Ο Μαχάτμα Γκάντι μέσα από τα σπουδαία λόγια του
Σαν σήμερα, 153 χρόνια πριν, γεννήθηκε ο Μαχάτμα Γκάντι, ένας από τους πιο γνωστούς και επιδραστικούς στοχαστές και ακτιβιστές του 20ού αιώνα, τα λόγια του οποίου πρεσβεύουν όλα τα ιδανικά και μάς εμπνέουν μέχρι και σήμερα.
Στις 2 Οκτωβρίου του 1869, γεννήθηκε στο Πορμπαντάρ της Ινδίας ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι, ένας σπουδαίος στοχαστής που θα έμενε στην ιστορία ως Μαχάτμα (μεγαλόψυχος) Γκάντι και θα επηρέαζε με την ειρηνική και επαναστατική ταυτόχρονα δράση του ολόκληρο τον πλανήτη.
Γεννημένος σε βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια, ο Μαχάτμα Γκάντι μεγάλωσε ακολουθώντας κατά γράμμα τις διδαχές του κινήματος των Ζαϊνιστών, οι οποίοι δε τραυμάτιζαν κανένα έμψυχο ον και έκαναν αυστηρή χορτοφαγική νηστεία.
Από μικρός συνεπώς, έβλεπε τη βία με έντονα αρνητική χροιά και απείχε από τις σαρκικές απολαύσεις της ζωής. Η μόνη στιγμή αδυναμίας του Γκάντι ήρθε όταν το 1888 έπρεπε να φύγει στο Λονδίνο για σπουδές. Μαζί με τη Νομική, ο Μαχάτμα ανακάλυπτε και όλες τις απολαύσεις της σύγχρονης ζωής, τις οποίες όμως έπρεπε να αρνηθεί.
Σε αυτό τον βοήθησε η θρησκεία, την οποία γνώρισε στη Θεοσοφική Εταιρεία. Η θρησκεία αυτή που τον έσωσε όμως δεν ήταν μόνο αυτή στην οποία τόσα χρόνια πίστευε. Σκοπός της Θεοσοφικής Εταιρείας ήταν η παγκόσμια συναδέλφωση όλων των πιστών ανεξαρτήτου θρησκείας, και έτσι ο Μαχάτμα Γκάντι ήρθε σε επαφή με όλες τις θρησκείες του κόσμου, τις οποίες έμαθε να σέβεται χωρίς εξαιρέσεις.
Όταν τελείωσε τις σπουδές του, πήρε τον δρόμο της επιστροφής προς την Ινδία. Μόλις έφτασε στην Ινδία, η είδηση του θανάτου της μητέρας του τον στεναχώρησε βαθύτατα και αποφάσισε να μην γυρίσει στο σπίτι του αλλά να ανοίξει ένα δικηγορικό γραφείο στη Βομβάη.
Δυστυχώς, η καριέρα του Μαχάτμα Γκάντι στην Νομική δεν είχε επιτυχία, του έδωσε όμως την ευκαιρία που έψαχνε για να ασχοληθεί με το πάθος του, την παγκόσμια ειρήνη. Πιο συγκεκριμένα, ενώ ήταν πελαγωμένος από την αποτυχία του γραφείου του, τον πλησίασε η εταιρεία Dada Abdulla & Co, προτείνοντάς του να την αντιπροσωπεύσει σε μία δικαστική υπόθεση στην αποικία του Νατάλ στην Νότια Αφρική.
Εκείνη την περίοδο, στην Νότια Αφρική κορυφωνόταν ο φυλετικός διαχωρισμός του απαρτχάιντ και ο Γκάντι ήρθε σε άμεση επαφή με τραυματικά ρατσιστικά επεισόδια που τον σημάδεψαν βαθύτατα. Τότε ήταν που άρχισε να σκέφτεται την είσοδο του στην πολιτική, ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων όσων δεν είχαν φωνή.
Προερχόμενος από οικογένεια τοπικών κυβερνητών, ο Μαχάτμα Γκάντι γνώριζε τον κόσμο της πολιτικής, όμως πάνω από όλα γνώριζε πως πρέπει κάποιος να ορθώσει το ανάστημά του και να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχαναν ακόμα και τα βασικά τους δικαιώματα.
Υπερασπιζόμενος τα ανθρώπινα δικαιώματα άλλων, έχασε πολλές φορές τα δικά του. Συχνά τον φυλάκιζαν και του ασκούσαν βία, όμως ποτέ δεν αντιδρούσε. Πίστευε πως ο μόνος τρόπος να νικήσει κανείς τέτοιες συμπεριφορές είναι η παθητική αντίσταση και ποτέ δεν κατέφυγε στη βία.
Η επιστροφή στην Ινδία και το τέλος τουΣτην Ινδία επέστρεψε το 1915, όταν είχε καταφέρει να αναγνωριστούν τα βασικά δικαιώματα των Ινδών συμπατριωτών του στη Νότια Αφρική. Εκεί, συνέχισε να παλεύει για τα δικαιώματα των Ινδών και αναδείχθηκε σε ένα σπουδαίο ορόσημο της διανόησης του 20ού αιώνα αλλά και σε σύμβολο της ανάγκης για Παγκόσμια Ειρήνη.
