MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
28
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Hôtel Lambert: Πολύτιμα κειμήλια της Μαρίας Αντουανέτας και άλλοι “θησαυροί” του θρυλικού παλατιού, σε δημοπρασία

Το περιεχόμενο του θρυλικού παλατιού, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων καντηλέρια της Μαρίας Αντουανέτας, έναν καναπέ του Δούκα και της Δούκισσας του Ουίνδσορ και άλλα, βγαίνουν σε δημοπρασία.

Photo credits: Sotheby's
Photo credits: Sotheby's
Monopoli Team

Περίπου 1.300 γαλλικά αντικείμενα τέχνης που κάποτε ανήκαν σε προσωπικότητες, όπως η Μαρία Αντουανέτα, η Κοκό Σανέλ και η Μεγάλη Αικατερίνη θα βγουν σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s στο Παρίσι αυτό το φθινόπωρο.

Ο Sotheby’s σκοπεύει να βγάλει σε δημοπρασία μερικά από τα πιο πολύτιμα αντικείμενα του Hôtel Lambert, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διεθνή “περιοδεία”. Αν και ο πλήρης κατάλογος των αντικειμένων δε θα δημοσιευθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, τα πιο σημαντικά κομμάτια της δημοπρασίας, με τίτλο «Une Collection Princière» (Μια πριγκιπική συλλογή), είναι ένα σετ από επιχρυσωμένα καντηλέρια καντήλια από μπλε πατίνα, που είχε παραγγείλει η Μαρία Αντουανέτα, ένα πλήρες ασημένιο επιχρυσωμένο σερβίτσιο από τη Μαίρη, κόμισσα του Κάρντιγκαν, και ένα σκαλιστό καναπεδάκι από επιχρυσωμένο ξύλο σε σασί από τη συλλογή του Δούκα και της Δούκισσας του Ουίντσορ.

Ζευγάρι χρυσοποίκιλτων και μπλε χάλκινων καντηλιών Λουδοβίκου XVI, γύρω στα 1784-1786, που αποδίδονται στον Lucien-François Feuchère, κατά βασιλική παραγγελία για τη Μαρία Αντουανέτα. Όλες οι φωτογραφίες είναι του οίκου Sotheby’s

«Αυτό που κάνει αυτή τη δημοπρασία τόσο μοναδική είναι η συνολική ποιότητα του κάθε κομματιού», δήλωσε στο Artnet news ο Mario Tavella, πρόεδρος του γαλλικού οίκου. «Το να τα δεις στους εσωτερικούς χώρους αυτού του παλατιού ήταν πραγματικά μια συγκλονιστική και μαγική εμπειρία».

Άλλα πολύτιμα αντικείμενα είναι ένα έργο του καλλιτέχνη Γιόσεφ Μαρία Σερτ, που ανήκε στην Κοκό Σανέλ, και ένα πιάτο από σμάλτο Λιμόζ, που ανήκε αρχικά στον Ιμπέρ ντε Ζιβανσί και αργότερα στον Yves Saint Laurent.

Ένα οβάλ πιάτο ζωγραφισμένο με σμάλτο Λιμόζ, η Κρίση του Μωυσή, που αποδίδεται στον Πιέρ Ρέιμοντ, γύρω στα 1570-1575 (εκτίμηση 200.000-300.000 ευρώ) – ανήκε στη συλλογή του Ιμπέρ ντε Ζιβανσί, credits: Sotheby’s

Ορισμένοι από τους θησαυρούς δεν έχουν δει ποτέ το “φως” -τουλάχιστον όχι δημόσια, αφού οι περισσότεροι δεν έχουν βγει ποτέ εκτός των κύκλων της ελίτ. Αυτό όμως άλλαξε από τότε που ο οίκος Sotheby’s ξεκίνησε μια παγκόσμια περιοδεία, η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο με την αναπαράσταση των δωματίων του ξενοδοχείο Lambert στην έδρα του στο Λονδίνο. Η έκθεση είναι τώρα ανοιχτή στη Νέα Υόρκη έως τις 28 Αυγούστου, πριν κάνει περαιτέρω στάσεις στο Παρίσι και το Χονγκ Κονγκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑυθεντικός πίνακας του Βερμέερ τελικά το «Κορίτσι με το κόκκινο καπέλο»12.09.2018

Το ξενοδοχείο, δημοφιλές σε αστέρες και διάσημες προσωπικότητες -από τον Βολταίρο μέχρι την Μπριζίτ Μπαρντό– δεν ήταν πρακτικά ξενοδοχείο με την παραδοσιακή έννοια και σπάνια προσέφερε καταλύματα. Αντίθετα, ο Tavella εξήγησε ότι «ξενοδοχείο» σε αυτή την περίπτωση «σημαίνει βασικά ένα ιδιωτικό παλάτι».

Αργυρό επιχρυσωμένο σερβίτσιο τουαλέτας της Μαρίας, κόμισσας του Κάρντιγκαν, Κάρολου Β’ και Γεωργίου Β’, προφανώς χωρίς σφραγίδα, γύρω στο 1680.

Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ ανέθεσε αρχικά το ξενοδοχείο Lambert στον αρχιτέκτονα Λουί Λε Βω το 1640, και η χρυσοποίκιλτη εγκατάσταση άλλαζε χέρια με κάθε γενιά. Στους προηγούμενους ιδιοκτήτες περιλαμβάνονται ο Πολωνός πρίγκιπας Άνταμ Γέζι Τσαρτορίσκι (ο οποίος φιλοξένησε εκεί τον Ευγένιο Ντελακρουά και τον Φρεντερίκ Σοπέν) και η τραπεζική δυναστεία Ρότσιλντ.

Ο σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί αγόρασε το ξενοδοχείο το 2007 και επέβλεψε την πλήρη ανακαίνισή του. Στη συνέχεια, ο Γάλλος μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Ξαβιέ Νιελ αγόρασε το κτίριο τον περασμένο Φεβρουάριο για 226 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας το την πιο ακριβή ιδιωτική συμφωνία ακινήτων στην ιστορία της Γαλλίας. Οι φήμες λένε ότι ο Νιελ θα χρησιμοποιήσει το χώρο για το νέο του πολιτιστικό ίδρυμα (εξ ου και η ανάγκη για περισσότερο χώρο).

Ο Tavella εκτιμά ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη συλλογή γαλλικών διακοσμητικών που έχει βρεθεί εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια. Θα πουληθεί σε μια σειρά από πέντε live δημοπρασίες, που θα ξεκινήσουν στις 11 Οκτωβρίου στο Παρίσι. Μέρος των εσόδων από την πώληση θα διατεθεί για εκθέσεις, δημοσιεύσεις, διαλέξεις και άλλες πρωτοβουλίες του Ιδρύματος Συλλογής αλ Θανί.

Περισσότερα από Επίκαιρα