Ενας μεταφραστής
Ιστορία βασισμένη σε αυθεντικά περιστατικά που ακολούθησαν την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνομπίλ το 1986.
Υπόθεση
1986, Αβάνα. Ο Φιντέλ Κάστρο κατά τη διάρκεια του ατυχήματος του Τσερνομπίλ ανοίγει τις πόρτες στα κουβανικά νοσοκομεία για να περιθάλψουν χιλιάδες θύματα της ραδιενέργειας. Ο Μαλίν, καθηγητής της Ρωσικής Λογοτεχνίας στην Αβάνα, αναλαμβάνει να γίνει ένας από τους μεταφραστές μεταξύ των Ρωσόφωνων αρρώστων και των κουβανών ιατρών τους.
Μια εποποιία ελπίδας και ανθρωπιάς
Μετά από το πυρηνικό ατύχημα η Κούβα ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει στην τότε ΕΣΣΔ την φιλοξενία και θεραπεία παιδιών και ενηλίκων που είχαν ελάχιστες πιθανότητες να επιζήσουν. Η προσφορά έγινε δεκτή. Αυτό που θα ακολουθούσε αποτελεί μια πραγματική εποποιϊα διεθνιστικής αλληλεγγύης, αλλά και ιατρικών άθλων, που οδήγησαν στην σωτηρία χιλιάδων παιδιών, πολλά από τα οποία έφυγαν από την ΕΣΣΔ με διάγνωση μόλις μερικών μηνών ζωής.
Η Κούβα επίσης, προσέφερε δωρεάν, υψηλής ποιότητας και εξειδίκευσης ιατρική βοήθεια σε 25.400 ανθρώπους, εκ των οποίων, τα 21.340 ήταν παιδιά, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 26 ετών. Το συγκλονιστικό σε αυτή την βοήθεια – το πρόγραμμα όπως προαναφέρθηκε ονομάστηκε «Παιδιά του Τσερνόμπιλ» – είναι, πως ξεκίνησε να προσφέρεται στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν η χώρα περνούσε δύσκολη οικονομική περίοδο λόγω της διάλυσης της ΕΣΣΔ.
Κι όμως, όχι μόνο δεν ανέστειλε την βοήθειά του προς την Ουκρανία την Λευκορωσία και την Ρωσία, αλλά προχώρησε σε ευρείας κλίμακας κατασκευή και ανακατασκευή υποδομών για την φιλοξενία των παιδιών. Η ταινία συνδέει το πραγματικό αυτό γεγονός με μια μυθοπλαστική ιστορία που παρότι δεν αποφεύγει τα γνώριμα μελό πεδία ή τα κλισέ μοτίβα, βρίσκει τον κατάλληλο τρόπο για να κεντρίσει το ενδιαφέρον του θεατή και να τον κάνει να συμπάσχει με την αγωνία και το δράμα του ήρωα αλλά και των άτυχων παιδιών.