Μέχρι το 1920, ο Μαχάτμα Γκάντι είχε γίνει ο εθνικός ιεροκήρυκας της Ινδίας και μία από τις πιο ισχυρές πολιτικές φυσιογνωμίες του κόσμου. Μέχρι και το τέλος του, ο Γκάντι δεν σταμάτησε με τον ειρηνικό του τρόπο να αναζητά τη δικαιοσύνη, τη συνεργασία και τον αμοιβαίο σεβασμό ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους.
Στις 30 Ιανουαρίου του 1948, ο Μαχάτμα Γκάντι έχασε τη ζωή του από τις σφαίρες του μίσους. Ο 38χρονος φανατικός ινδουιστής Νατουράμ Γκότσε, έκοψε ξαφνικά το νήμα της ζωής του Γκάντι στο Νέο Δελχί, βάζοντας φρένο στη δράση του πολιτικού ηγέτη της Ινδίας που δεν φοβήθηκε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του λαού του και να απαντήσει με απεργίες πείνας και σιωπή στη βία.
Το όνομά του Μαχάτμα Γκάντι συνδέθηκε τόσο έντονα με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς τη χρήση βίας, που κάθε χρόνο στην επέτειο γέννησης του τιμάται η Διεθνής Ημέρα Μη Βίας, ενώ στην Ινδία η ημέρα αυτή ονομάζεται Γκάντι Τζαγιάντι και αποτελεί εθνική αργία.
Ο σπουδαίος αυτός πολιτικός ηγέτης και ακτιβιστής, με τη δράση του πυροδότησε 3 από τις πιο σημαντικές επαναστάσεις του 20ου αιώνα, όμως πάνω από όλα άφησε πίσω του ένα σπουδαίο έργο, το οποίο επηρέασε δεκάδες σημαντικές προσωπικότητες, όπως ήταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο Νέλσον Μαντέλα, ενώ συνεχίζει να επηρεάζει ακόμα και σήμερα την ανθρωπότητα, με 20 σπουδαίες φράσεις του.
«Τα εφτά πράγματα που δεν πρέπει να υπάρχουν είναι τα εξής: Πλούτο χωρίς μόχθο, Γνώση χωρίς χαρακτήρα, Πολιτική χωρίς αρχές, Απόλαυση χωρίς συναίσθημα, Εμπόριο χωρίς ήθος, Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά και Αγάπη χωρίς θυσία».
«Όταν απογοητεύομαι, θυμάμαι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας η αλήθεια και η αγάπη πάντοτε νικούσαν. Υπήρξαν τύραννοι και δολοφόνοι που για κάποιο διάστημα φαίνονταν ανίκητοι, αλλά στο τέλος, πάντοτε, όλοι γκρεμίζονται».
«Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν και μετά τους νικάς».
«Μπορεί να μην ξέρεις ποτέ τα αποτελέσματα στα οποία οδηγούν οι πράξεις σου, αλλά αν δεν κάνεις τίποτα, δεν πρόκειται να υπάρχει κανένα αποτέλεσμα».
«Κάθε αξιόλογη πράξη είναι δύσκολη. Η άνοδος είναι πάντα δύσκολη. Η κάθοδος είναι εύκολη και συχνά ολισθηρή».
«Δεν πρέπει να χάνουμε την πίστη μας στην ανθρωπότητα. Η ανθρωπότητα είναι ένας ωκεανός. Αν μερικές σταγόνες του ωκεανού είναι βρόμικες, δεν σημαίνει ότι έχει βρομίσει ολόκληρος ο ωκεανός».
«Η γη παράγει αρκετά για να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλων των ανθρώπων, αλλά όχι την πλεονεξία όλων των ανθρώπων».
«Η ικανότητα να συγχωρείς είναι προσόν του δυνατού. Οι αδύναμοι ποτέ δεν συγχωρούν».
«Κανείς δεν μπορεί να με πληγώσει χωρίς τη συγκατάθεσή μου».
«Ο φόβος έχει κάποια χρησιμότητα, η δειλία όμως δεν έχει καμία».
«Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέφτεσαι, αυτά που λες και αυτά που κάνεις, βρίσκονται σε αρμονία».
«Πρέπει να ζούμε σαν να πρόκειται να πεθάνουμε αύριο και να μελετάμε σαν να πρόκειται να ζήσουμε για πάντα».
«Ένα «όχι» που βγήκε από μια βαθιά πεποίθηση, είναι πολύ καλύτερο από ένα «ναι» που ειπώθηκε για να ευχαριστήσει ή, χειρότερα, για να αποφύγει φασαρίες».
«Ο ελεύθερος άνθρωπος μπορεί να είναι ελεύθερος και στο κλουβί της φυλακής του».
«Σχεδόν ό, τι κάνεις είναι ασήμαντο, αλλά είναι σημαντικό να το κάνεις».
«Ένας άνθρωπος είναι το σύνολο των πράξεών του. Τι έχει κάνει και τι μπορεί να κάνει».
«Είναι λάθος το να θεωρείς λάθος εκείνο που δεν καταλαβαίνεις».
«Η μη-βία προϋποθέτει διπλή πίστη: πίστη στον Θεό και πίστη στον άνθρωπο».
«Ο μόνος τύραννος που δέχομαι είναι η σκληρή φωνή μέσα μου».
«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να τσαλαβουτάει στο μυαλό μου με τα βρώμικα πόδια του».