Eιρήνη του Αριστοφάνη στην παιδική σκηνή του Θεάτρου Τέχνης
H Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης παρουσιάζει, σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης, την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη.
H Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης (Φρυνίχου 14, Πλάκα) παρουσιάζει από 23 Οκτωβρίου, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ ΡΟΥΜΕΛΗΣ την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε μια ευφάνταστη διασκευή-σκηνοθεσία για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, από τον συνεργάτη του Θεάτρου Τέχνης Βασίλη Μαυρογεωργίου.
Λίγα λόγια για την παράστασηΗ περιπέτεια του Τρυγαίου, που καβάλα σε ένα σκαθάρι ανεβαίνει στον Όλυμπο για να ελευθερώσει τη σκλαβωμένη Ειρήνη, γίνεται αφορμή για μια ξεκαρδιστική παράσταση με ζωντανή μουσική, τραγούδια, χορό.
Μια παράσταση-παιχνίδι όπου μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και τις ξέφρενες μεταμορφώσεις, ηθοποιοί του Θεάτρου Τέχνης με την καθοδήγηση του Βασίλη Μαυρογεωργίου, ζωντανεύουν την πανέξυπνη ιστορία που επινόησε ο πατέρας της κωμωδίας Αριστοφάνης, προκειμένου να μιλήσει με πρωτότυπο αλλά και εύληπτο τρόπο για τα δεινά του πολέμου, τη δύναμη της αλληλεγγύης και την μοναδική αξία της ειρήνης, που χωρίς αυτή, τίποτε καλό δεν μπορεί να υπάρξει στον κόσμο.
Η διασκευή, που έγινε με πολλή προσοχή ειδικά για μικρότερες ηλικίες και με χιούμορ που μπορούν να αντιληφθούν τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι, επικεντρώνεται στα βαθιά νοήματα της ιστορίας, δίνοντας έμφαση στους, υψηλής τεχνικής, θεατρικούς μηχανισμούς του Αριστοφάνη, με σκοπό να αναδυθεί το θέατρο στην πιο αγνή του μορφή.
Στην «Ειρήνη», ο «Πόλεμος», αυτός ο αδίστακτος, τρομακτικός θεός, έχει φυλακίσει στον Όλυμπο την όμορφη, γλυκιά θεά «Ειρήνη» σε μια σπηλιά φραγμένη με τεράστιους, ασήκωτους βράχους και ετοιμάζεται να καταστρέψει όλες τις ελληνικές πόλεις διαλύοντάς τις άγρια με το γουδοχέρι του. Την ίδια στιγμή ο Τρυγαίος, ένας απλός καθημερινός άνθρωπος που έχει απαυδήσει από τα δεινά που έχει φέρει ο πόλεμος στη ζωή όλων των Ελλήνων (μην ξεχνάμε ότι το έργο γράφτηκε κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου) αποφασίζει να γίνει «ήρωας» και να ανέβει στον Όλυμπο προκειμένου να ζητήσει τη βοήθεια των θεών. Μόνο που σαν απλός αγρότης που είναι, δεν έχει «Πήγασο» να καβαλήσει και να πετάξει εκεί ψηλά, αλλά ένα …σκαθάρι. Με αυτό το αστείο, βρωμερό σκαθάρι θα φτάσει στη κατοικία των θεών για να βρει τελικά μόνο τον Ερμή που τον ενημερώνει ότι οι θεοί, θυμωμένοι και εκείνοι με τους ανθρώπους που επιμένουν ασταμάτητα να πολεμούν, έχουν εγκαταλείψει τον Όλυμπο στα χέρια του Πολέμου. Και η περιπέτεια ξεκινά: θα προλάβει ο Τρυγαίος να ελευθερώσει τη Ειρήνη προτού ο Πόλεμος συντρίψει οριστικά όλες τις πόλεις μέσα στο γουδί του; Θα πείσει όλους τους Έλληνες να τον βοηθήσουν; Γιατί είναι τόσο δύσκολο οι άνθρωποι να ενωθούν και να απελευθερώσουν την ειρήνη;
Η προσπάθεια των ανθρώπων να ελευθερώσουν την Ειρήνη, είναι μια αλληγορία για την τεράστια δυσκολία της ανθρώπινης επικοινωνίας. Ο συγγραφέας διαρκώς μας θυμίζει ότι ο πόλεμος στηρίζεται στην αδιαφορία των ανθρώπων για τον συνάνθρωπό τους και στο χάος που δημιουργούν τα πολλαπλά συμφέροντα. Μέσα από το παιχνίδι ρόλων-συμβόλων που στήνει η παράσταση, τα παιδιά μυούνται στις σημαντικότερες έννοιες και αξίες της ζωής αλλά και στην απαράμιλλη μαγεία της θεατρικής πράξης. Η ομορφιά της ελευθερίας, η δύναμη της ομαδικότητας, της ομόνοιας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού απέναντι στο συνάνθρωπο και τη φύση αναδεικνύονται με γέλιο, κέφι, φαντασία, χορό και τραγούδια, σε -ζωντανή- μουσική Νίκου Κυπουργού και στίχους Βασίλη Μαυρογεωργίου.
Στην ταραγμένη και αβέβαιη εποχή μας, αυτή η παράσταση επιθυμεί να μάθει στους μικρότερους και να θυμίσει στους μεγαλύτερους πόσο πολύτιμη η ειρήνη και πόσο σημαντικό είναι να την διεκδικούμε, να την κατακτάμε και να την προστατεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη πρωτοπαρουσιάστηκε από το Θέατρο Τέχνης στην ιστορική παράσταση του 1977 σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, που με αφορμή τα 80χρονα γενέθλια του οργανισμού, το κοινό θα θυμηθεί μέσα από ένα τιμητικό μίνι αφιέρωμα-έκθεση στο φουαγιέ του θεάτρου.