επισκιάσουν οι πολιτικές της απόψεις. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το δωμάτιο της στο ξενοδοχείο Ritz έγινε «άντρο» της ναζισικής Γερμανίας. Η σχεδιάστρια τότε διατηρούσε σχέση με τον στρατηγό των Ες-Ες, Βάλτερ Σέλενμπεργκ και έτσι το όνομά της βρέθηκε ανάμεσα στους υποστηρικτές του φασισμού.

Μετά την απελευθέρωση των Παρισίων το 1944, η Κοκό Σανέλ συνελήφθη με την κατηγορία ότι συνεργάστηκε με τους ναζιστές, κάτι που δεν αποδείχθηκε ποτέ. Τελικά αφέθηκε ελεύθερη, όμως το στίγμα του φασισμού κηλίδωσε ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας της, δημιουργώντας αντιπαραθέσεις γύρω από το όνομά της.

Τότε ήταν που η σχεδιάστρια θα έκανε μία νέα αρχή με το εμβληματικό πλέον «ταγιέρ Σανέλ», μιας και ο οίκος μόδας της είχε κλείσει κατά τη διάρκεια του πολέμου και μία δυναμική επιστροφή για τη Σανέλ ήταν απαραίτητη. Η επιστροφή αυτή ήταν τόσο δυναμική, που την ανέβασε για ακόμα μία φορά στο πάνθεον της μόδας, όπου η δαιμόνια προσωπικότητα της μόδας του 20ου αιώνα βρίσκεται ακόμα και σήμερα, 51 χρόνια μετά τον θάνατό της.

Η παρακαταθήκη της Κοκό Σανέλ
Η Κοκό Σανέλ, παρόλο που δεν πίστευε στην ιδέα του φεμινισμού, ήταν η πρώτη που άλλαξε τον τρόπο που έβλεπε ο χώρος της μόδας τις γυναίκες.

Η Κοκό Σανέλ, παρόλο που δεν πίστευε στην ιδέα του φεμινισμού, ήταν η πρώτη που άλλαξε τον τρόπο που έβλεπε ο χώρος της μόδας τις γυναίκες.

Η Σανέλ έφερε την επανάσταση στη μόδα, όμως πάνω από όλα κατάφερε να «απενοχοποιήσει» τη γυναικεία ομορφιά και να εκφέρει απόψεις για τη μόδα, που μέχρι τότε δεν είχαν ειπωθεί, όμως σήμερα διαβάζονται με ζήλο. Η «τσαρίνα της μόδας» κατήργησε τον ασφυκτικό κορσέ και επέβαλε ένα πιο χαλαρό κόψιμο στα φορέματα, τα οποία πλέον εκτός από όμορφα και κομψά, ήταν και βολικά.

Δεν ήταν συνεπώς καθόλου περίεργο το γεγονός πως η Κοκό Σανέλ βρισκόταν ανάμεσα στα 100 άτομα με την μεγαλύτερη επιρροή στον 20ο αιώνα, σύμφωνα με το περιοδικό TIME, και μάλιστα ήταν η μοναδική προσωπικότητα που προερχόταν από τον κλάδο της μόδας. Μετά τον θάνατό της, κύριος σχεδιαστής του οίκου μόδας έγινε ο εξίσου δαιμόνιος Καρλ Λάγκερφελντ, ο οποίος έφερε με τη σειρά του επαναστατικές αλλαγές στον χώρο της μόδας, σεβόμενος πάντα τις αρχές της προκατόχου του.

Η άνεση και η προσιτή πολυτέλεια ήταν δύο από τους βασικούς άξονες του οράματός της Κοκό Σανέλ, το οποίο μένει ζωντανό μέχρι και σήμερα, μαζί με 12 σημαντικές φράσεις της επαναστατικής σχεδιάστριας μόδας.

«Η δόξα είναι εφήμερη, όμως το στυλ είναι αθάνατο.»

«Συχνά, στην επιτυχία φτάνουν αυτοί που δεν γνωρίζουν ότι η αποτυχία είναι αναπόφευκτη.»

«Το ωραιότερο δώρο που μου χάρισε ο Θεός, ήταν να μη μου επιτρέψει να αγαπήσω όποιον δεν με αγαπά.»

«H περιποίηση της ομορφιάς πρέπει ν’ αρχίζει από την καρδιά και την ψυχή, αλλιώς τα καλλυντικά δεν χρησιμεύουν σε τίποτε.»

«Η πολυτέλεια πρέπει να είναι άνετη, αλλιώς δεν είναι πολυτέλεια.»

«Αν θέλεις να είσαι αναντικατάστατος, πρέπει να είσαι διαφορετικός.»

«Η απλότητα είναι η κεντρική ιδέα όλης της αληθινής κομψότητας»

«Ωραία μάτια είναι μόνο εκείνα που μας κοιτούν με τρυφερότητα.»

«Το πάθος περνάει. Η πλήξη μένει.»

 «Μου αρέσει να κριτικάρω, τη μέρα που θα πάψω να ασκώ κριτική η ζωή θα έχει τελειώσει  για μένα.»

«Μια γυναίκα πρέπει να είναι κομψή, υπέροχη και να γνωρίζει δύο πράγματα: ποιά είναι και τί θέλει.»

«Αν ντυθείτε άκομψα θα θυμούνται το ρούχο. Αν ντυθείτε άψογα, θα θυμούνται εσάς.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΛολίτα: Όταν το αριστούργημα του Ναμπόκοφ είχε αποτελέσει “σκάνδαλο” στους λογοτεχνικούς κύκλους12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες