MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Frida Kahlo x SHEIN: Μήπως το ποτήρι της εκμετάλλευσης της εικόνας της Frida Kahlo ξεχείλισε;

Πλέον το όνομα της ριζοσπαστικής ζωγράφου θα συνδέεται με έναν κολοσσό της fast fashion βιομηχανίας, που κατηγορείται για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και καταστροφή του περιβάλλοντος.

Photo: SHEIN
author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Πριν από λίγες ημέρες, η ισπανική εφημερίδα El País αποκάλυψε ότι ο κολοσσός της fast fashion βιομηχανίας, η γνωστή σε όλους μας εταιρία SHEIN, ετοιμάζει μία νέα συλλογή ρούχων, εμπνευσμένη από τη Frida Kahlo.

Πράγματι, το γύρο του διαδικτύου κάνουν τις τελευταίες ημέρες εικόνες από τη συλλογή: μοντέλα με ζωγραφισμένο μονόφρυδο φορούν μακριές φλοράλ φούστες, στεφάνια από λουλούδια, τσάντες και μπλουζάκια με το πρόσωπο της Frida Kahlo -ένα πρόσωπο που κοντεύει να αποσυνδεθεί τελείως από όλα όσα πρέσβευε η καλλιτέχνις που έμεινε στην ιστορία για την ανατρεπτικότητα και την επαναστατικότητά της.

Η Shein, στον επίσημο ιστότοπό της, αναφέρει: “Η κληρονομιά της Frida Kahlo είναι ακόμα ζωντανή! Ένας φάρος αλλαγής στην ιστορία και ένα από τα πιο σημαντικά είδωλα του Μεξικό, ενσαρκώνει τη δύναμη και την αντοχή, τη γυναικεία ενδυνάμωση και την αυθεντικότητα”.

Κάποιοι ίσως και να νόμιζαν ότι πρόκειται για μία από τις πολλές “εμπνεύσεις” της εταιρίας, η οποία είναι γνωστή πλέον για την τάση της να κλέβει σχέδια από μικρούς σχεδιαστές και καλλιτέχνες -ή μάλλον να “εμπνέεται” από εκείνους. Κι όμως, αυτή δεν είναι άλλη μία αυθαίρετη αντιγραφή του γίγαντα της γρήγορης, μη βιώσιμης μόδας, αλλά μία επίσημη συνεργασία με το Frida Kahlo Corporation, την εταιρία που διαχειρίζεται την εικόνα και το “brand” της σπουδαίας Μεξικανής ζωγράφου.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη US.SHEIN.COM (@shein_us)

Το 1954, η Frida Kahlo έφυγε από τη ζωή χωρίς να αφήσει πίσω της διαθήκη. Έτσι, τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας της κληρονόμησε η ανιψιά της, Isolda Pinedo Kahlo, όπως προβλέπει η μεξικανική νομοθεσία. Όταν 2004, 100 χρόνια μετά το θάνατο της σπουδαίας ζωγράφου, έληξαν τα δικαιώματα πάνω στην εικόνα της, η κόρη της Isolda Pinedo Kahlo, η Maria Cristina Romeo Pinedo κατοχύρωσε το brand και ανέθεσε τη διαχείρισή του στην εταιρία που συν-ίδρυσε, το Frida Kahlo Corporation, με στόχο “την εμπορευματοποίηση του brand της Frida Kahlo σε όλο τον κόσμο”.

Οι καλές σχέσεις της οικογένειας της Kahlo με το FKC όμως δεν κράτησαν πολύ, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται σε μία μακροχρόνια δικαστική διαμάχη, που μετρά μία δεκαετία.

Μέσα σε αυτή τη δεκαετία, το FKC έχει μεταξύ άλλων συνεργαστεί με τον κατασκευαστή παιχνιδιών Mattel, που δημιούργησε Barbie οι οποίες μοιάζουν με την Frida Kahlo -η οικογένεια Kahlo κέρδισε το δικαστήριο και σταμάτησε η πώλησή τους στο Μεξικό- ενώ συνεργάστηκε και με την Puma, από την οποία οι συγγενείς της ζωγράφου επίσης ζήτησαν να σταματήσουν την πώληση μίας συλλογής ρούχων, εμπνευσμένης από την Kahlo.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Ντιέγκο κι εγώ: Η ιστορία πίσω από τον πίνακα της Φρίντα Κάλο που αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ12.09.2018

Αυτή λοιπόν είναι η τελευταία προσπάθεια του Frida Kahlo Corporation, να εκμεταλλευθεί εμπορικά την εικόνα της Frida Kahlo -και μάλλον είναι και αυτή που θα κάνει το ποτήρι να “ξεχειλίσει”.

