Ο Tupac Amaru Shakur γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου του 1971 και από νωρίς άρχισε να διαγράφεται το λαμπρό μέλλον του στον κόσμο της ραπ μουσικής. Μόλις 25 χρόνια μετά όμως, το άστρο του έσβησε ξαφνικά, στις 13 Σεπτεμβρίου του 1996, όταν ο ράπερ που έγραψε ιστορία δολοφονήθηκε στο Λας Βέγκας.
Γεννημένος με το όνομα Λεσείν Πάρις Κρουκς και πλέον γνωστός με τα ψευδώνυμα 2Pac και Makaveli, ο θρυλικός ράπερ ήρθε από πολύ νεαρή ηλικία σε επαφή με την κοινωνική αδικία, την οποία και θα πολεμούσε αργότερα με την μουσική και το ακτιβιστικό του έργο. Η μητέρα του ήταν στο στόχαστρο της κυβέρνησης ως σημαντικό μέλος του αριστερού πολιτικού κόμματος κατά του φυλετικού ρατσισμού, Μαύροι Πάνθηρες, ενώ ο πατέρας του ήταν μέλος συμμορίας και έτσι ο ράπερ αναγκάστηκε να μεγαλώσει σε ένα ασταθές και σκοτεινό περιβάλλον.
Από μικρή ηλικία, και παρόλο που είχε συνειδητοποιήσει από μικρός την κλίση του στις τέχνες, ο Tupac αναγκάστηκε να παρατήσει τις σπουδές του και να γνωρίσει τη σκοτεινή πλευρά των κακόφημων γειτονιών του Χάρλεμ, όπου ζούσε. Ο νεαρός ράπερ πουλούσε ναρκωτικά για να συντηρήσει την οικογένειά του και στον ελεύθερο χρόνο του έγραφε μουσική.
Ο φιλόδοξος τότε μουσικός ξεχώρισε γρήγορα, τόσο για το ταλέντο όσο και για τον δυναμισμό που τον χαρακτήριζε και μια μέρα, πουλώντας ναρκωτικά στο Όουκλαντ, ανακάλυψε μία ομάδα ποίησης στην οποία και εντάχθηκε. Εκεί, θα γνώριζε μία δασκάλα, η οποία θα γινόταν αργότερα μάνατζερ του, μιας και το ταλέντο και η αγάπη του Tupac για την Τέχνη, δεν μπορούσαν να κρυφτούν.
Με την υποστήριξή της, ο Tupac εισάγεται στο συγκρότημα Digital Underground, όμως σύντομα αντιλαμβάνεται ότι το είδος της ραπ που πρεσβεύει το συγκρότημα δεν τον ενδιαφέρει και αποχωρεί, έχοντας όμως ήδη εδραιώσει τη θέση του στο μουσικό στερέωμα της ραπ.
Το καλλιτεχνικό του όνομα ο ράπερ το παίρνει από έναν ηγέτη των Ίνκας και από το 1991 η καριέρα του εκτοξεύεται. Πρώτη μεγάλη επιτυχία του Tupac είναι το άλμπουμ του «2Pacalypse Now», με το οποίο επικρίνει την Αμερική και τις παθογένειές της, οι οποίες δεν ήταν άλλες από τις φυλετικές διακρίσεις, την αστυνομική βία και την πολιτική διαφθορά.
Από το άλμπουμ αυτό ξεχωρίζει το single «Brenda’s Got A Baby» και ο Tupac πλέον βρίσκεται στην κορυφή της ραπ μουσικής. Τη ξαφνική αυτή επιτυχία έρχονται να επιβεβαιώσουν τα επόμενα άλμπουμ του ράπερ, ο οποίος καταφέρνει σε λίγα μόλις χρόνια να «εγκατασταθεί» δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα της ραπ μουσικής.
Ο Tupac δημιουργεί τραγούδια που απευθύνονται στη ψυχή των ακροατών του και αυτό τον κάνει να ξεχωρίσει από νωρίς. Δεν φοβάται να επικρίνει τα κακώς κείμενα και πολλές φορές μπαίνει στο στόχαστρο, όμως ο δυναμισμός και η απέχθειά προς την αδικία δεν του επιτρέπουν να συμβιβαστεί και να λογοκρίνει τη μουσική του.
Τρία χρόνια μετά τη μεγάλη του επιτυχία, και έχοντας φτάσει κοντά στον θάνατο στην ηλικία των 23, όταν πυροβολήθηκε 5 φορές έξω από το στούντιό του, ο Tupac επιστρέφει στη ραπ δυναμικά και κυκλοφορεί το «Μe Against The World», έναν δίσκο που θα μείνει στην ιστορία.
Τον χειμώνα του 1996 ακολουθεί ο δίσκος «All Eyez on Me» που φτάνει σε μόλις μία εβδομάδα στην κορυφή των charts. Την ίδια περίοδο, ο Tupac ηχογραφεί το κύκνειο άσμα του, με τίτλο «The Don Killuminati: The 7 Day Theory», το οποίο κυκλοφορεί μετά τον θάνατό του και γίνεται 4 φορές πλατινένιο!
Το τέλος του θρύλου της ραπΣτις 7 Σεπτεμβρίου του 1996, και ενώ ο Tupac βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του, πηγαίνει μαζί με τον Σουγκ Νάιτ, ιδιοκτήτη της δισκογραφικής του εταιρίας, σε έναν αγώνα μποξ. Ο Μάικ Τάισον κερδίζει τον αγώνα, όμως ο Tupac χάνει τη ζωή του, όταν δέχεται θανάσιμα πυρά από μία λευκή κάντιλακ, στον δρόμο προς το Club 662 όπου οδηγούνταν. Έξι μέρες παραμένει στο νοσοκομείο, όμως τελικά, στις 13 Σεπτεμβρίου, υποκύπτει στα τραύματά του.
Ο κόσμος της ραπ μουσικής δεν μπορεί μέχρι και σήμερα να πιστέψει τον θάνατο του Tupac, ενός ράπερ που με τη σύντομη καριέρα του κατάφερε να δώσει φωνή σε όσους δεν είχαν και να ανοίξει τον δρόμο για μία μουσική που παρουσιάζει την αλήθεια χωρίς φόβο και λογοκρισία.
Δεν ήταν λοιπόν περίεργο, όταν λίγες ώρες μετά τον θάνατό του, οι θεωρίες συνωμοσίας έκαναν την εμφάνισή τους και όπως φαίνεται, ζουν… ανάμεσά μας μέχρι και σήμερα. Ας δούμε όμως, ποιες είναι οι 5 πιο συχνές και αγαπημένες θεωρίες των συνωμοσιολόγων, για τον θάνατο του θρυλικού ράπερ, Tupac Shakur.
Ένα από τα καλλιτεχνικά ψευδώνυμα του Tupac ήταν και το Makaveli, το οποίο παρέπεμπε στον Ιταλό στρατηγό Νικολό Μακιαβέλι, ο οποίος στο έργο του υποστήριζε πως πρέπει κανείς να σκηνοθετήσει τον θάνατό του για να χειραγωγήσει τον εχθρό. Σύμφωνα λοιπόν με τις θεωρίες συνωμοσίας, ο ράπερ είχε οργανώσει μία καλοστημένη ζωή και έναν ακόμα πιο καλοστημένο θάνατο, τον οποίο έβαλε σε εφαρμογή όταν οι εχθροί του είχαν αρχίσει να τον απειλούν έντονα. Μάλιστα, η περίεργη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια της αποτέφρωσης του αλλά και η ύποπτη συμπεριφορά του Σουγκ Νάιτ, που ήταν μάρτυρας της δολοφονίας και αυτός που τον συνόδεψε στο νοσοκομείο, είναι ένα από τα πιο δυνατά επιχειρήματα αυτής της θεωρίας.
Παρόμοια με την προηγούμενη θεωρία είναι αυτή που υποστηρίζει πως ο Tupac απογοητεύτηκε από τη βίαιη πορεία που έβλεπε να παίρνει η ραπ μουσική που τόσο αγάπησε και αποφάσισε να αρπάξει την ευκαιρία και να αποσυρθεί στο Νέο Μεξικό, μετά από την δεύτερη τραγική απόπειρα δολοφονίας του και όταν όλοι τον θεωρούσαν νεκρό. Αυτές οι… διακοπές διαρκείας που υποστηρίζουν πολλοί ότι κάνει ο ράπερ, στηρίζονται στο ντοκιμαντέρ «2Pac: Η Μεγάλη Απόδραση» του Ρικ Μπος, ο οποίος εξηγεί με λεπτομέρειες την απόδραση του ράπερ στο Νέο Μεξικό, με τη βοήθεια των Ναβάχο. Συνεπώς, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο ράπερ ζήτησε την προστασία της ινδιάνικης φυλής λίγο πριν αναρρώσει και εξαφανίστηκε από το νοσοκομείο, αφήνοντας τους όλους να πιστεύουν πως είναι νεκρός…
Η δολοφονία του θα μπορούσε να έχει αποτραπείΟι δύο πρώτες θεωρίες συνωμοσίας αφορούν την πιθανότητα ο ράπερ να είναι ακόμα ζωντανός. Υπάρχουν όμως και οι συνωμοσιολόγοι που πιστεύουν πως ο θρύλος της ραπ πράγματι πέθανε. Στο στόχαστρο των συνωμοσιών βρίσκεται παρόλα αυτά και ένας άνθρωπος που μπορεί να μην σκότωσε τον ράπερ, αλλά, για πολλούς, η αδιαφορία του έσβησε το άστρο του 2pac. Ο λόγος γίνεται για τον Snoop Dogg, ο οποίος σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας, γνώριζε πως κάποιοι οργάνωναν δολοφονική επίθεση κατά του Tupac, όμως ούτε προειδοποίησε τον ράπερ, ούτε προσπάθησε να τους αποτρέψει, καθώς είχε αρχίσει να ζηλεύει την ολοένα αυξανόμενη επιτυχία του καλλιτέχνη.
Ο Σουγκ Νάιτ βρισκόταν δίπλα στον Tupac τη στιγμή των μοιραίων πυροβολισμών, όμως δεν είναι αυτός ο λόγος που αρκετοί δείχνουν τον ιδιοκτήτη της δισκογραφικής εταιρίας Death Row Records ως αυτόν που ήθελε τον θάνατο του ράπερ. Κύριο επιχείρημα της συγκεκριμένης συνωμοσίας είναι η ανερχόμενη καριέρα του Tupac στην υποκριτική. Τέσσερα χρόνια πριν φύγει από τη ζωή, ο ράπερ είχε πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Juice» και είχε λάβει διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία του. Έτσι, ο μουσικός άρχισε να στρέφει την καριέρα του και στην υποκριτική και σκεφτόταν να αποχωρήσει από την δισκογραφική εταιρία του Νάιτ και να ιδρύσει μία δική του. Για αυτό και ο δεύτερος, σύμφωνα πάντα με τους συνωμοσιολόγους, οργάνωσε τη δολοφονία του ράπερ, νιώθοντας προδομένος.
Ο Biggie Smalls κρυβόταν πίσω από τη δολοφονία του TupacΗ κόντρα μεταξύ του Notorious B.I.G. και του Tupac ήταν μια από τις πιο γνωστές και χαρακτηριστικές στην ιστορία της ραπ. Για πολλά χρόνια, οι δύο ράπερ διατηρούσαν φιλικές σχέσεις, όμως μετά την πρώτη απόπειρα δολοφονίας του Tupac το 1994, οι σχέσεις τους πάγωσαν, καθώς ο ράπερ πίστευε πως ο Notorious B.I.G. είχε οργανώσει την απόπειρα. Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως ο Biggie Smalls επέστρεψε δύο χρόνια μετά, προσπαθώντας για ακόμα μια φορά να σκοτώσει τον ράπερ και πως αυτή τη φορά τα κατάφερε.