Τα εγκαίνια της έκθεσης Levante θα πραγματοποιηθούν στις 16 Σεπτεμβρίου στις 19:00 στο μεσαιωνικό Πύργο των Ροβιών (Β. Εύβοια), ενώ η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 24 Σεπτεμβρίου. Μετά την επιτυχημένη έναρξη στην Κέρκυρα, η περιοδεύουσα έκθεση “δένει” στην Εύβοια, χρωματίζοντας με ενετικές σύγχρονες αποχρώσεις τη μακρόχρονη σχέση που ενώνει τους δύο τόπους, και μέσα από αυτούς την Ελλάδα και την Ιταλία.
Το concept της έκθεσηςΗ έκθεση Levante δημιουργήθηκε με αφορμή τους εορτασμούς για τα 1600 χρόνια από την ίδρυση της Βενετίας στο πλαίσιο του δημοτικού προγράμματος Venezia1600 και το project Linea 1. Έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο νησί της Βενετίας ενώ μετά ήρθε η σειρά της terraferma (ενετικής στεριάς) και οι αρχαίοι κλίβανοι Bertoli στο Casale sul Sile του Τρεβίζο. Στα αρχικά έργα της απεικονίζονται εμβληματικοί χαρακτήρες και γεγονότα της περιόδου της Serenissima και μετά, δίνοντας σχήμα σε διάσημες αλλά και λιγότερο γνωστές ιστορικές προσωπικότητες της Γαληνοτάτης, από την αυγή της έως σήμερα.
Η έκθεση, μέσα από το ταξίδι της στον Ελλαδικό χώρο, με την επιμέλεια της Myth euromed, θέλει να φωτίσει την κοινή κληρονομιά που δένει την Ελλάδα με τη Βενετία, ξεπερνώντας τα σημερινά εμπόδια και σύνορα με εντελώς σύγχρονο καλλιτεχνικό στυλ – όπως αυτό του Schiavon. Θα εκτεθούν τόσο τα έργα που έχουν δημιουργηθεί στη Βενετία, όσο και νέες αφίσες, που θα δημιουργούνται στους τόπους διεξαγωγής δίνοντας έτσι ζωή σε μια πρωτότυπη έκθεση.
Η Βενετία συνέδραμε καθοριστικά στην εξέλιξη της τυπογραφίας στη σύγχρονη εποχή. Στις Ροβιές, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά, μαζί με τις αρχικές αφίσες, το νέο έργο του καλλιτέχνη αφιερωμένο στην περιοχή και εμπνευσμένο από την ιστορική διασύνδεση της με τη Βενετία. Παράλληλα, τη μέρα των εγκαινίων θα διεξαχθεί ειδικό εργαστήριο από την εικαστικό-καλλιγράφο Μαρία Γενιτσαρίου, η οποία θα μάς μεταφέρει στην ατμόσφαιρα της εποχής (13ος – 15ος αιώνας) μέσα από γραφές, τα αντίστοιχα εργαλεία γραφής και τρόπους διασφάλισης του απόρρητου των εγγράφων που χρησιμοποιούνταν στον Ελλαδικό χώρο και τη Βενετία, με δυνατότητα συμμετοχής του κοινού. Το βίντεο του εργαστηρίου και τα αντίστοιχα εργαλεία θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού κατά την διάρκεια της έκθεσης.
Η γενική επιμέλεια και ο συντονισμός είναι της Myth euromed, ενώ η έκθεση πραγματοποιείται με τη στήριξη και την αιγίδα και της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο του διμερούς προγράμματος πολιτιστικής προβολής Tempo Forte, με την ενεργή συμμετοχή του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και του ερευνητή κ. Δημήτρη Γεωργίου. Η έκθεση εντάσσεται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ενώ ο χώρος της έκθεσης είναι ευγενική παραχώρηση των απογόνων Παπαδόπουλου. Συνεργάζονται στην υλοποίηση το Mangata Seaside Hotel, o αγροτουριστικός ξενώνας Ελαιώνας, το εστιατόριο Anemoia, το Treviso Comic Book Festival, ο πολιτιστικός σύλλογος CLAB και το lifestyle μπλογκ My Greek Salad. Η δημοσιογράφος Αναστασία Καμβύση, διευθύντρια σύνταξης της Marie Claire Greece, ο Patrizio Nissirio, ιταλός δημοσιογράφος, συγγραφέας και αρχισυντάκτης της ANSA και ο Francesco Maino, ιταλός συγγραφέας (βραβείο Calvino), με τα κείμενά τους εμπλουτίζουν τον κατάλογο της έκθεσης, ο οποίος πριν τα εγκαίνια θα γίνει διαθέσιμος και ψηφιακά μέσα από την web εφαρμογή της Dishcover.
Λίγα λόγια για τον Lucio SchiavonΟ Lucio Schiavon, γεννημένος στη Βενετία, έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με την Biennale di Venezia, το New Yorker, την Swatch Group Ltd, την Agenzia Armando Testa και την Fabrica. Εικονογραφεί βιβλία για τον εκδοτικό οίκο Nuages στο Μιλάνο και έχει εκθέσει έργα του στο Ίδρυμα Bevilacqua La Masa της Βενετίας. Κέρδισε το βραβείο International Motion Art Award στη Νέα Υόρκη και το βραβείο Interfilm Festival Short Movie στο Βερολίνο το 2015 με δύο διαφορετικές ταινίες μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων. Πρόκειται αναμφίβολα για έναν από τους σημαντικότερους και πιο γνωστούς Ιταλούς εικονογράφους.
Λίγα λόγια για τη Μαρία ΓενιτσαρίουΗ Μαρία Γενιτσαρίου είναι εικαστικός με κύριο μέσο έκφρασης τη καλλιγραφία. Αποτελεί μία από τις πρώτες Ελληνίδες καλλιγράφους, ενώ μελέτησε Ελληνική Παλαιογραφία στο Τμήμα Παλαιογραφίας του ΜΙΕΤ με καθηγητή τον Αγαμέμνωνα Τσελίκα. Στο ενεργητικό της έχει μεγάλο αριθμό εκθέσεων με έργα της να βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και συλλογές διεθνών ιδρυμάτων εντός και εκτός Ελλάδας (σε μόνιμη έκθεση στα Κέντρο Καλλιγραφίας της Βιέννης και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, Κωνσταντινούπολη). Πιστεύοντας ότι η καλλιγραφία έχει αμέτρητες δυνατότητες εφαρμογών στο σήμερα αλλά αποτελεί ταυτοχρόνως ένα σημαντικό εργαλείο αυτοεξερεύνησης συμμετέχει σε προγράμματα προώθησής και διδασκαλίας της στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και διεθνή ιδρύματα.