MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
23
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

“Είναι ανήθικο”: Καλλιτέχνες καταγγέλλουν ότι τα λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης “κλέβουν” την τέχνη τους

Όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες καταγγέλλουν ότι τα λεγόμενα AI Image Generators δημιουργούν χιλιάδες εικόνες αντιγράφοντας το στυλ τους.

Μήπως η τεχνητή νοημοσύνη βλάπτει την τέχνη;, Photo by Vadim Bogulov on Unsplash
Photo by Vadim Bogulov on Unsplash
Monopoli Team

Πριν από ένα περίπου μήνα, το έργο «Théâtre d’opéra spatial» του καλλιτέχνη και σχεδιαστή video games, Jason Allen, κέρδισε το βραβείο της καλύτερης ψηφιακά επεξεργασμένης φωτογραφίας στον διαγωνισμό Καλών Τεχνών του Κολοράντο και έγραψε ιστορία ως το πρώτο βραβευμένο έργο που έχει προκύψει από γεννήτρια εικόνων που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, τα λεγόμενα AI Image Generators – συγκεκριμένα δημιουργήθηκε με το λογισμικό MidJourney, που μπορεί να δημιουργήσει εικόνες, μόνο μέσα από τις εντολές του χρήστη.

Ο Allen δημιούργησε ένα πρωτότυπο, αυθεντικό έργο, δίνοντας στη γεννήτρια τις δικές του περιγραφές. Ακόμα πιο διαδεδομένη όμως είναι η χρήση πιο απλών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, στα οποία αρκεί να προσθέσει κανείς μερικές λέξεις-κλειδιά σε ένα search bar και οι εικόνες που ζητά είναι έτοιμες.

Μοιάζει με ένα είδος Google Images, μόνο που τα αποτελέσματα είναι ολοκαίνουριες εικόνες που έχουν δημιουργηθεί από τις λέξεις-κλειδιά του χρηστή, που λειτουργούν ως οδηγίες για το λογισμικό.

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές, λοιπόν, επιλέγουν τέτοιου είδους AI-image generators, όπως είναι το Stable Diffusion, αλλά και το DALL-E, μία πλατφόρμα του OpenAI, που ανήκει στον Έλον Μασκ και έγινε ελεύθερη για όλους τον Σεπτέμβριο -έχοντας ήδη πάνω από 1,5 εκατομμύριο χρήστες.

Που είναι το πρόβλημα; Ότι μια από τις πιο συνηθισμένες λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούν οι χρήστες είναι το όνομα καλλιτεχνών, των οποίων το στυλ θέλουν να “μιμηθούν”.

“Νιώθω ότι συμβαίνει κάτι που δεν μπορώ να ελέγξω” είπε στο Insider o Πολωνός καλλιτέχνης Greg Rutkowski, που έχει δουλέψει για εταιρίες όπως η Sony και η Ubisoft. Ο Rutkowski, γνωστός για τις σκηνές φαντασίας με δράκους και επικές μάχες που χρησιμοποιούν παιχνίδια φαντασίας, όπως το Dungeons and Dragons, έχει ένα πολύ ξεχωριστό ύφος.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ken Goshen (@kengoshen)

Λέει ότι κάποτε ήταν “πολύ σπάνιο να δεις κάποιον με παρόμοιο στυλ με το δικό μου”. Κι όμως, με μία απλή αναζήτηση στο Twitter, θα εμφανιστούν εκατοντάδες εικόνες με το στυλ του -που όμως δεν είναι δικές του. “Είναι ανήθικο” λέει.

Αυτό συμβαίνει γιατί αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ονόματα στην τέχνη από τεχνητή νοημοσύνη, αν και δεν έχει ποτέ χρησιμοποιήσει ο ίδιος την τεχνολογία αυτή. Το όνομα του έχει χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν 93 χιλιάδες εικόνες σε μόλις ένα λογισμικό παραγωγής εικόνων, το Stable Diffusion. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη πλατφόρμα το όνομα του είναι πιο δημοφιλές ακόμα κι από εκείνα του Πικάσο, του Ντα Βίντσι του Βαν Γκογκ.

Μέσα σε λίγα λεπτά, χρήστες της πλατφόρμας μπορούν να έχουν στην οθόνη τους μία εικόνα, που είναι ίδια με εκείνες του Rutkowski, χωρίς να χρειαστεί να συμβουλευτούν/να πληρώσουν τον καλλιτέχνη γι’ αυτό, αφού το έργο είναι μοναδικό και πρωτότυπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑAi-Da: Το ανθρωποειδές ρομπότ πραγματοποιεί την πρώτη του μεγάλη έκθεση12.09.2018

“Δουλεύουμε για χρόνια για να χτίσουμε ένα πορτοφόλιο. Τώρα ξαφνικά, κάποιος μπορεί να παράξει εκατοντάδες εικόνες με αυτές τις γεννήτριες και να τις υπογράψουν με το όνομά μας” λέει ο Rutkwoski, ο οποίος εξέφρασε επίσης ανησυχία για το πως αυτό θα επηρεάσει την καριέρα του. “Ίσως εσύ και το στυλ σου να αποκλειστείτε από την βιομηχανία, γιατί θα υπάρχουν τόσα παρόμοια έργα, που το στυλ σου δεν θα είναι πια ενδιαφέρον”.

Και ο Rutkwoski δεν είναι ο μόνος που νιώθει να απειλείται από την τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με το IGN, ο ΑΤ, ένας δημοφιλής καλλιτέχνης στο Twitch, έγινε πρόσφατα viral, όταν κάποιος στο Twitter πρόσεξε ότι ένας χρήστης είχε αντιγράψει ένα έργο του, μέσα από την πλατφόρμα Novel AI.

Ο ΑΤ συνηθίζει να μεταδίδει τη δημιουργία των έργων του μέσω livestream στο Twitch. Εκεί ο χρήσης Musaishh έβγαλε screenshot το έργο και προσπάθησε να το αντιγράψει. Τελικά, μετά από την κατακραυγή, απενεργοποίησε τον λογαριασμό του στο Twitter.

Πολλές από τις πλατφόρμες έχουν δεσμευτεί να δουλέψουν πάνω στην πολιτική τους, ώστε να αποφεύγονται τέτοιες τακτικές. Προς το παρόν, στις περισσότερες οι μόνες λέξεις κλειδιά που απαγορεύονται είναι ονόματα πολιτικών και celebrities και το πορνογραφικό περιεχόμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑNFT: Η νέα τάση στην αγορά που μπορεί να αλλάξει για πάντα την Τέχνη12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά