MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Στίβεν Κινγκ: Η ζωή του “βασιλιά του τρόμου”, μέσα από 15 συναρπαστικά facts

Με αφορμή τη γέννηση του δημοφιλέστερου συγγραφέα μυθιστορημάτων τρόμου και φαντασίας, Στίβεν Κίνγκ, παρουσιάζουμε τη ζωή του μέσα από 15 συναρπαστικά facts.

Ναταλία Βουρλιωτάκη | 21.09.2022

Σαν σήμερα, στις 21 Σεπτεμβρίου του 1947, γεννήθηκε ο διασημότερος  συγγραφέας μυθιστορημάτων θρίλερ και φαντασίας, ένας από τους μείζονες συγγραφείς του 20ού αιώνα, ο Στίβεν Έντγουιν Κινγκ ή αλλιώς  Στέφεν Έντγουιν Κινγκ, το όνομα του οποίου ισοδυναμεί με τον τρόμο. Οι ιστορίες του «βασιλιά του τρόμου» – τίτλος που του έχει αποδοθεί δικαίως δεδομένου του συγγραφικού έργου του- περιστρέφονται γύρω από ανθρώπους που βιώνουν φρικιαστικές, συνήθως υπερφυσικές εμπειρίες και γύρω από τον τρόμο που καραδοκεί πίσω από απλά, καθημερινά πράγματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η πλειονότητα των αναγνωστών των βιβλίων του ανατριχιάζουν στην όψη και μόνο ενός αθώου κλόουν.

Τα βιβλία του, που απαριθμούνται πάνω από 60, έχουν πουλήσει συνολικά περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ πολλά από αυτά έχουν ήδη ή σκοπεύουν μελλοντικά να μεταφερθούν στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, καθώς επίσης να γίνουν μίνι σειρές και κόμικς.

“It”, 2017

Η προσωπική ζωή του ευρηματικού συγγραφέα, Στίβεν Κίνγκ, ο οποίος καταφέρνει πάντοτε να μεταφέρει τους αναγνώστες στους φανταστικούς -και μη- κόσμους που πλάθει σε κάθε βιβλίο του, αποδεικνύεται ότι κρύβει πολλά συναρπαστικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του και φυσικά, μαρτυρούν το σκοτεινό περιεχόμενο των έργων του.

Ας δούμε λοιπόν ορισμένα καθοριστικά facts που συγκεντρώσαμε για τη ζωή και το έργο του κορυφαίου συγγραφέα, από την δραματική παιδική του ηλικία, τις κινηματογραφικές προσαρμογές των μυθιστορημάτων του μέχρι τις προσωπικές πληροφορίες για την προσωπικότητα του.

1. Το δυσλειτουργικό οικογενειακό περιβάλλον

Φωτογραφία: stephenking.com

Ο Στίβεν Κίνγκ γεννήθηκε στο Πόρτλαντ της Πολιτείας Μέιν, σε ένα δυσλειτουργικό και αποπνικτικό οικογενειακό περιβάλλον. Ο πατέρας του εγκατέλειψε την μητέρα του, τον ίδιο -όταν βρισκόταν στην ηλικία των 2 μόνο ετών- και τον αδερφό του, γεγονός που επηρέασε καθοριστικά τη ψυχοσύνθεση και το συγγραφικό του έργο. Ως εκ τούτου, τα περισσότερα μυθιστορήματα του αποτυπώνουν το μοντέλο προβληματικών οικογενειών που προβάλλουν άκρως ακατάλληλα γονικά πρότυπα.

2. Η τραυματική εμπειρία στην παιδική του ηλικία

«Stand By Me» , 1986

Σε πολύ μικρή ηλικία, ο συγγραφέας -σύμφωνα με τα λεγόμενα της μητέρας του- βίωσε μία τραυματική εμπειρία κατά την οποία υπήρξε μάρτυρας του θανάσιμου ατυχήματος ενός φίλου του, γεγονός που υποστηρίζει -μέχρι σήμερα- πως έχει αποβάλλει εντελώς από τη μνήμη του. Ειδικότερα, όταν ήταν περίπου 4 ετών, ανακάλυψε ότι ο παιδικός του φίλος χτυπήθηκε και σκοτώθηκε από ένα τρένο, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τους. Φημολογείται ότι το συγκεκριμένο περιστατικό παρέμεινε στη συνείδηση του, παρόλο που δεν το θυμάται σαν εικόνα, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε έμπνευση για το βιβλίο του «King The Body», το οποίο διασκευάστηκε στην ταινία «Stand By Me» του 1986, και σχετίζεται με την περιπέτεια τεσσάρων αγοριών που ανακαλύπτουν ένα κρυμμένο πτώμα στις σιδηροδρομικές γραμμές ενός τρένου.

3. Η πρώτη συγγραφική του επιτυχία κινδύνεψε να μην δημοσιευτεί ποτέ

«Carrie», 2013

Απογοητευμένος από τις πολλαπλές προσπάθειες του, ο Στίβεν Κινγκ είχε πετάξει στα σκουπίδια το χειρόγραφο του πρώτου του βιβλίου «Carrie». Εάν η γυναίκα του, Τάμπιθα, δεν είχε μαζέψει τις σελίδες και δεν είχε καταφέρει να τον πείσει να δώσει ακόμα μία ευκαιρία στον ίδιο αλλά και στο έργο, ένα από τα δημοφιλέστερα βιβλία του -που καθόρισαν την σταδιοδρομία του διεθνώς- δεν θα είχε δημοσιευτεί ποτέ. Έτσι, ο Στίβεν Κινγκ, με τη βοήθεια της γυναίκας του, αποτύπωσε πειστικά τη γυναικεία ψυχοσύνθεση που απαιτούσε το έργο, με αποτέλεσμα το βιβλίο να σημειώσει μετέπειτα τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία και να εκτοξεύσει τις πωλήσεις του στα ύψη.

4. Τα προβλήματα με το αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών

“Misery”, 1990

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, η τεράστια επιτυχία που γνώρισε ο συγγραφέας τον οδήγησε αρχικά στην εξάρτηση από το αλκοόλ και στη συνέχεια από τις ναρκωτικές ουσίες, συγκεκριμένα τα αναβολικά και την κοκαΐνη. Για ακόμη μια φορά, η γυναίκα του φάνηκε σωτήρια καθώς υπήρξε η κινητήριος δύναμη που τον παρακίνησε να θεραπεύσει τους εθισμούς του. Συγκεκριμένα, το τέχνασμα που επινόησε να αποκαλύψει την εξάρτηση του σε φίλους και συγγενείς εκθέτοντας τον απροκάλυπτα, ταρακούνησε τον συγγραφέα και τον έκανε να αφήσει πίσω του ολοκληρωτικά την τοξική κατάσταση στην οποία είχε υποβάλει τον εαυτό του. Μέσα από τα διάσημα έργα του «Λάμψη» και «Μίζερι», ο συγγραφέας αποτυπώνει συχνά τις καταχρήσεις του, μετατρέποντας σε μυθοπλασία τον φόβο πως οι εξαρτήσεις του θα τον καταστήσουν κακό πατέρα για τα παιδιά του και δίνοντας μορφή στην κοκαΐνη μέσω φανταστικών χαρακτήρων. Σοκαριστική αποτελεί εξίσου η αποκάλυψη, την οποία ομολογεί ο ίδιος, πως η επήρεια από τις καταχρήσεις του τον έκανε να μην θυμάται καθόλου την περίοδο όπου έγραψε το έργο «Cujo».

5. Το σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα και οι φήμες μυστικισμού

“Ο Σκοτεινός Πύργος”, 2017

Στις 19 Ιουνίου του 1999, ο Στίβεν Κινγκ κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του από ένα βαρύ αυτοκινητιστικό ατύχημα που υπέστη, λόγω της απερισκεψίας ενός οδηγού μικρού λεωφορείου, από το οποίο ο συγγραφέας χτυπήθηκε, τραυματίστηκε σοβαρά και χρειάστηκε να νοσηλευτεί επί τρεις εβδομάδες στο νοσοκομείο.  Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός πως θεωρήθηκε νεκρός για ένα διάστημα εξαιτίας του λάθους μίας τοπικής εφημερίδας. Μετά την ανάρρωση του, αγόρασε το ατυχές όχημα, το οποίο και κατέστρεψε έναν χρόνο μετά με σκοπό να το αποσύρει ως αντικείμενο αγοροπωλησίας από την κυκλοφορία. Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ, καθώς ο οδηγός του αυτοκινήτου πέθανε συμπωματικά έναν χρόνο ακριβώς μετά το ατύχημα, συγκεκριμένα την ημέρα γενεθλίων του Στίβεν Κινγκ, κάτι που προκάλεσε φήμες μυστικισμού ανάμεσα στους θαυμαστές του.  Το ατύχημα του αποτέλεσε έμπνευση για τη συγγραφή αρκετών βιβλίων του, όπως την «Ονειροπαγίδα» και τον «Σκοτεινό Πύργο».

6. Η συνεργασία του «βασιλιά του τρόμου» με τον «βασιλιά της ποπ»

Θρυλική αποτελεί η συνεργασία των δύο δημοφιλέστερων σταρ στο είδος τους, Στίβεν Κινκγ και Μάικλ Τζάκσον. Το 1996, ο «Βασιλιάς του Τρόμου» με τον «Βασιλιά της Ποπ» ενώθηκαν για την παραγωγή μία ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «Ghosts», η οποία σημείωσε περισσότερες από 14 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από τη διαμάχη ενός ιδιόρρυθμου Μαέστρου ενός στοιχειωμένου αρχοντικού, που υποδύεται ο Μάικλ Τζάκσον, και του Δημάρχου της πόλης όπου κατοικούν, ο οποίος προσπαθεί να διώξει ανεπιτυχώς τον Μαέστρο από την πόλη.

7. Η ζωή του υπέρτατου συγγραφέα ως νεκροθάφτης

Φωτογραφία: stephenking.com

Η διεθνής επιτυχημένη σταδιοδρομία του Στίβεν Κινγκ ως συγγραφέας είχε προηγηθεί από την εργασία του ως νεκροθάφτης. Ο κορυφαίος συγγραφέας είχε αναγκαστεί για οικονομικούς λόγους να εργαστεί ορισμένα σαββατοκύριακα ως νεκροθάφτης, γεγονός που τον ενέπνευσε αργότερα στη συγγραφική του πορεία. Συγκεκριμένα, εμπνεύστηκε να γράψει την πρώτη του δημοσιευμένη ιστορία που εμφανίστηκε στο Comics Review το 1965, «I Was a Teenage Grave Robber».

8. Το challenge με το ψευδώνυμο Ρίτσαρντ Μπάκμαν

Κάνοντας μία προσωπική έρευνα για το πώς το brand name ενός επιτυχημένου συγγραφέα διαδραματίζει ουσιαστικότερο ρόλο από περιεχόμενο των βιβλίων του, ο Στίβεν Κινγκ αποφάσισε να βάλει ένα challenge στον εαυτό του υπογράφοντας πέντε βιβλία του με το ψευδώνυμο «Ρίτσαρντ Μπάκμαν». Τελικά το πείραμα του πέτυχε διότι η αποκάλυψη της αληθινής του ταυτότητας -η οποία φημολογείται ότι προήλθε από έναν υπάλληλο βιβλιοπωλείου που παρατήρησε τις ομοιότητες στο στυλ γραφής του Ρίτσαρντ Μπάκμαν και του Στίβεν Κινγκ-  αύξησε κατακόρυφα τις πωλήσεις των έργων του. Άλλος ένας λόγος που λέγεται ότι ώθησε τον συγγραφέα στην χρήση ψευδωνύμου ήταν η δυνατότητα έκδοσης ενός μόνο βιβλίου το χρόνο, κάτι που τον περιόριζε αρκετά, δεδομένης της ταχύτητας που συνήθιζε να γράφει. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου, μπορούσε να γράψει 2.000 με 3.000 λέξεις μέσα σε λίγες ώρες.

9. Η επαγγελματική ενασχόληση με τη μουσική

The Rock Bottom Remainders

Η μεγάλη αγάπη του για τη μουσική οδήγησε το διάσημο συγγραφέα στη συμμετοχή του στο συγκρότημα «The Rock Bottom Remainders» -συγκεκριμένα παίζοντας κιθάρα- που απαρτίζονταν από εξίσου επιτυχημένους συγγραφείς. Από το 1992 έως το 2012, το συγκρότημα έκανε περιοδεία περίπου μία φορά το χρόνο, ενώ κάποια στιγμή πραγματοποίησαν tour για έναν ολόκληρο χρόνο παγκοσμίως.

10. Ρεκόρ περισσότερων κινηματογραφικών προσαρμογών

Ο Στίβεν Κινγκ κατέχει δικαιωματικά το ρεκόρ για τις περισσότερες κινηματογραφικές μεταφορές βιβλίων από έναν μόνο συγγραφέα. Ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει διαβάσει τα μυθιστορήματα του, σίγουρα έχει παρακολουθήσει κάποια κινηματογραφική προσαρμογή των έργων του, τα πιο διάσημα των οποίων είναι το «It», και η «Λάμψη», ταινίες με τις υψηλότερες εισπράξεις παγκοσμίως.

11. Η απέχθεια του συγγραφέα για την κινηματογραφική μεταφορά της «Λάμψης»

“Η Λάμψη”, 1980

Τα συναισθήματα θαυμασμού του κοινού για την κινηματογραφική διασκευή του βιβλίου του «Η Λάμψη» σε σκηνοθεσία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ δεν συμβαδίζουν καθόλου με τα συναισθήματα μίσους του ίδιου του συγγραφέα για την ταινία. Αναφέρει χαρακτηριστικά, “Ο χαρακτήρας του Jack Torrance δεν έχει νόημα σε εκείνη την ταινία. Απολύτως κανένα νόημα. Όταν βλέπουμε για πρώτη φορά τον Jack Nicholson , είναι στο γραφείο του κυρίου Ullman, του διευθυντή του ξενοδοχείου, και ξέρετε, τότε , είναι τρελός σαν αρουραίος του σπιτιού. Το μόνο που κάνει είναι να τρελαίνεται. Στο βιβλίο, είναι ένας τύπος που παλεύει με τα λογικά του και τελικά τα χάνει. Για μένα, αυτό είναι μια τραγωδία. Στην ταινία, δεν υπάρχει τραγωδία γιατί δεν υπάρχει πραγματική αλλαγή».

 12. Το όνειρο του συγγραφέα που συνέβαλε στη δημιουργία της «Λάμψης»

“Η Λάμψη”, 1980

Κατά τη διάρκεια της διαμονής με τη σύζυγο του στο Stanley Hotel στο Estes Park του Κολοράντο, ο Στίβεν Κινγκ είδε ένα ανατριχιαστικό όνειρο με πρωταγωνιστή τον γιο του να τρέχει ουρλιάζοντας στους διαδρόμους προσπαθώντας να αποφύγει έναν πυροσβεστικό σωλήνα που τον κυνηγούσε. Η εικόνα αυτή αποτέλεσε -όπως αποδείχθηκε- την έμπνευση του συγγραφέα για το ευρέως γνωστό και επιτυχημένο έργο του «Η Λάμψη», με το οποίο καταφέρνει μέχρι και σήμερα να στοιχειώνει τους αναγνώστες του με το ίδιο τρόπο που είχε στοιχειώσει τον ίδιο το όνειρο του στο παρελθόν. Όπως ομολογεί ο ίδιος, «Ξύπνησα με ένα τρομερό τράνταγμα, ίδρωνα παντού, κόντεψα να πέσω από το κρεβάτι. Σηκώθηκα, άναψα ένα τσιγάρο, κάθισα στην καρέκλα κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο στους Rockies, και μέχρι να τελειώσει το τσιγάρο, είχα οραματιστεί όλο το βιβλίο στο μυαλό μου». 

13. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ενός βιβλίου του από τον ίδιο

Με αφορμή τέσσερις πραγματικούς σχολικούς πυροβολισμούς που συνέβησαν από το 1988 έως το 1996, ο Στίβεν Κινγκ πήρε την πρωτοβουλία να διακόψει την κυκλοφορία του βιβλίου του «Rage», που είχε δημοσιευτεί το 1977, και αφορά έναν προβληματικό μαθητή λυκείου που κρατά ολόκληρο το σχολείο του όμηρο υπό την απειλή όπλου. Παρόλο που ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης όπλων, υποστηρίζει τον έλεγχο των όπλων και αναφέρει σχετικά με τη σύνδεση του βιβλίου του με την πραγματική υπόθεση, πως δεν θεωρεί ότι αποκλειστικά το δικό του βιβλίο ευθύνεται για το τραγικό συμβάν, αλλά πως θα μπορούσε να αποτελέσει αρνητική επιρροή ή και να ενθαρρύνει ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα, σε παρόμοιες πράξεις.

14. Η πάθηση της τρισκαιδεκαφοβίας

Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός πως ο συγγραφέας των πιο τρομακτικών ιστοριών -το έργο του οποίου αφορά σχεδόν εξ ολοκλήρου τους βαθύτερους και πιο σκοτεινούς φόβους και τις δεισιδαιμονίες της ανθρωπότητας- είναι ο ίδιος δεισιδαίμονος με τον αριθμό 13. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να σταματήσει ποτέ να γράφει εάν ο αριθμός της σελίδας είναι 13 ή ακόμα και πολλαπλάσιο του 13.

15. Η μεγαλύτερη φοβία του «βασιλιά του τρόμου»

Φωτογραφία: stephenking.com

Θα μπορούσε να υπάρχει κάτι που να τρομάζει τον άντρα που έχει καταφέρει να στοιχειώσει και να τρομάξει με τις ιστορίες του τους περισσότερους αναγνώστες -και μη- των βιβλίων του παγκοσμίως; Κι όμως! Ο δημιουργός αμέτρητων παραφυσικών ιστοριών και φρικιαστικών μυθικών χαρακτήρων παραδέχεται -προς έκπληξη όλων- πως φοβάται σε μεγάλο βαθμό τα.. αεροπλάνα. «Ταξιδεύω με αεροπλάνο όταν πρέπει – ταξιδεύω με αυτοκίνητο όταν μπορώ, η διαφορά είναι ότι αν χαλάσει το αυτοκίνητό σου, βγαίνεις στη λωρίδα, ενώ εάν είσαι στα 40.000 πόδια και το αεροπλάνο σου έχει πρόβλημα, πεθαίνεις. Αισθάνομαι περισσότερο τον έλεγχο όταν οδηγώ παρά όταν πετάω. Όταν πετάω, ελπίζω ότι ο πιλότος δεν θα έχει εγκεφαλική εμβολή και δεν θα πεθάνει στα χειριστήρια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό το «Pet Sematary» μέχρι το «Firestarter»: Τα καλύτερα remake ταινιών και σειρών βασισμένα στα βιβλία του Stephen King12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα