Δωρεάν εκδηλώσεις στην πόλη: 3 προτάσεις για την Τρίτη 11 Οκτωβρίου
Για την Τρίτη 11 Οκτωβρίου συγκεντρώσαμε όλες τις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο στην πόλη.
Το Μικρό Εθνικό διοργανώνει διημερίδα με θέμα «Έφηβοι, θέατρο και κοινωνία: πρακτικές, νέες προοπτικές και προκλήσεις», στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο», στο Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά. Συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι ομιλητές, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν μια σειρά παρουσιάσεων αλλά και masterclasses για εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες του θεάτρου. Στόχος του διημέρου είναι η γνωριμία με διάφορες προσεγγίσεις και μεθοδολογίες που αφορούν στο εφηβικό θέατρο, δημιουργώντας έτσι έναν δημιουργικό και γόνιμο διάλογο. Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα της Τρίτης περιλαμβάνει masterclasses για καλλιτέχνες, σπουδαστές και εκπαιδευτικούς, βιωματικά εργαστήρια από την Αντιγόνη Γύρα και τον Peter Hussey, ομιλία του Chris Cooper (στα αγγλικά) με τίτλο “Ξαναφαντάζομαι την πραγματικότητα: Ο εαυτός και η κοινωνία, προσεγγίζοντας το θέατρο για νέους”, αλλά και άλλες δράσεις από την Γεωργία Μαυραγάνη, την Τζωρτζίνα Κακουδάκη και την Μαρία Όλγα Αθηναίου. Συντονίζει η Υπεύθυνη Δραματολογίου, Βιβλιοθήκης, Αρχείου και Διεθνών Σχέσεων του Εθνικού Θεάτρου, Ειρήνη Μουντράκη, παρουσία του Chris Cooper.
11/10 στις 10.00 – 22.30
Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά, Πειραιώς 52, Νέο Φάληρο-Πειραιάς
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος συμμετέχει στον εορτασμό της επετείου της Μικρασιατικής Καταστροφής, με τον κύκλο εκδηλώσεων «1922-2022: Παρακαταθήκες και Μνήμες», συνεχίζοντας έτσι το έργο του Octave Merlier, διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου κατά την περίοδο 1925-1961. Διακεκριμένος ελληνιστής, με βαθιά αίσθηση χρέους προς την δοκιμαζόμενη Ελλάδα, ο Octave Merlier μαζί με τη σύζυγό του Μέλπω Λογοθέτη-Merlier, μουσικολόγο και λαογράφο, συνέβαλε στην ίδρυση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, το οποίο αφιερώθηκε στη συστηματική μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού του μικρασιατικού Ελληνισμού. Με αυτή την αφορμή, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει την ελληνογαλλική διεπιστημονική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «100 χρόνια: Αγαπημένη Μικρά Ασία» και περιεχόμενο το κοσμοπολίτικο, διεθνοτικό πλαίσιο των οθωμανικών πόλεων-λιμανιών της Μεσογείου των αρχών του 20ού αιώνα, το αστικό τοπίο της Σμύρνης πριν από το 1922, την ανάγνωση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα Μία φιλία στη Σμύρνη και προβολή αποσπάσματος του ιστορικού ντοκιμαντέρ Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922, της Μαρίας Ηλιού και τη συμβολή του ζεύγους Merlier στη διαφύλαξη της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς του Μικρασιατικού Ελληνισμού, με αναφορές στη μουσική και το τραγούδι. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με συντονιστές τους Μιχάλη Βαρλά, Ιστορικό και Αλέξανδρο Κιτροέφ, Ιστορικό, Ομότιμο καθηγητή στο Haverford College. Συγκεκριμένα στις 19:00 το πρόγραμμα θα έχει χαιρετισμό από τον κ. Nicolas Eybalin, Σύμβουλο Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας και Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, στις 19:10 εισαγωγή από τον Μιχάλης Βαρλάς, στις 19:30-20.15 εισηγήσεις των Edhem ELDEM, Βασίλη Κολώνα, Μαρία Ηλιού, Hervé Georgelin. Θα ακολουθήσεις συζήτηση και σχόλια από τον Αλέξανδρος Κιτροέφ. Οι μεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ του ΕΔΥΤΕ.
11/10 στις 19.00
Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, Σίνα 31
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσκαλεί παιδιά και εφήβους να παρακολουθήσουν τα προγράμματα Αθλητισμού και Ευεξίας που προσφέρει. Νήπια (3 έως και 5 ετών), παιδιά δημοτικού (6 έως και 12 ετών), έφηβοι (13 έως και 17 ετών), θα έχουν την ευκαιρία να να δοκιμάσουν το ολυμπιακό άθλημα της τοξοβολίας, καγιάκ στο κανάλι, στιβομαχίες, δημιουργική ενόργανη, χορό, γιόγκα και πολλές άλλες δραστηριότητες και αθλήματα.
07/10 στις 08.00 – 21.00
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ευριπίδου και Λ.Συγγρού
Περισσότερες δωρεάν προτάσεις στο Free City.