Τον τελευταίο χρόνο της “άνθησης” της SHEIN στην παγκόσμια αγορά, όλο και περισσότερα γίνονται γνωστά για τις μη βιώσιμες και ανήθικες τακτικές που επιστρατεύει, για να μπορεί να πουλάει ρούχα αξίας 2 δολαρίων, με το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ στο βρετανικό κανάλι Channel 4, το οποίο αποκάλυψε ότι στα εργοστάσια της SHEIN δεν υπάρχουν καθορισμένες ώρες παραγωγής, πολλοί εργάζονται ακόμα και 18 ώρες την ημέρα, με μόλις ένα ρεπό το μήνα και φυσικά οι μισθοί είναι πενιχροί, με τους εργάτες να πληρώνονται 3 λίρες για κάθε ρούχο που δημιουργούν -ενώ αν κάνουν κάποιο λάθος χρεώνονται τα 3/4 του ημερομισθίου ενός μέσου εργάτη, δηλαδή 100 γιουάν (13,8 ευρώ).

Η ρεπόρτερ του Chanel 4, που μπήκε “undercover” στα εργοστάσια, διαπίστωσε επίσης ότι οι ισχυρισμοί περί “αντιγραφής” μικρότερων δημιουργών ισχύουν και μάλιστα ενθαρρύνονται. Παράλληλα, η SHEIN “οργώνει τα social media για ανερχόμενα trends, που μετατρέπει σε σχέδια, τα οποία παραγγέλνουν σε μικρές δόσεις από χιλιάδες εργοστάσια της Κίνας”.

Όσο για τον αντίκτυπο της SHEIN -και κάθε fast fashion εταιρίας- στο περιβάλλον, μάλλον τα λόγια είναι περιττά. Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρά τις προσπάθειες του να “προωθήσει” τα ελάχιστα οικολογικά υλικά που χρησιμοποιεί, η SHEIN στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί κυρίως υλικά με υψηλά επίπεδα επικίνδυνων χημικών, όπως μόλυβδο, υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFA) και άλλα που επιβαρύνουν την υγεία μας και φυσικά το περιβάλλον- ενώ ευρεία είναι και η χρήση φθηνών συνθετικών υλικών που φυσικά περιέχουν μικροπλαστικά, που συμβάλλουν στην ρύπανση του πλανήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣτην Ελλάδα πιστεύουμε (ακόμα) πως το πλαστικό είναι φανταστικό12.09.2018

Εδώ λοιπόν είναι που εγείρονται για ακόμη μια φορά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που η FKC διαχειρίζεται την εικόνα της Frida Kahlo την τελευταία δεκαετία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Frida Kahlo δε θα ήθελε ποτέ να συνδεθεί με εταιρίες που καταστρέφουν το περιβάλλον, καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, καλλιεργούν βλαβερά πρότυπα ομορφιάς. Είναι απορίας άξιο το πώς η εταιρία που έχει επωμιστεί τη διαχείρισης της εικόνας της δεν γνωρίζει τι πρεσβεύει η Kahlo -ή μάλλον το αγνοεί.

Η Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón έμεινε στην ιστορία για την ανατρεπτικότητα της τέχνης της, το γεγονός ότι αρνήθηκε να συμβαδίζει με τα πρότυπα ομορφιάς της κοινωνίας -χαρακτηριστικό παράδειγμα το μονόφρυδο της- αλλά και για την αγωνιστική φύση της -δεν έκρυψε ποτέ ότι ήταν μαρξίστρια.

Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή είναι θα είναι η τελευταία φορά που “τρίζουν” τα κόκκαλα της. Δεδομένης της υστερικής εκμετάλλευσης της εικόνας της τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, κάτι μας λέει ότι έχουμε πολλά ακόμα να δούμε, ακόμα κι αν η συνεργασία με την SHEIN πυροδοτήσει κι άλλες δικαστικές διαμάχες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦρίντα Κάλο: Η ζωή και το έργο μιας γυναίκας που έζησε χωρίς συμβιβασμούς12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα