MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
05
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Έρευνα: Από τον Ιανουάριο έχουν κλαπεί NFT αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, εδώ και εφτά μήνες έχουν κλαπεί NFT τεράστιας αξίας, με κάθε απατεώνα να βγάζει κατά μέσο όρο 300 χιλιάδες δολάρια.

Photo by Arthur Mazi on Unsplash
Monopoli Team

Μέσα σε περίπου μισό χρόνο, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο 2022 έχουν κλαπεί NFT αξίας σχεδόν 100 εκατομμυρίων ευρώ, με διαφόρων ειδών απάτες, σύμφωνα με μία νέα έρευνα από την εταιρία ανάλυσης blockchain, Elliptic.

Η Elliptic συγκέντρωσε τα δεδομένα με μία έρευνα στα μεγαλύτερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλες οι κλοπές στην έρευνα πραγματοποιήθηκαν στα social media και βασίστηκαν σε συναλλαγές με Ethereum.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι κλέφτες κέρδιζαν κατά μέσο όρο 300.000 δολάρια ανά απάτη.

“Το πιο πολύτιμο NFT που έχει κλαπεί ποτέ είναι το CryptoPunk #4324, που πουλήθηκε από απατεώνες σύντομα μετά την κλοπή στις 23 Νοεμβρίου του 2021 για 490 χιλιάδες δολάρια” αναφέρει η Elliptic.

“Παράλληλα, η μεγαλύτερη ληστεία με ένα μόνο θύμα είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 16 NFTs αξίας 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων, στις 28 Δεκεμβρίου το 2021″ συνεχίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Madonna ως “μητέρα φύση”: Η βασίλισσα της pop και ο Beeple σε νέο πρότζεκτ με NFT12.09.2018

Η έρευνα αναφέρει επίσης τις πολλές διαφορετικές απάτες, με τις οποίες μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι οι συλλέκτες crypto τέχνης. Η πιο διαδεδομένη απάτη είναι το phising, κατά το οποίο οι χρήστες μοιράζονται κατά λάθος τα στοιχεία του “πορτοφολιού” τους, είτε με το να χακαριστεί ο λογαριασμός τους στα social media, είτε μπαίνοντας σε ιστοσελίδες με παρόμοιο όνομα με αυτό της πλατφόρμας, στις οποίες έχουν κάνει “κατάληψη” οι hackers.

Σε μία από τις πιο διάσημες υποθέσεις, κλάπηκαν NFTs αξίας 3 εκατομμυρίων από το Bored Ape Yacht Club, όταν χακαρίστηκε το Instagram τους.

“Οι scammers μάλιστα πληρώνουν τις μηχανές αναζήτησης για να διαφημίσουν τις ιστοσελίδες τους. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος ανυποψίαστος πελάτης/συλλέκτης που αναζητά μία συγκεκριμένη πλατφόρμα NFT θα δει μια σειρά από phising συνδέσμους πολύ ψηλά στην αναζήτησή του” αναφέρεται στην έρευνα της Elliptic.

Σε μερικές πιο περίπλοκες απάτες, ένα NFT – “δούρειος ίππος” όπως το αποκαλούν- θα προσελκύσει τον αγοραστή με ένα “έξυπνο συμβόλαιο”, το οποίο φυσικά θα αδειάσει τον λογαριασμό του, αν γίνει αποδεκτό.

Η Elliptic επισημαίνει ότι το 52% των απατεώνων χρησιμοποίησαν την υπηρεσία Tornado Cash για να “ξεπλύνουν” τα χρήματα από τη λεία τους. “Η μεγάλη χρήση τους από επικίνδυνους φορείς που ασχολούνται με τα NFT κάνει ακόμα πιο σημαντική την ανάγκη για αποτελεσματικές κυρώσεις από τις πλατφόρμες NFT” κατέληξαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό tweet μέχρι… αρώματα: Αυτά είναι τα 10 πιο περίεργα NFT που έχουν πουληθεί μέχρι τώρα12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα