MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
23
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μία ξεχωριστή Babuska ετοιμάζεται να ταρακουνήσει την αθηναϊκή reggae σκηνή

Λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή των Αισχυλείων, οι ανερχόμενοι Babuska μάς μιλούν για την εντελώς ξεχωριστή reggae-ska μουσική τους -που δεν κοιτά σύνορα.

Τατιάνα Γεωργακοπούλου | 15.09.2022

Τελευταία κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότερα σχήματα/καλλιτέχνες που αγνοούν τα “σύνορα” της μουσικής -ή μάλλον τα ξεπερνούν- δίνοντας μία νέα διάσταση στην έννοια world music. Ένα τέτοιο συγκρότημα είναι οι νέοι και ανερχόμενοι Babuska, μία κατά βάση reggae-ska μπάντα, που ξεκινά τώρα το ταξίδι της στην ελληνική σκηνή.

Το μόνο που ξέραμε για τους Babuska πριν τους μιλήσουμε; Ότι πρόκειται για μία 7μελή μπάντα που ζει και εξελίσσεται εδώ και λίγα χρόνια στα “υπόγεια στούντιο και προβάδικα” της Αθήνας. Και ότι έχουν κυκλοφορήσει δύο κομμάτια που μας άρεσαν πολύ! Το άκρως ανεβαστικό, ελληνόφωνο AFRO και το πιο δυναμικό Break Free –δύο τραγούδια που μας κάνουν να ανυπομονούμε για την επόμενη, πιο ολοκληρωμένη δουλειά τους.

Σπάνια θα ακούσεις τόσο αξιόλογο δείγμα από τα πρώτα μόλις βήματα μίας μπάντας, ενώ αν είσαι λάτρης της reggae, τότε σίγουρα θα συμφωνήσεις ότι ένα τέτοιο συγκρότημα έλειπε από την ελληνική σκηνή.

Με αφορμή την εμφάνισή τους στο Φεστιβάλ Αισχύλεια -θα ανοίξουν τη συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά- εμείς μιλήσαμε με τον Όλεγκ Ντεργκάτσιοβ, ιδρυτή των Babuska, για να γνωρίσουμε καλύτερα το συγκρότημα που μας τράβηξε τόσο την προσοχή.

Ποια είναι τα μέλη των Babuska; Θέλετε να μας συστηθείτε;

Ο Όλεγκ Ντεργκάτσιοβ είναι στην ηλεκτρική κιθάρα και τα φωνητικά (προηγούμενα-παράλληλα projects: Τρικάβαλο, Klimimanjaro, Maria Jamaroots full band κ.α.), ο Ηρακλής Τσοπελάκης στα κρουστά (ενώ ασχολείται και με την παραδοσιακή μουσική και τη διδασκαλία παραδοσιακών κρουστών στον πολιτιστικό χώρο Baumstrasse), η Νάνσυ Λεγκίτσα στα κρουστά, επίσης ασχολείται με την παραδοσιακή μουσική, αλλά και με το flammenco (μερικά από τα προηγούμενα-παράλληλα projects της είναι τα εξής Tsikaina Ensamble, Drowning in the sand, Nalek), ο Βαγγέλης Κρητικός στα drums (προηγούμενα-παράλληλα projects: Circo Cachivache, Αγία Φανφαρα, Punky Tottem), ο Σπύρος Μάστορας στο ηλεκτρικό μπάσο (προηγούμενα-παράλληλα projects: Circo Cachivache, Αγία Φανφαρα, Punky Tottem), ο Παναγιώτης Κουκούτας στο σαξόφωνο βαρύτονο (διδάσκει μουσική θεωρία και σαξόφωνο στο ωδείο Φίλιππος Νάκας, ενώ τα προηγούμενα-παράλληλα projects του είναι τα εξής: Circo Cachivache, Αγία Φανφαρα) και ο Μιχάλης Καμπουρογιάννης στο σαξόφωνο άλτο (Προηγούμενα-παράλληλα projects: Αγία Φανφάρα).

Το όνομα της μπάντας είναι πολύ ενδιαφέρον! Πώς προέκυψε;

Όταν ξεκίνησε η ιδέα για αυτό το project ήταν μονομελές και ήμουν μόνος μου. Η ιδέα ήταν λοιπόν ότι μέσα από μια babuska μπορούν να βγουν αρκετά μουσικά σύνολα καθώς έπαιζα με λούπες στην κιθάρα, κρουστά, τρομπέτα μελλοντικά και ό,τι άλλο έβρισκα εύκαιρο για χρήση! Μετέπειτα γράφτηκαν κάποια πρωτότυπα κομμάτια και έτσι άλλαξε η μορφή της πρώτης ιδέας και γεννήθηκε η BABUSKA μας.

Κοινή παραδοχή της μπάντας είναι ότι όλες οι μουσικές παραδόσεις είναι η βάση και η ουσία του παγκόσμιου μουσικού χάρτη.

Από Reggae, ska, afro στο βαλκανικό στοιχείο. Από τη Ρωσία και τα Βαλκάνια στην Αφρική. Πώς συνδυάζετε αυτές τις ετερόκλητες επιρροές;

Όλα τα μέλη του συγκροτήματος έχουν προφανώς κάποιες κοινές αλλά και κάποιες ξεχωριστές-προσωπικές επιρροές. Κοινή παραδοχή της μπάντας είναι ότι όλες οι μουσικές παραδόσεις είναι η βάση και η ουσία του παγκόσμιου μουσικού χάρτη! Άρα μιλάμε για ένα σύνολο, ένα σύστημα, ένα ζωντανό οργανισμό. Δεν αξίζει να δούμε τις μουσικές όλου του κόσμου σαν ξεχωριστές κατηγορίες, αλλά σαν μία!

Τι είναι αυτό που σας κέρδισε στη reggae;

Η Reggae είναι ένα είδος μουσικής που πραγματεύεται κυρίως κοινωνικά ζητήματα, παρόλο που οι περισσότεροι την έχουμε συνδέσει με παραλίες, κοκτέιλς και καλοκαιρινές διακοπές. Οπότε μέσα από τη χαλαρή μουσική διάθεση που την διακατέχει μπορεί ο κάθε ακροατής να προβληματιστεί και να σκεφτεί τα πράγματα και τις καταστάσεις εξ αποστάσεως αλλά και εκ των έσω. Επίσης ενορχηστρωτικά είναι πολύ ισορροπημένο σαν είδος καθώς αφήνει “μουσικό” χώρο σε όλα τα όργανα, συμπεριλαμβανομέων και των φωνητικών.

Babuska, photo credits: Uma Alma

Τι το καινούριο φέρνετε στο είδος και συγκεκριμένα στην ελληνική reggae σκηνή;

Μέσα από τις δικές μας μουσικές συνθέσεις προέκυψε η ανάγκη της αμεσότερης επικοινωνίας με τον ακροατή. Πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια πιστεύουμε ότι παίζει ο ελληνικός στίχος, ο οποίος όσο περνάνε τα χρόνια είναι ακόμα πιο δυσεύρετος ειδικά στα είδη με τα οποία ασχολούμαστε εμείς.

Αν κατάλαβα καλά, η μπάντα ιδρύθηκε και έκανε τα πρώτα της βήματα εν μέσω πανδημίας. Πώς σας επηρέασε αυτό;

Είναι δύσκολο να επιβιώσεις στην Ελλάδα δουλεύοντας αποκλειστικά ως μουσικός. Πόσο μάλλον εν μέσω πανδημίας. Η μπάντα επιβίωνε μέσα σε υπόγεια στούντιο και προβάδικα φίλων τα τελευταία 2 σκοτεινά χρόνια. Η σύνθεση της οποίας άλλαξε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα κατά 70 τοις εκατό. Επηρεάστηκε άμεσα! Αλλά βγήκε πιο ζωντανή από ποτέ!

Προς το παρόν έχετε κυκλοφορήσει δύο τραγούδια, το Afro και Break Free. Μιλήστε μας λίγο για τα δύο αυτά κομμάτια. Τι σας ενέπνευσε;

Δυο κομμάτια κυκλοφορούν (προς το παρόν) με την υπογραφή μας, τα οποία είναι ηχογραφημένα live μέσα στο studio που κάνουμε πρόβες: το “Άφρο” είναι ένα ερωτικό κομμάτι που γράφτηκε περίπου το 2016 έχει σκοπό την εφίδρωση του ακροατή μέσω χορευτικών κινήσεων και της συμμετοχής του στο τελικό αποτέλεσμα! Και το “Break Free” είναι άναρχες σκέψεις διάφορων καταπιεστικών καταστάσεων που βιώνουμε όλοι μας με τελικό στόχο να εκφραστούμε και να νιώσουμε λίγο πιο ελεύθεροι έστω και για λίγα λεπτά.

Ποιος θα λέγατε είναι ο “στόχος” σας ως μπάντα;

Στόχος της BABUSKA είναι μέσα από ένα live να καταφέρει να προβληματίσει, να ψυχαγωγήσει, να εκφράσει και να ταρακουνήσει οποιονδήποτε είναι στην εμβέλειά της, είτε είναι έτοιμος, είτε όχι!

Στόχος της BABUSKA είναι μέσα από ένα live να καταφέρει να προβληματίσει, να ψυχαγωγήσει, να εκφράσει και να ταρακουνήσει

Τι μπορείτε να μας πείτε για τον πρώτο σας δίσκο που ετοιμάζετε τώρα;

Ο πρώτος δίσκος μας έχει ήδη ξεκινήσει και παίρνει μορφή… Είναι μια προσπάθεια ενός ταξιδιού φαντασίας που ξεκινάει από την Ανατολή και φτάνει στη Δύση από εκεί φεύγει για Ρωσία έπειτα κάτω στην Αφρική μετά καρφί για Τζαμάικα και πίσω στα Βαλκάνια. Θα έχει σίγουρα φυσική υπόσταση και ελπίζουμε μέσα στο χειμώνα να το παρουσιάσουμε!

Στις 18 Σεπτεμβρίου θα ανοίξετε τη συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά στα Αισχύλεια.  Ποια τα συναισθήματά σας και τι θα ακούσουμε;

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου συμμετέχουμε ως opening act στη συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά μαζι με τον Δημήτρη Μετζέλο και την Νεφέλη Φασούλη στο Φεστιβάλ Αισχύλεια. Προσωπικά εγώ και κάποια άλλα μέλη της μπάντας είμαστε από Ελευσίνα και έχουμε ζήσει ως ακροατές κάποιες από τις πρώτες μας συναυλιακές εμπειρίες στο χώρο των Αισχυλείων! Παίζοντας για πρώτη φορά στη διοργάνωση η συγκίνηση είναι έντονη και δεδομένη ειδικά με τα συγκεκριμένα ονόματα για headliner!

Κάποια μελλοντικά σχέδια σας που μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας;

Ο κύριος στόχος μας για το φθινόπωρο είναι η πρώτη μας δισκογραφική δουλειά. Παράλληλα όμως θα ανακοινωθούν και άλλες επερχόμενες δράσεις και συναυλίες της ομάδας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦεστιβάλ Αισχύλεια 2022: Επιστροφή στην πόλη της Ελευσίνας – Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων12.09.2018

Περισσότερα από Πρόσωπα