MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Rashomon: 10 πράγματα που ίσως δεν ξέρατε για τη θρυλική ταινία του Ακίρα Κουροσάβα

Το 1950 κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, το “Rashomon” του Ακίρα Κουροσάβα.

Φωτεινή Νικολίτσα | 26.08.2022

Σαν σήμερα το 1950 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία η ταινία «Rashomon», ή όπως είναι γνωστή στα ελληνικά «Η Γκέισα και ο Σαμουράι» του Ακίρα Κουροσάβα. Πρόκειται για μια ταινία- σταθμό στην ιστορία του κινηματογράφου, που προσέφερε πολλά και ενέπνευσε μεγάλο αριθμό σκηνοθετών.

Ας δούμε μέσα από 10 πληροφορίες, γιατί αυτή η ταινία θεωρείται τόσο σημαντική!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑThe Kingdom Exodus: Μία πρώτη γεύση από τη νέα horror σειρά του Λαρς Φον Τρίερ12.09.2018

10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζουμε για το “Rashomon” του Ακίρα Κουροσάβα

1. Η συγκεκριμένη ταινία βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες που χρησιμοποίησαν την κάμερα στο χέρι. Μπορούμε να το αντιληφθούμε στην σκηνή που η κάμερα ακολουθεί τους ήρωες στο δάσος.

2. Είναι η πρώτη ταινία του Ακίρα Κουροσάβα που προτάθηκε για Όσκαρ.

"Rashomon" του Akira Kurosawa

3. Συχνά λέγεται πως αυτή η ταινία είναι ο λόγος που η Ακαδημία δημιούργησε την κατηγορία «Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας».

4. Κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1951.

5. Πολλές σκηνές συχνά γυρίζονταν με τη χρήση πολλών καμερών ταυτόχρονα, γεγονός που ήταν εξαιρετικά σπάνιο για την εποχή. Αυτό διευκόλυνε το μοντάζ και τη διατήρηση των ρακόρ της ταινίας!

6. Συχνά αναγνωρίζεται ως η πρώτη ταινία κατά την οποία η κάμερα είχε κατεύθυνση προς τον ήλιο. Ο Κουροσάβα έδωσε τα εύσημα γι’ αυτό στον διευθυντή φωτογραφίας του, Kazuo Miyagawa, και αν και αργότερα, προσπάθησε το στούντιο να πάρει την αναγνώριση, ο Κουροσάβα δεν το δέχτηκε.

"Rashomon" του Akira Kurosawa

7. Από τον τίτλο και την αφηγηματική τεχνική της ταινίας προέκυψε το «Rashomon Effect» για να περιγραφεί η κατάσταση όταν διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετική οπτική για το ίδιο συμβάν. Αργότερα, χρησιμοποιήθηκε περισσότερο στον κινηματογράφο ως τρόπος αφήγησης, ενώ η ίδια η ταινία ήθελε να δείξει την εύθραυστη αξιοπιστία που μπορεί να έχουν οι αυτόπτες μάρτυρες ενός γεγονότος.

8. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια κατά τα γυρίσματα των σκηνών στο δάσος, όπως το ανακαλεί ο ίδιος ο Κουροσάβα στην αυτοβιογραφία του, ήταν ότι έπεφταν συνεχώς γυμνοσάλιαγκες από τα δέντρα στα κεφάλια των πρωταγωνιστών. Προκειμένου να μένουν μακριά τους, έπρεπε διαρκώς να βάζουν πάνω τους αλάτι!

"Rashomon" του Akira Kurosawa

9. Στη σκηνή που ο Tajômaru σέρνει τη γυναίκα στο δάσος και την κρατά από το χέρι, ο Κουροσάβα της άλλαξε παπούτσια για να μπορεί να τρέξει. Έτσι, από τα παραδοσιακά σανδάλια, τελικά έτρεχε με αθλητικά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Τζόνι Ντεπ επιστρέφει στη σκηνοθεσία με μια ταινία για τη ζωή του Μοντιλιάνι12.09.2018

10. Οι κριτικοί κινηματογράφου στην Ιαπωνία λάτρεψαν το «Rashomon», χαρίζοντάς του τις καλύτερες κριτικές και μάλιστα πίστευαν πως θα σαρώσει στα box office στη Δύση. Παρόλο που η ταινία στο αμερικάνικο box office έγινε η πιο επιτυχημένη ιαπωνική ταινία – με κέρδος 200.000 δολαρίων μέσα σε μόλις δύο χρόνια – οι κριτικοί ήταν δυσαρεστημένοι καθώς ήλπιζαν για κάτι μεγαλύτερο. Ωστόσο, η ταινία έχει μείνει στην ιστορία!

Περισσότερα από Σαν σήμερα