MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
18
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
FREE CITY

Δωρεάν εκδηλώσεις στην πόλη: 8 προτάσεις για την εβδομάδα 12 – 18 Σεπτεμβρίου

Όλα όσα μπορούμε να κάνουμε στην Αθήνα την εβδομάδα 12 – 18 Σεπτεμβρίου, χωρίς πορτοφόλι.

Monopoli Team

ΘΕΑΤΡΟ

1. Μικρασία, του Λεωνίδα Παπαδόπουλου στην Γλυφάδα

Μικρασία

Η “Μικρασία” αποτελεί μια μουσική – θεατρική παράσταση του Λεωνίδα Παπαδόπουλου, η οποία είναι βασισμένη σε αφηγήσεις, τραγούδια και μνήμες μιας εποχής κι ενός τόπου που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Με στραμμένο το νου στα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό εκατομμυρίων Ελλήνων από τις χαμένες πατρίδες, και με ενδελεχή έρευνα σε μαρτυρίες στα αρχεία προσφυγικού ελληνισμού ανά την Ελλάδα, αλλά και ιστορίες προφορικής μνήμης που γέννησαν εκείνες οι φωτιές, καημούς τραγουδισμένους και όχημα τη μουσική που άνθισε από εκείνη την καταστροφή, η παράσταση αποτελεί ένα φόρο τιμής στις αλησμόνητες πατρίδες που δεν κατάφεραν να τις αφανίσουν ούτε σφαγές, ούτε διαπλοκές. Μέσα στις καρδιές των επιζώντων η Μικρασία έγινε σύμβολο και μύθος του πλούτου και της αντοχής του λαού.
12/9 στις 20:30
3η Μαρίνα Γλυφάδας

2. Θα γίνει Ανταλλαγή; της Ρούλας Πατεράκη στη Μονή Δαφνίου

Μετά την επιτυχία των παραστάσεων στην Αρχαία Ολυμπία, η Ρούλα Πατεράκη παρουσιάζει το έργο “Θα γίνει Ανταλλαγή;” στη Μονή Δαφνίου. Οι οχτώ πρωταγωνιστές της παράστασης, αναδύονται από τον ζόφο της Ιστορίας. Εφτά γυναίκες και ένας άνδρας, διαφορετικής ηλικίας και καταγωγής, έρχονται και πάλι αντιμέτωποι με το ανοιχτό προσωπικό και συλλογικό τραύμα της αδιανόητης καταστροφής. Οι μνημονικές αφηγήσεις τους στρέφονται ενάντια στην ψυχαναγκαστική λήθη της τραυματικής μνήμης, φέρνοντας στην επιφάνεια απωθημένες μνήμες και μεγάλες επιθυμίες. Τραγικές προσωπικότητες, σπουδαίοι χαρακτήρες όλοι τους, ανθρώπινα αντιφατικοί και απάνθρωπα σκληροί, οδηγούνται συχνά σε επικές αντιπαραθέσεις μεγάλης κλίμακας και κάποτε, ακόμα και στην άρνηση της πραγματικότητας: “Θα γίνει Ανταλλαγή;”
14/9 στις 21:15
Μονή Δαφνίου, Ιερά Οδός, Χαϊδάρι

3. Η Λεονί εν αναμονή, του Ζωρζ Φεντώ στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ζωγράφου

Ένα ξεχωριστό έργο της γαλλικής κωμωδιογραφίας, την μονόπρακτη κωμωδία του Ζωρζ Φεντώ «Η Λεονί εν αναμονή» σκηνοθετεί ο Τάσος Πυργιέρης, με μια ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών της νεότερης γενιάς: τον Αλέξανδρο Βάρθη, την Παρασκευή Δουρουκλάκη, την Ρένα Kυπριώτη, την Ανούς Μπογοσιάν, τον Κλέαρχο Παπαγεωργίου και τον Χρήστο Σταθούση. Στην υπόθεση η Λεονί αισθάνεται τους πρώτους πόνους του τοκετού. Νιώθει εκνευρισμένη και διασχίζει πάνω κάτω το δωμάτιο, εκφράζοντας κάθε τόσο περίεργες απαιτήσεις στον υπομονετικό σύζυγό της. Ειδοποιούν τους γονείς της και τη μαία που θα βοηθήσει στον τοκετό. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Έχουν περάσει μόνο οκτώ μήνες από τον γάμο του νεαρού ζευγαριού και ο πρόωρος τοκετός μπορεί να προκαλέσει σχόλια σχετικά με την αγνότητα της κόρης πριν τον γάμο.
17/9 στις 21:00
Υπαίθριο Δημοτικό θέατρο Ζωγράφου, Αγίου Γεωργίου 17

4. Πού έδυ μου το κάλλος, της Ράνιας Καπετανάκη στον Λόφο Λυκαβηττού

Η site-specific performance που ξεκίνησε τη διαδρομή της τον περασμένο Μάιο από το Φεστιβάλ Λυκαβηττού παρουσιάζεται στον αθηναϊκό λόφο. Το έργο, “Πού έδυ μου το κάλλος”, της Ράνιας Καπετανάκη κινείται στα όρια μεταξύ διηγήματος, ποίησης και μονολόγου. Αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που συναντά τον έρωτα σε έναν Γερμανό κατά τη διάρκεια της Κατοχής και που υποχρεώνεται να ζήσει με την ανάμνηση του όταν τα γερμανικά στρατεύματα αποχωρούν. Οι ήρωες του έργου υπερβαίνουν συμβολικά, αλλά και έμπρακτα, τον διαχωρισμό των εθνών και μάλιστα σε συνθήκη πολέμου. Οι κοινωνικές συμβάσεις και τα πατριαρχικά στερεότυπα, εσωτερικευμένα πια, παραμένουν ικανά να νικήσουν το όνειρο.
18/9 στις 19:00
Λόφος Λυκαβηττού, Λυκαβηττός, Αθήνα

