MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
24
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Διεθνής Ημέρα Φιλανθρωπίας: 5 ντοκιμαντέρ του Netflix μάς υπενθυμίζουν την αξία της «ανθρωπιάς»

Σήμερα τιμάται η Διεθνής Ημέρα Φιλανθρωπίας και δεν θα υπήρχε ιδανικότερη στιγμή από το να σας προτείνουμε 5 ντοκιμαντέρ του Netflix, γεμάτα σημαντικά μηνύματα ανθρωπιάς, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης.

Photo by Adi Goldstein on Unsplash
Photo by Adi Goldstein on Unsplash
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Η Διεθνής Ημέρα Φιλανθρωπίας τιμάται κάθε χρόνο στις 5 Σεπτεμβρίου, από το 2012. Με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, η 5η Σεπτεμβρίου, επέτειος θανάτου της Μητέρας Τερέζας, καθιερώθηκε ως μέρα ενημέρωσης και δράσης για τη φιλανθρωπία και τον ανθρωπισμό, για να μάς θυμίζει πόσο σημαντική είναι η συμβολή όλων των ανθρώπων στην αλλαγή που πρέπει να επέλθει σε αρκετούς τομείς.

Το Netflix, μέσα από 5 ντοκιμαντέρ του, καταφέρνει να μάς εμπνεύσει και να μάς δείξει πως αν δράσουμε, όπως έδρασαν και οι πρωταγωνιστές αυτών των ιστοριών, μπορούμε-και πρέπει- να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Modern Slavery

Εν έτει 2022 θα περίμενε κανείς να έχει εξαλειφθεί εντελώς η δουλεία. Και όμως, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πάνω από 20 εκατομμύρια σκλάβοι στον κόσμο, περισσότεροι από οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή της ιστορίας. Η δουλεία πρωταγωνιστεί με τη μορφή της παιδικής εργασίας, της απλήρωτης εργασίας και της εκμετάλλευσης στον εργασιακό χώρο και κυρίως στην παραγωγή για τα γνωστά καταστήματα fast-fashion. Πολλά παιδιά γίνονται στρατιώτες και πολλές γυναίκες κλείνονται με τις ώρες σε εργοστάσια, όπου κυριαρχούν άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες.

Οι επαγγελματικές αυτές επιλογές δεν είναι στην πραγματικότητα επιλογές, καθώς οι άνθρωποι αυτοί μετατρέπονται σε σκλάβους που ακολουθούν εντολές. Το ντοκιμαντέρ Modern Slavery μάς ενημερώνει γι’ αυτές ακριβώς τις συνθήκες και μάς ευαισθητοποιεί, ώστε να βάλουμε όλοι το λιθαράκι μας για να σταματήσουν επιτέλους αυτές οι απάνθρωπες και παράνομες πρακτικές.

13η Τροπολογία

Συνεχίζοντας σε παρόμοιο κλίμα, βρίσκουμε το πρωτότυπο ντοκιμαντέρ του Netflix, με τίτλο «13η Τροπολογία». Το ντοκιμαντέρ, εμπνευσμένο από την 13η Τροπολογία η οποία χαρακτηρίζει τη δουλεία ως παράνομη, ακολουθεί την έρευνα της δημιουργού του, Έιβα Ντουβερνέ, σχετικά με την εικόνα των φυλακών τα τελευταία χρόνια αλλά και τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτή.

Όπως συμπεραίνουμε από τα στοιχεία που παραθέτουν και αναλύουν επιστήμονες, ακτιβιστές και πολιτικοί, παρόλο που από το 1865 η δουλεία και η στοχοποίηση των μαύρων πολιτών θεωρείται παράνομη, αυτή συνεχίζει να υπάρχει και τα τελευταία χρόνια μάλιστα να ευημερεί. Μέσα σε 100 λεπτά, θα δούμε την πραγματική εικόνα από τις φυλακές των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ΗΠΑ μπορεί να φιλοξενούν μόλις το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά οι φυλακές τους διατηρούν το 25% των κρατουμένων στον κόσμο. Στην πλειοψηφία τους μάλιστα, οι κρατούμενοι είναι Αφροαμερικανοί, και η Έιβα μάς υπενθυμίζει πως η άδικη ποινικοποίηση τους χρήζει την άμεση κινητοποίηση όλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑRefugee Week Greece: 4 καλλιτέχνες μάς αποκαλύπτουν την προσωπική τους διαδρομή12.09.2018

Η Χαρούμενη Πόλη

Έχοντας περάσει από αρκετές κακουχίες και από τη μάστιγα της σεξουαλικής κακοποίησης στην εμπόλεμη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, δεκάδες γυναίκες πηγαίνουν στην «Χαρούμενη Πόλη» και ξεκινούν ένα θεραπευτικό ταξίδι. Η Χαρούμενη Πόλη είναι ένα κέντρο, στόχος του οποίου είναι να βοηθήσει και να στηρίξει τις κακοποιημένες γυναίκες που υποφέρουν, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, να ξανά βρουν τις δυνάμεις και την ευτυχία τους.

Το ντοκιμαντέρ αυτό παρουσιάζει τις δυσκολίες των γυναικών που ζουν στην εμπόλεμη Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία μάλιστα συχνά αναφέρεται ως «η χειρότερη χώρα να είσαι γυναίκα». Μέσα σε αυτές τις δυσκολίες, άνθισε αυτή η γλυκιά πρωτοβουλία, που μπορεί να σώσει και να δώσει φωνή στις κακοποιημένες γυναίκες, μετατρέποντας τον πόνο τους σε δύναμη και ευαισθητοποιώντας τον υπόλοιπο πλανήτη.

Bending the Arc: Υγεία για όλους

Τη δεκαετία του 1980, τρεις νεαροί γιατροί ξεκίνησαν ένα κίνημα, το οποίο λίγα χρόνια αργότερα θα άλλαζε τα πάντα στην προσβασιμότητα στην υγεία, για χιλιάδες ανθρώπους. Το ντοκιμαντέρ του Netflix, Bending the Arc: Υγεία για όλους, μοιράζεται μαζί μας αυτήν την ιστορία, η οποία μόνο να μάς εμπνεύσει μπορεί.

Όταν πριν από 40 χρόνια φτωχοί και περιθωριοποιημένοι άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση στον τομέα της υγείας, η ομάδα αυτή έβαλε στόχο να το αλλάξει αυτό και δημιούργησε το 1987 τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Partners In Health». Εμπνευστές αυτής της επαναστατικής πρωτοβουλίας ήταν ο φοιτητής ιατρικής Πωλ Φάρμερ, ο γιατρός Τζιμ Γιονκ Κιμ και η ακτιβίστρια Οφίλια Νταλ. Μέσα από το ντοκιμαντέρ, θα γνωρίσουμε την ιστορία τους αλλά και το όραμά τους, το οποίο σήμερα έχει στηριχτεί από χιλιάδες ανθρώπους και έχει βοηθήσει άλλους τόσους, εκπαιδεύοντας και εμπνέοντας για αλλαγή, αλτρουισμό, ισότητα και φιλανθρωπία.

Ο Πλανήτης μας

Το τελευταίο ντοκιμαντέρ στη λίστα μας, αφορά το σπίτι μας, τον πλανήτη Γη, καθώς είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ευαισθητοποιηθούμε και να κινητοποιηθούμε για την κλιματική αλλαγή, η οποία εδώ και χρόνια μας… χτυπάει την πόρτα και οι περισσότεροι την αγνοούν. Αυτό παρατήρησαν και οι Άλαστερ Φόδεργκιλ και Κιθ Σόλεϊ και δημιούργησαν μία σειρά ντοκιμαντέρ για το Netflix, όπου μοιράζονται με το κοινό το αντίκτυπο που έχουν οι άνθρωποι στον πλανήτη.

Το ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στις πραγματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και σε αυτούς που την προκαλούν, ενώ μάς εμπνέει να κάνουμε και εμείς αυτά τα μικρά αλλά σωτήρια βήματα που χρειάζονται για να σωθεί ο πλανήτης. Πάνω από όλα όμως, μάς υπενθυμίζει με αρκετά συγκινητικό τρόπο, πως πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι και προσεκτικοί με τον πλανήτη μας, όπως είμαστε και με το κανονικό μας σπίτι, γιατί δυστυχώς, τα περιθώρια έχουν στενέψει τρομακτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΡάμλα Αλί: Η πρόσφυγας από τη Σομαλία που γράφει ιστορία ως μποξέρ, μοντέλο κι ακτιβίστρια12.09.2018

Περισσότερα από Cine News