MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
25
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Freddie Mercury: Πώς ο θρύλος των Queen έγινε το απόλυτο είδωλο της ροκ

Σαν σήμερα, στις 5 Σεπτεμβρίου το 1946, γεννήθηκε ο Φαρόκ Μπουλσάρα που έμεινε στην ιστορία ως ο υπέροχος Freddie Mercury.

author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Σήμερα, ο Freddie Mercury θα γιόρταζε τα 76α γενέθλιά του, αν δεν είχε φύγει ξαφνικά πριν από 31 χρόνια, από επιπλοκές της λοίμωξης HIV, βυθίζοντας τους θαυμαστές του και τον κόσμο της μουσικής σε τεράστια θλίψη.

Στα 20 χρόνια που δούλεψε με τους Queen, έζησε και δημιούργησε όσο κανείς άλλος, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια της ζωής του ήταν παραγωγικότατος. Ήξερε ότι αργά ή γρήγορα θα έφευγε από τη ζωή, οπότε αντιμετώπιζε κάθε δουλειά σαν να ήταν η τελευταία. Έτσι, μας χάρισε μερικά από τα πιο διάσημα και σημαντικά τραγούδια όλων των εποχών, αλλά και μουσικές περφόρμανς που άφησαν εποχή και άλλαξαν για πάντα τον τρόπο που ερμηνεύουν οι rock stars.

Η δημιουργία του “Φρέντι Μέρκιουρι”

Το συγκρότημα του Freddie Mercury, Queen, 1973.

Γεννήθηκε ως Φαρόκ Μπουλσάρα στη Ζανζιβάρη από Ινδούς Παρσί γονείς. Είχε καταλάβει ήδη από μικρή ηλικία ότι δεν είναι εύκολη η ζωή ενός Ινδού στη Μ. Βρετανία, ενώ δεν έβλεπες εύκολα Ασιάτες frontman στη ροκ σκηνή της εποχής. Παράλληλα, ήθελε να αφήσει πίσω τον συγκρατημένο, ντροπαλό Φαρόκ και να πάρει μια νέα ταυτότητα που θα ταίριαζε πολύ περισσότερο στην γεμάτη πλέον αυτοπεποίθηση προσωπικότητα του.

Έτσι, γεννήθηκε ο Freddie Mercury. Εξάλλου, ήδη από τα παιδικά του χρόνια στο σχολείο οι φίλοι του τον φώναζαν Φρέντι και συνέχισε να συστήνεται έτσι όταν μετακόμισε με την οικογένεια του στην Μ. Βρετανία. Σύμφωνα με τον Μπράιαν Μέι, το όνομα Μέρκιουρι προέρχεται από το κομμάτι My Fairy King από το πρώτο άλμπουμ των Queen, όπου ο Φρέντι τραγουδούσε: «Mother Mercury, look what they’ve done to me. I cannot run I cannot hide». Εκείνη την ημέρα ανακοίνωσε σε όλους ότι στο εξής έτσι θέλει να τον φωνάζουν Freddie Mercury.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΛεξικό: Ο Ντέιβιντ Μπόουι μέσα από τα δικά του λόγια12.09.2018

Πιέζοντας τα όρια εντός και εκτός σκηνής

Αυτό το παιδί από την Ινδία με τα περίεργα δόντια και την εξαιρετικά ιδιαίτερη φωνή δεν φοβήθηκε όμως να προκαλέσει και να πειραματιστεί με κάθε δυνατό τρόπο. Εξάλλου, όπως και ο ίδιος είχε δηλώσει, ένα πράγμα δεν ήθελε να είναι: βαρετός.

Ήταν πολύ σημαντικό για εκείνον να πιέζει συνεχώς τον εαυτό του και τους Queen, ώστε να κάνουν πάντα κάτι διαφορετικό. Έτσι δημιουργήθηκε ουσιαστικά και το Bohemian Rhapsody. Το τραγούδι που τους έκανε διάσημους σε όλο τον κόσμο γράφτηκε εξ ολοκλήρου από τον Φρέντι.

Στιγμιότυπο από το Bohemian Rhapsody

Ένα ορχηστρικό κομμάτι χωρίς κουπλέ με φωνητικά που θύμιζαν όπερα και “ακαταλαβίστικες” (για τους Άγγλους της εποχής) λέξεις δεν ήταν το κλασικό ροκ κομμάτι που έπαιζαν τότε τα ραδιόφωνα. Δέχτηκε σκληρές κριτικές από πιο “συντηρητικούς” κριτικούς, αλλά τελικά αγαπήθηκε από το κοινό. Θεωρείται ακόμη και σήμερα ένα από τα καλύτερα τραγούδια στην ιστορία της μουσικής.

Με αυτό το τραγούδι, οι Queen “ανακάλυψαν” και το βίντεο κλιπ, καθώς ήταν οι πρώτοι που κυκλοφόρησαν σκηνοθετημένο βίντεο για να συνοδεύει το τραγούδι τους. Όλα αυτά σε μία εποχή που φυσικά δεν υπήρχε το MTV.

Συνέχισαν κάνοντας επιτυχημένες περιοδείες σε όλο τον κόσμο, όπου και εκεί έκαναν τη διαφορά. Ο Freddie Mercury και οι Queen δεν ερμήνευαν απλά τα τραγούδια τους, αλλά προσέφεραν μια ολόκληρη μουσικοθεατρική εμπειρία στο κοινό. Ο Μέρκιουρι είχε δηλώσει ότι ήθελε όλοι να φεύγουν ικανοποιημένοι και να ψυχαγωγεί κάθε ένα άτομο στο στάδιο.

Αυτό το έκανε με απόλυτη επιτυχία και στην πιο διάσημη εμφάνιση των Queen μέχρι σήμερα, στη συναυλία του Live Aid το 1985. Εκεί κατάφερε να καθηλώσει ένα κοινό 70. 000 ατόμων στο στάδιο του Wembley και δύο δισεκατομμύρια θεατές που παρακολουθούσαν το Live Aid από την τηλεόραση τους. Αυτή η συγκλονιστική συναυλία 21 λεπτών έμεινε στην ιστορία, ενώ μεταφέρθηκε και στην μεγάλη οθόνη, στην ταινία “Bohemian Rhapsody” με πρωταγωνιστή τον Rami Malek, που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2018.

Έζησε και πέθανε με τους δικούς του όρους

Παράλληλα, δεν είχε κρύψει ποτέ την ταυτότητα και την σεξουαλικότητα του. Πήγαινε συχνά σε γνωστά γκει κλαμπ της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, ενώ έκανε διάσημα διάφορα trends της gay κοινότητας. Από τα glam κοστούμια μέχρι και το χαρακτηριστικό μουστάκι και τα στενά T-Shirt. Στο βίντεο κλιπ για το I Want To Break Free, ο Freddie και τα υπόλοιπα μέλη των Queen ήταν ντυμένοι γυναίκες, προκαλώντας για ακόμη μια φορά τους συντηρητικούς, ως το πρώτο ροκ συγκρότημα με drag αμφίεση.

Ήδη, η συμβολή του στο LGBTQ κίνημα ήταν αρκετά σημαντική. Με τον David Bowie ήταν από τους λίγους που τόλμησαν να εξερευνήσουν ανοιχτά την σεξουαλικότητα τους, να αμφισβητήσουν τα κυρίαρχα έμφυλα πρότυπα και να δηλώσουν ανοιχτά την ομοφυλοφιλία τους.

Ο Freddie Mercury στην τελευταία συναυλία του με τους Queen, στο κλείσιμο του Magic Tour το 1986

Ο Freddie Mercury στην τελευταία συναυλία του με τους Queen, στο κλείσιμο του Magic Tour το 1986

Όταν ο Freddie Mercury έφυγε από τη ζωή ήταν ήδη διάσημος σε όλο τον κόσμο και αγαπητός από εκατομμύρια θαυμαστές. Ο κόσμος της μουσικής έχασε μια τρομερή φωνή, αλλά και μια σπουδαία προσωπικότητα.

Ακόμη και όταν πέθανε από επιπλοκές της HIV, έφυγε περήφανος και “με τους δικούς του όρους” . Σύμφωνα, με τα κοντινά του πρόσωπα είχε συμφιλιωθεί με τον θάνατο. Έτσι, αποφάσισε να σταματήσει τη φαρμακευτική αγωγή και να φύγει από τη ζωή γαλήνια στο σπίτι του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ30 χρόνια χωρίς τον Freddie Mercury: 10 πράγματα που δεν ξέρατε για την ταραχώδη ζωή του12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα