Η χρονιά ήταν 2013 και το Ναύπλιο ετοιμαζόταν να υποδεχτεί το 1ο Fougaro Jazz Festival, μία πρωτοβουλία του νεοσύστατου τότε Fougaro Art Center, το οποίο μέσα σε μερικούς μόλις μήνες είχε καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία του και μέσα από τις προτάσεις του να αποτελέσει μία καινοτόμα προσθήκη στο εικαστικό τοπίο του Ναυπλίου.
Μία τέτοια πρόταση ήταν και το Fougaro Jazz Festival, το οποίο στην παρθενική του κιόλας εμφάνιση είχε προσκαλέσει τα κουαρτέτα των Χάρη Λαμπράκη, Τάκη Μπαρμπέρη, Λευτέρη Χριστοφή και Γιώργου Τρανταλίδη, τέσσερα καταξιωμένα ελληνικά σχήματα, που είχαν ήδη αφήσει το στίγμα τους στη τζαζ σκηνή, ενώ το πρόγραμμα συμπληρωνόταν από ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις -όπως συμβαίνει μέχρι και σήμερα.
Βέβαια, όπως μας αφηγείται ο κ. Χάρης Καββαδίας, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ από την πρώτη κιόλας ημέρα του, παρά τον φιλόδοξο σχεδιασμό του, οι προσδοκίες δεν ήταν μεγάλες για το ντεμπούτο του FJF. Ο κ. Καββαδίας θυμάται ότι δεν περίμεναν πολύ μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Τελικά, η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με 700 ενθουσιώδεις επισκέπτες να καταφτάνουν στο Fougaro, από κάθε πλευρά της Ελλάδας.
“Όταν είχε ξεκινήσει το πρώτο φεστιβάλ το 2013 περίμενα να έρθουν 100-150 άτομα. Θα ξεκινούσαμε στις 20:30 και στις 20:00 είχαν έρθει 10-15 άτομα. Μέχρι τις 9 παρά τέταρτο, όμως, είχε γύρω στα 700 άτομα. Ήταν απίστευτο! Ρωτούσα τον κόσμο και είχαν έρθει από την Καλαμάτα, την Τρίπολη, την Κόρινθο, την Πάτρα και πολλοί από την Αθήνα” θυμάται ο κ. Καββαδίας.
Από τότε και κάθε χρόνο, οι επισκέπτες είναι ακόμη περισσότεροι, από πολλά ακόμη μέρη της Ελλάδας -εξάλλου το πανέμορφο Ναύπλιο βρίσκεται μόλις 90 λεπτά οδικώς από την πρωτεύουσα.
“Όλα αυτά τα δέκα χρόνια, μαζί με τη φετινή διοργάνωση, θα έχουν περάσει συνολικά 48 γκρουπ με 192 μουσικούς“ αναφέρει ο κ. Καββαδίας. “Όλο αυτό το φεστιβάλ γίνεται με δικά μας αποκλειστικά έξοδα -και φυσικά η είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη. Αυτό ήταν ένα παράτολμο, κατά κάποιον τρόπο, εγχείρημα. Δεν είχε προηγηθεί κάτι τέτοιο ανάλογο χωρίς να υπάρχει εξωτερική υποστήριξη”.
Πράγματι, εδώ και μία δεκαετία, το FJF έχει καταφέρει να επιβιώσει, χωρίς χρηματοδότηση/στήριξη από κρατικούς φορείς. Ποιοι το κρατούν ζωντανό; Οι φίλοι του φεστιβάλ και φυσικά η Φλωρίκα Κυριακοπούλου, “η ψυχή του Φουγάρου” χάρη στην οποία “συμβαίνουν όλα” όπως μάς λέει ο κ. Καββαδίας.
“Ο κόσμος ήθελε κάτι σαν αυτό που θέλαμε κι εμείς με την κ. Κυριακοπούλου” αναφέρει ο κ. Καββαδίας, μιλώντας για το πόσο αγκάλιασε ο κόσμος το όραμα του φεστιβάλ. Γιατί το FJF δεν είναι ένα απλό φεστιβάλ. Eίναι ένα μέρος, στο οποίο οι άνθρωποι έρχονται “κοντά”.
Ίσως γι’ αυτό έχει καταφέρει να προσελκύσει ακόμη και κόσμο, που δεν είναι τόσο εξοικειωμένος με τη jazz -μικρούς και μεγάλους που αναζητούν ένα όμορφο περιβάλλον για να διασκεδάσουν με την παρέα, την οικογένεια τους. Και ναι, να ανακαλύψουν ότι η jazz είναι ένα παρεξηγημένο είδος, που έχει πολλά να προσφέρει -ειδικά στην γεμάτη αξιόλογα σχήματα εγχώρια σκηνή.
Το Fougaro Jazz Festival σήμερα – με το βλέμμα στο μέλλονΤο όραμα και ο στόχος του φεστιβάλ μοιάζουν να παραμένουν ίδια και στη 10η διοργάνωσή του, η οποία ωστόσο προσπαθεί να ανακάμψει από τα τραύματα της πανδημίας.
Από το 2013, το Ναύπλιο αποχαιρετούσε κάθε καλοκαίρι με το φεστιβάλ -με εξαίρεση τα δύο τελευταία δύσκολα χρόνια της πανδημίας, κατά τα οποία το FJF δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί, όσο και να το ήθελαν οι φίλοι του.
Έτσι, το FJF έχει δύο λόγους για να “γιορτάσει” φέτος. Αφενός, δεν είναι μικρό επίτευγμα για ένα περιφερειακό φεστιβάλ, χωρίς κρατική στήριξη, να κλείνει αισίως δέκα χρόνια παρουσίας -και μάλιστα να γνωρίζει μεγαλύτερη επιτυχία σε κάθε του διοργάνωση. Και σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση να επιβιώνεις μετά από δύο πολύ δύσκολα (για τον πολιτισμό και όχι μόνο) χρόνια -και μάλιστα να επανέρχεσαι δριμύτερος. Με λίγα λόγια το φεστιβάλ φέτος γιορτάζει τόσο τη “γέννηση”, όσο και την αναγέννησή του. “Είναι ακριβώς αυτό. Η επιστροφή μας μετά από δύο χρόνια” επιβεβαιώνει ο κ. Καββαδίας με ενθουσιασμό.
Φέτος, το κοινό λαχταρά να διασκεδάσει “όπως παλιά” και περιμένει με την ίδια ανυπομονησία την επιστροφή του φεστιβάλ. Αναλόγως, το φεστιβάλ ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους φίλους του με ένα γεμάτο πρόγραμμα και ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις.
Από την Παρασκευή 16 έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, το Φουγάρο θα φιλοξενήσει στον υπαίθριο χώρο του 6 μπάντες και 20 μουσικούς της σύγχρονης jazz σκηνής. Την Παρασκευή θα ακούσουμε τα Loukia Palaiologlou Quartet και Dimitris Kalantzis Quartet, το Σάββατο τα Giannis Kassetas Quartet και Maria Manousaki Quartet και την Κυριακή το φεστιβάλ θα ρίξει αυλαία με τα Stavros Lantsias “Piano Trio” και Drums & Voice Jazztronika.
Παράλληλα, στον εσωτερικό χώρο του Fougaro θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια μουσικής, μία έκθεση με vintage posters διάσημων τζαζ μουσικών του 20ού αιώνα από την FKPCOLLECTION, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, στο cafe-bistrot θα προβάλλονται σε συνεχή ροή, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, που ξεκινά το φεστιβάλ, εννέα ντοκιμαντέρ από τη συλλογή του κ. Καββαδία, που θα αποτίουν φόρο τιμής σε μερικές από τις μεγαλύτερες συναυλίες που έχουν γίνει ποτέ σε Ευρώπη και Αμερική.
Όλα αυτά από έναν χώρο πολιτισμού, που δεν αγαπά μόνο τη τζαζ μουσική. “Αυτό είναι ένα μόνο κομμάτι” λέει ο κ. Καββαδίας. Το Fougaro Art Center είναι ένας πολυχώρος, που δίνει “ζωή” σε μία ολόκληρη πόλη, με όχημα τον πολιτισμό. Εδώ και δέκα χρόνια προάγει τις τέχνες (από τα εικαστικά μέχρι τη μουσική) σε μικρούς και μεγάλους, στους κάτοικους του Ναυπλίου, αλλά και σε κάθε επισκέπτη της πόλης.
“Είναι πολλά τα πράγματα που κάνει η Φλωρίκα Κυριακοπούλου, γιατί αυτό ήταν κάτι που πάντα ήθελε. Έτσι έχουμε πορευτεί αυτή τη δεκαετία και ελπίζουμε να υπάρξει και συνέχεια” μάς είπε ο κ. Καββαδίας -κι εμείς ελπίζουμε το ίδιο!
Παρασκευή 16/9
21.30 Loukia Palaiologou Quartet
23.00 Dimitris Kalantzis Quartet
Σάββατο 17/9
21.30 Giannis Kassetas Quartet
23.00 Maria Manousaki Quintet
Κυριακή 18/9
21.30 Stavros Lantsias ”Piano Trio”
23.00 Drums & Voice Jazztronika
Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ στο CAFÉBISTROT, θα προβάλλονται σε συνεχή ροή, από τις 9πμ μέχρι τις 9μμ, οι παρακάτω 9 ταινίες – ντοκυμαντέρ:
Chick Corea& Gary Burton* – Live At Montreux 1997
Herbie Hancock – The Jazz Channel Presents
Gary Burton & Makoto Ozone – Live At Montreux 2002
Pat Metheny Group – The Way Up
Live Ray Charles – 50 Years In Music
Louis Armstrong, Dizzy Gillespie, Mahalia Jackson, Jimmy Owens, Bobby Chackett, Wild Bill Davison, Ray Nance, Preservation Hall Jazz Band, Eureka Brass Band Good Evening Ev’rybody
Willie Nelson And Wynton Marsalis – Live From New York City
Ray Charles – Live in Brazil 1963
Various – Jazzin’ the Black Forest
16, 17, 18 Σεπτεμβρίου 2022 στο Φουγάρο, Ασκληπιού 98, Ναύπλιο
Ώρα έναρξης: 8 μμ
Είσοδος ελεύθερη