Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη σε θέατρα της Αττικής
Μετά τις sold out παραστάσεις του στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, αλλά και σε επιλεγμένα φεστιβάλ στην περιφέρεια, ο Προμηθέας Δεσμώτης παρουσιάζεται, για δεύτερη συνεχή καλοκαιρινή περίοδο, σε θέατρα της Αττικής.
Μετά από μία συναρπαστική περιοδεία, πέρυσι, με τριάντα τρεις παραστάσεις που είδαν περισσότεροι από 50.000 θεατές σε όλη την Ελλάδα και τρεις θριαμβευτικές sold out παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, το Θέατρο Πορεία σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσιάζουν για δεύτερη συνεχή καλοκαιρινή περίοδο τον Προμηθέα Δεσμώτη, του Αισχύλου, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη. Ήδη η παράσταση παρουσιάστηκε σε επιλεγμένα φεστιβάλ και θέατρα στην περιφέρεια και την Κύπρο και τώρα επιστρέφει στην Αττική προκειμένου να κλείσει το διετή πολύ επιτυχημένο της κύκλο.
Στην τραγωδία, ο Αισχύλος πραγματεύεται την αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα, να υποκύψει στο θέλημα του «ανελέητου» Διός. Πρόκειται για μία σπαρακτική επίκληση του πάσχοντος Θεού για τον άνθρωπο. Μία επίκληση ενιαία, με συνεχή κλιμάκωση από την αρχή ως το τέλος, για τον άνθρωπο. Ένας ασταμάτητος αγώνα κατά της δύναμης της εξουσίας…
Σε μία εξαιρετική διανομή, μεταξύ άλλων, τον ρόλο του Προμηθέα ερμηνεύει ο Γιάννης Στάνκογλου, τον ρόλο του Ερμή ο Ιωάννης Παπαζήσης, τον ρόλο του Ωκεανού ο Αλέκος Συσσοβίτης, τον ρόλο της Ιούς η Νάνσυ Μπούκλη, τον ρόλο του Ηφαίστου ο Δαυίδ Μαλτέζε, τον ρόλο του Κράτους ο Άρης Μπινιάρης και τον ρόλο της Βίας ο Κωνσταντίνος Γεωργαλής.
Ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης σημειώνει:Στον «Προμηθέα Δεσμώτη» η σύλληψη, η δομή, η επεξεργασία του μύθου, έχουν για κέντρο τους την μορφή του πάσχοντος θεού-προφήτη που ορθώνεται, για τον άνθρωπο, απέναντι στον απολυταρχικό μηχανισμό μιας τυραννίδας. Η παράσταση αποτελεί ένα ταυτόχρονα θεατρικό και μουσικό γεγονός. Οι ηθοποιοί αντλούν πληροφορίες από την ρυθμικότητα του κειμένου και μεταβολίζουν, με το σώμα και τη φωνή, σε θεατρική δράση, τον ήχο και το ρυθμό του ποιητικού λόγου. Με όχημα την μουσική, δημιουργούν, μια δυναμική πλατφόρμα αναπαράστασης και αναδεικνύουν συγκινησιακά φορτία από το πεδίο της αρχαίας τραγωδίας. Χορωδιακά μέρη, μελωδίες και δυναμικοί ρυθμοί, δημιουργούν ένα παλλόμενο και ζωντανό ηχητικό περιβάλλον, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται τα πρόσωπα μιας παλιάς μα πάντα επίκαιρης ιστορίας. Μιας ιστορίας που μπορεί να ακουστεί ως σκοτεινό σχόλιο για το παρόν ή ως φωτεινή ελπίδα για το μέλλον.
27/8 Φεστιβάλ Ρεματιάς – Χαλάνδρι
31/8 Θέατρο Δάσους – Θεσσαλονίκη
2/9 Αρχαιολογικός χώρος Θερμοπυλών – Ρούμελη
3/9 Αμφιθέατρο Νέας Μάκρης – Νέα Μάκρη
8/9 Δημοτικό Θερινό Θέατρο – Πάτρα
9/9 Θέατρο Μοσχοποδίου – Θήβα
12/9 Θέατρο “Δ. Κιντής” – Ηλιούπολη
13/9 Βεάκειο Θέατρο – Πειραιάς
14/9 Θέατρο “Αλίκη Βουγιουκλάκη” – Βριλήσσια
16/9 Κατράκειο Θέατρο – Νίκαια
17/9 και 18/9 Κηποθέατρο Παπάγου – Παπάγου
19/9 Θέατρο Βράχων – Βύρωνας