5. Λάχανα και Χάχανα – Ο καλός μου εαυτός, του Τάσου Ιωαννίδη στην πλατεία Σουρμένων Λ.Ιασωνίδου

Το νέο έργο του Τάσου Ιωαννίδη «Ο Καλός μου Εαυτός» θα ανεβεί στη σκηνή στην πλατεία Σουρμένων Λ.Ιασωνίδου. Πρόκειται για ένα παιδικό μουίζικαλ το οποίο πραγματεύεται με απλό και άμεσο τρόπο τις έννοιες της «αυταγάπης», της «αυτεπάρκειας», της «αυτοεκτίμησης», των θετικών σκέψεων και προτείνει παιγνιώδεις τρόπους διαχείρισης των αρνητικών συναισθημάτων. Ο Πίπης, ο Μαθητευόμενος Νεράιδος, μαζί με τον Ατσίδα, την Χαχανένια και τον Λαχανίδα μας ταξιδεύουν σε ένα «ολιγοπάτητο» μονοπάτι αναζήτησης του… καλού μας εαυτού, μέσω μίας πρωτότυπης ιστορίας με μουσικές στάσεις στα πιο αγαπημένα τραγούδια της σειράς «Λάχανα και Χάχανα», καθώς και ολοκαίνουρια τραγούδια και χαρούμενα παιχνιδοτράγουδα, γεμάτα χιούμορ και …Καλοσύνη.
16/9 στις 21:00
Πλατεία Σουρμένων Λ.Ιασωνίδου, Ελληνικό 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑHot or Not #28: Όσα μας άρεσαν και όσα μας «χάλασαν» αυτή την εβδομάδα12.09.2018

ΜΟΥΣΙΚΗ

6. Η Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Άλσος Βαρβαρέσου

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Βραδιές Πολιτισμού 2022” του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου θα πραγματοποιήσει στο Άλσος Βαρβαρέσου στην Πεύκη, μία μεγάλη συναυλία γεμάτη σπουδαία τραγούδια που όλοι έχουν αγαπήσει! Μαζί της θα είναι έξι δεξιοτέχνες μουσικοί και δημιουργοί μουσικής: Ο Μανώλης Πάππος στο μπουζούκι, ο Γιάννης Παπαγεωργίου στη λαϊκή κιθάρα και το τραγούδι, ο Γιάννης Πούλιος στο βιολί, ο Βαγγέλης Καρίπης στα κρουστά, ο Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου στην ηλεκτρική κιθάρα και ο Άγης Παπαπαναγιώτου στο κοντραμπάσο.
12/9 στις 20:30
Άλσος Βαρβαρέσου, Βαλτετσίου και Π. Μελά

7. Εκεί που η πέτρα μαύρισε ανθίσαν μενεξέδες, στο Θέατρο Αττικού Άλσους

Με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή οι Γεράσιμος Ανδρεάτος και Μάκης Ψαραδέλλης, σε σκηνοθεσία της Ελένης Καρακάση, δημιούργησαν και παρουσιάζουν μία μουσική παράσταση γεμάτη συγκίνηση και μνήμες. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν, απόγονοι όλοι, μικρασιατών προσφύγων του 1922, δεν αφήνουν τη σπίθα της μνήμης να σβήσει. Με φαντασία, λόγο και ήχους γεννημένους από τη μουσική μας παράδοση, η “Μνήμη” δηλαδή η Ελένη Καρακάση, σε αυτό το μουσικό ταξίδι μοιράζεται μαζί μας ιστορίες και τραγούδια, κληρονομιά των παππούδων μας από τις αλησμόνητες πατρίδες τους. Τα τραγούδια τους δεν μιλούν μόνο για τον ξεριζωμό τους αλλά υμνούν κι όλα εκείνα που μας κάνουν ανθρώπους. Για την αγάπη, τον έρωτα, τη φιλία, την αδελφοσύνη.
13/9 στις 21:00
Θέατρο Αττικού Άλσους, Οικονομίδου και Καρπενησιώτη (περιφερειακός Γαλατσίου)

8. Αχ Σμύρνη μου γλυκειά, με τους Παντελή Θαλασσινό, Φωτεινή Βελεσιώτου και Μαρία Σουλτάτου στο Δημοτικό Θέατρο Άλσους

Ένα μουσικό ταξίδι, που ξεκινά από τη βυζαντινή περίοδο έως το 1922, προσφέροντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αντιληφθούν την ιστορική και πολιτισμική εξέλιξη στον μικρασιατικό χώρο, με έμφαση στον ελληνισμό και την παρουσία ελληνικών κοινοτήτων στη Μικρά Ασία. Τραγουδούν: Παντελής Θαλασσινός, Φωτεινή Βελεσιώτου, Μαρία Σουλτάτου. Μαζί τους ο Γιάννης Νιάρχος Συμπράττει η Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού του Ώδείου «Σίμωνας Καράς», στο οποίο μαθήτευσαν η Δόμνα Σαμίου και ο Χρόνης Αηδονίδης.
Είσοδος ελεύθερη: με δελτία προτεραιότητας, που θα διανέμονται στην είσοδο του θεάτρου από τις 19.30
15/9 στις 21:00
Δημοτικό Θέατρο Άλσους, Γαρδίκη και Σμόλικα, Ηλιούπολη

Περισσότερες δωρεάν προτάσεις μπορείτε να βρείτε στην κατηγορία Free City.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις