Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία πολιτιστικών δράσεων ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ παρουσιάζει το έργο χορού «Crossing the Freeway: Outside», το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, στις 20:30 και στις 21:30 αντίστοιχα, στον βιομηχανικό χώρο ΠΛΥΦΑ στην Αθήνα, σε χορογραφία – σύλληψη Κοσμά Κοσμόπουλου και κείμενο Μαρίας Τσουβαλά.
«Crossing the Freeway: Outside»: Λίγα λόγια για το έργοΤο «Crossing the Freeway: Outside» είναι ποιητική μετεξέλιξη του έργου «Crossing the Freeway», που παρουσιάστηκε στα Uferstudios του Βερολίνου ως site specific παράσταση, τον Σεπτέμβριο του 2019. Η δραματουργική πλοκή του έργου αντλεί έμπνευση από μία σειρά κρίσεων, οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών, οικολογικών, μεταναστευτικών, που βίωσε η ανθρωπότητα στις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα.
Βασισμένο σε προφορικές μαρτυρίες και μνήμες προσφύγων και μεταναστών, το έργο ανασυνθέτει τις αντιφάσεις μεταξύ του δημόσιου χώρου και του άμεσου, αισθητού, βιωμένου και κατακερματισμένου χώρου. Οι εξαναγκαστικές μετακινήσεις ολόκληρων πληθυσμών λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος και των πολεμικών συγκρούσεων σε κράτη της Ασίας και της Αφρικής δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας πολλαπλών χώρων στη συνάντηση της σύγχρονης χορογραφικής πρακτικής και του κοινού.
Μέσα από την παραστασιακή και μινιμαλιστική γλώσσα του σύγχρονου χορού, ηχοτοπία και προβολή εικόνων σε video, ο Κοσμάς Κοσμόπουλος αναδιαμορφώνει το πρωτογενές υλικό σε ένα νέο συγκείμενο. Ως διαδραστική οπτικά και κιναισθητικά παράσταση προσκαλεί τους θεατές να διασχίσουν τον σκηνικό χώρο σε επιλεγμένες χρονικές στιγμές, αλλάζοντας τις θέσεις θέασης και των ρόλων. Το έργο θέτει ερωτήματα, όπως, μεταξύ άλλων, το εξής: «Το δικαίωμα στην ελευθερία εξαρτάται πάντα από την ελευθερία των άλλων – εκείνων που δεν έχουν εμπόδια στον δρόμο τους»;
Η παραγωγή του έργου «Crossing the Freeway: Outside» είναι του Initiative LUNA PARK e.V. και τoυ Κοσμά Κοσμόπουλου σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Gesundbrunnen στην περιοχή Berlin-Wedding, με την υποστήριξη του NATIONAL PERFORMANCE NETWORK – STEPPING OUT, που χρηματοδοτείται από την Επίτροπο Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Κυβέρνησης και του Dachverband Tanz Deutschland στα πλαίσια του προγραμμάτος DIS-TANZ-START και της πρωτοβουλίας NEUSTART KULTUR.
Οι παρουσιάσεις του έργου στην Αθήνα πραγματοποιούνται στα πλαίσια του προγράμματος ανταλλαγής «How to dance in times of crisis?» σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ με την υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας.
Λούνα ΠαρκΗ αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία πολιτιστικών δράσεων Λούνα Παρκ ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2002, από τον Κοσμά Κοσμόπουλο, χορογράφο, εκπαιδευτικό, ερμηνευτή και επιμελητή έργων σύγχρονης τέχνης. Το Λούνα Παρκ αποτελείται από μία ομάδα καλλιτεχνών που ανήκουν σε διαφορετικές εθνικότητες καθώς και από ανθρώπους που εργάζονται στον ευρύτερο κοινωνικό και εκπαιδευτικό τομέα. Βασικός σκοπός της ομάδας είναι ο σχεδιασμός, η παραγωγή, η διοργάνωση και η παρουσίαση έργων σύγχρονου χορού και ταυτόχρονα εκπαιδευτικών προγραμμάτων μέσα από τα οποία προωθείται η καλλιτεχνική έρευνα στη χορογραφική διαδικασία και πρακτική στην Ελλάδα, σε συνεργασία με άλλους καλλιτεχνικούς οργανισμούς κυρίως από τη Γερμανία. Το Λούνα Παρκ διευθύνεται από τα ιδρυτικά του μέλη, την εικαστικό Δρ. Γεωργία (Μάγγυ)Τουλιάτου, τον Κοσμά Κοσμόπουλο και τον συνθέτη σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής Αντώνιο Παλάσκα.
Το 2003, ο Κοσμάς Κοσμόπουλος ίδρυσε τον κοινωφελή οργανισμό Initiative LUNA PARK e.V., ο οποίος λειτουργεί ως ανεξάρτητος οργανισμός από το 2019, με έδρα το Δημοτικό σχολείο Gesundbrunnen, στην περιοχή Wedding του Βερολίνου. Από τις αρχές του 2000, οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται στενά σε πολλά από κοινού σχεδιαζόμενα ή και συγχρηματοδοτούμενα projects.
Εκπαιδευτικά προγράμματα πολιτιστικής ανταλλαγήςΑπό το 2016, το Λούνα Παρκ διοργανώνει μία σειρά από εντατικά εργαστήρια, με τον τίτλο «How to dance in times of crisis?», που πραγματοποιούνται στην Αθήνα και το Βερολίνο. Στα εργαστήρια συμμετέχουν είκοσι περίπου νέοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Γερμανία, απόφοιτοι ή σπουδαστές παραστατικών τεχνών, χορού και θεάτρου ειδικότερα. Ανάμεσα στους επιμέρους στόχους των εργαστηρίων είναι η διερεύνηση σύγχρονων μεθόδων σύνθεσης με καθοδήγηση από μέλη της ομάδας και προσκεκλημένους χορογράφους και θεωρητικούς του χορού. Μέσα από τα βιωματικά σεμινάρια τεχνικής σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμού, τις διαλέξεις και τις συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων ενθαρρύνεται η ανταλλαγή ιδεών για το εννοιολογικό περιεχόμενο του χορού στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα.
Οι ατομικές ή και συλλογικές δημιουργίες των νέων καλλιτεχνών έχουν παρουσιαστεί είτε σε θεατρικές σκηνές ή σε εναλλακτικούς σκηνικούς χώρους στην Αθήνα και το Βερολίνο. Τα προγράμματα πολιτιστικής ανταλλαγής έχουν επιχορηγηθεί έως σήμερα από το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας για την κάλυψη αεροπορικών εισιτηρίων, διαμονής και παραγωγής.