Εθνική Λυρική Σκηνή: Ανανεωμένο πρόγραμμα εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων για όλες τις ηλικίες
Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζουν για την περίοδο 2022/23 μια πληθώρα προγραμμάτων καλλιτεχνικής συμμετοχικής μάθησης για κοινό όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως προέλευσης, γνώσεων και δεξιοτήτων.
Εκπαιδευτικά εργαστήρια για εφήβους και νέους ενήλικες με κώφωση ή βαρηκοΐα
Η νέα σειρά εκπαιδευτικών δράσεων έχει ως στόχο να θέσει τις βάσεις για μια διεύρυνση της συνθήκης της ακρόασης από ακουστική εμπειρία σε ενσώματο βίωμα. Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια απευθύνονται σε κωφούς και βαρήκοους εφήβους και νέους ενήλικες, καθώς και σε άτομα των ίδιων ηλικιακών ομάδων που μετέχουν της κοινότητας των κωφών με οποιονδήποτε τρόπο. Κεντρικοί εκπαιδευτικοί στόχοι του προγράμματος είναι η αντιστροφή της συνθήκης του φυσικοποιημένου αποκλεισμού, η εισαγωγή των συμμετεχόντων στον κόσμο της μουσικής και της ηχητικής τέχνης, και η δημιουργία συνεργατικών ηχητικών έργων μέσα από τον συμμετοχικό σχεδιασμό και εργαστηριακές πρακτικές. Τα υλικά του εγχειρήματος αυτού είναι η δόνηση, η οπτικοποίηση του ήχου, η ιστορία της τέχνης, η θεωρία της μουσικής, και άλλες σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες. Ένα ηχητικό έργο, σχεδιασμένο συμμετοχικά από τα μέλη της ομάδας, θα ολοκληρώσει τον κύκλο των εκπαιδευτικών εργαστηρίων.
Η συμμετοχή στα εργαστήρια δεν προϋποθέτει πρότερες γνώσεις.
Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Ντάνα Παπαχρήστου (sound artist ,μουσικολόγος, θεωρητικός της τέχνης, Γιώργος Σαμαντάς (sound artist , κοινωνικός ανθρωπολόγος)
Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Ορέστης Καραμανλής (συνθέτης, διδάσκων ΕΚΠΑ)
Έναρξη εργαστηρίου: 22 Οκτωβρίου 2022
Ημέρα & ώρα: κάθε Σάββατο 13.00-15.00
Υποβολή συμμετοχής από 30 Σεπτεμβρίου έως 17 Οκτωβρίου 2022 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ.
Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις επανεκκινούν τον κύκλο εργαστηρίων μουσικής, χορού και κίνησης σε καταστήματα κράτησης που έχει ως γνώμονα τη σπουδαιότητα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και της επαφής με τις τέχνες στα σωφρονιστικά ιδρύματα για την ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των κρατουμένων και την ομαλή κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων. Τα εργαστήρια, τα οποία θα διεξαχθούν σε εβδομαδιαίες συναντήσεις, απευθύνονται στο κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα Θήβας, στην ανδρική πτέρυγα του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού και στο Ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνα. Καθένα από αυτά θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση του καλλιτεχνικού αποτελέσματος της δημιουργικής διαδρομής.
Οι συμμετέχουσες στο εργαστήριο χορού και κίνησης θα παρακινηθούν μέσα από τον χορό ως μέσο αγωγής και βαθιάς μη λεκτικής επικοινωνίας να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες και να πειραματιστούν. Στόχος είναι η απελευθέρωση της έκφρασης μέσα από την ομαδική χορευτική διαδικασία, αλλά και η γνωριμία με εναλλακτικά είδη χορού (street, παραδοσιακούς χορούς διαφορετικών χωρών, διαπολιτισμικούς χορούς, τζαζ κ.ά.). Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση μιας ενιαίας χοροθεατρικής παράστασης που θα προκύψει από τη σύνθεση των πρωτότυπων χορογραφιών που θα δημιουργήσουν οι συμμετέχουσες μέσα από καθοδηγούμενες ασκήσεις από έμπειρους χορευτές.
Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Χαρά Κότσαλη (χορεύτρια, χορογράφος), Κατερίνα Σπυροπούλου (χορεύτρια, χορογράφος)
Ημερομηνία τελικής παράστασης: θ.α.
Mια νέα σειρά μουσικών εργαστηρίων θα φέρει για μια ακόμα χρονιά τη δημιουργικότητα και την ελεύθερη έκφραση στην ανδρική πτέρυγα του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού. Οι συμμετέχοντες, μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, θα πειραματιστούν με τον ήχο και τη μουσική, θα αναπτύξουν ερμηνευτικές δεξιότητες και θα συν-δημιουργήσουν νέες συνθέσεις. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με μια συναυλία στην οποία οι ίδιοι θα ερμηνεύσουν τα δικά τους μουσικά έργα. Βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι η καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της ομαδικότητας καθώς και της ελεύθερης έκφρασης.
Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Μαρία – Χριστίνα Χάρπερ (μουσικός / μουσικοθεραπεύτρια), Γιώργος Κούτρας (μουσικός)
Ημερομηνία τελικής παράστασης: θ.α.
Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο μουσικής και χορού καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα «διπλό» εργαστήριο χορού και μουσικής δημιουργώντας δύο ομάδες, οι οποίες θα δουλεύουν παράλληλα, αλλά συνεργατικά. Μέσα από τον πειραματισμό και με την καθοδήγηση έμπειρων χορευτών και μουσικών, θα αποκτήσουν βασικές χορευτικές ή μουσικές και ερμηνευτικές δεξιότητες. Με σημείο έναρξης το Hip Hop και το Breakdance, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν τον κινητικό αυτοσχεδιασμό και την προσωπική κίνηση. Ο κύκλος που παραδοσιακά έχει την λειτουργία της έκφρασης και του μοιράσματος στην hip hop χορευτική κουλτούρα, θα αποτελέσει χώρο συζητήσεων και ανταλλαγής ιδεών, γνώσεων και έμπνευσης. Το εργαστήριο ολοκληρώνεται με μια παράσταση μουσικής και χορού, στην οποία οι κρατούμενοι της ομάδας χορού θα ερμηνεύσουν τα έργα τους χορεύοντας πάνω στο ρυθμό των έργων της ομάδας μουσικής. Βασικοί στόχοι του εργαστηρίου είναι η καλλιέργεια της δημιουργικότητας, η ενθάρρυνση της συνεργατικής κουλτούρας, η ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των κρατουμένων καθώς και η ελεύθερη έκφραση που απορρέει από την ομαδική χορευτική και μουσική διαδικασία.
Σχεδιασμός/Υλοποίηση: ομάδα χορού: Ηλίας Χατζηγεωργίου (χορευτής, χορογράφος), Aidi Ormeni (χορευτής), ομάδα μουσικής: θ.α.
Ημερομηνία τελικής παράστασης: θ.α.
Μικτό εργαστήριο κίνησης για αποφυλακισμένες γυναίκες σε διαδικασία επανένταξης και γυναίκες χωρίς εμπειρία φυλάκισης.
Το εργαστήριο κίνησης απευθύνεται σε αποφυλακισμένες γυναίκες σε διαδικασία επανένταξης καθώς και σε γυναίκες χωρίς εμπειρία φυλάκισης, που ενδιαφέρονται να δουλέψουν με το σώμα ως μέσο μνήμης και αυτοπροσδιορισμού, είτε έχουν ήδη ασχοληθεί με την κίνηση είτε όχι. Μέσα από την κινητική έρευνα θα επιδιωχθούν η εξωτερίκευση της αυθεντικής κίνησης του κάθε ατόμου, η ενεργοποίηση της χαράς που προσφέρει η επαφή με το σώμα μέσω της κίνησης και η ενθάρρυνση της ελεύθερης έκφρασης στο πλαίσιο της ομάδας. Η κίνηση θα αποτελέσει το μέσο για την ανάπτυξη της συνεργατικότητας και της επικοινωνίας μεταξύ των μελών του εργαστηρίου, αλλά και την ανάδειξη της μοναδικότητας του κάθε μέλους ξεχωριστά. Στόχος είναι η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος και αποδοχής μέσα στην ομάδα, η κοινή πορεία των συμμετεχουσών και τέλος το μοίρασμα της εμπειρίας υπό τη μορφή παρουσίασης.
Σχεδιασμός/ Υλοποίηση: Ιωάννα Πορτόλου (χορογράφος), Δήμητρα Μητροπούλου (ηθοποιός, δραματουργός), Ιωάννα Αποστόλου (χορεύτρια), Αντώνης Παλάσκας (μουσικός)
Ημερομηνία τελικής παράστασης: θ.α.