MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΤΑΓΗ

Γιουβαρλάκια vegan με ρεβύθια από το Vegantimes.gr

Ένα παραδοσιακό πιάτο που βρίσκουμε στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο. Σε αυτήν την vegan & whole παραλλαγή, αντικαθιστούμε τον κιμά με ρεβύθια που έχουμε μουλιάσει και κάνει κιμά και το αυγολέμονο με σάλτσα από ταχίνι και λεμόνι.

Monopoli Team

Υλικά για τα γιουβαρλάκια
  • 1 1⁄2 κούπα ρεβύθια
  • 1⁄2 κούπα ρύζι γλασέ αναποφλοίωτο
  • 1⁄2 κούπα άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • 1⁄2 κούπα μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 2 κ.σ. λιναρόσπορο τριμμένο
  • 1⁄3 κούπα μικρές νιφάδες βρώμης
  • 1⁄4 κούπα αλεύρι καστανού ρυζιού
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 3⁄4 κ.γ. αλάτι
  • 1⁄8 κ.γ. πιπέρι λευκό

Για τη σούπα
  • 1 μεγάλη πατάτα
  • 1-2 καρότα
  • 2 λίτρα νερό

Για το ταχινολέμονο
  • 2 κ.σ. ταχίνι
  • 2 κ.σ. νερό
  • 4 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 2 κούπες ζουμί από τη σούπα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα στέκια της νηστείας: Πέντε ξεχωριστά πιάτα για μία εναλλακτική νηστεία12.09.2018

Εκτέλεση

Βάζετε τον λιναρόσπορο σε μία μεγάλη λεκάνη.

Ψιλοκόβετε τα μουλιασμένα ρεβύθια στο μπλέντερ/μούλτι και τα προσθέτετε στη λεκάνη.

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι στο μπλέντερ/μούλτι και το προσθέτετε στη λεκάνη (μαζί με το ζουμί του).

Ψιλοκόβετε τον άνηθο και τον μαϊντανό και τα προσθέτετε στη λεκάνη.

Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός του αλεύρου ρυζιού) στη λεκάνη και ανακατεύετε το μείγμα. Αν το μείγμα είναι στεγνό, προσθέτετε 2-4 κ.σ. νερό για να γίνει κάπως (ελάχιστα) υγρό. Ανακατεύετε το μείγμα λίγο ακόμα και δοκιμάζετε αν πλάθεται. Αν δεν πλάθεται, προσθέτετε ρυζάλευρο μέχρι να μπορεί να πλαστεί σε αρκετά σταθερά μπαλάκια.

Για τη σούπα, βάζετε 2 λίτρα νερό να βράσουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Εν τω μεταξύ, ψιλοκόβετε την πατάτα και το καρότο σε μικρά κυβάκια (πλευράς < 1 εκ.) και τα προσθέτετε στην κατσαρόλα. Μέχρι η σούπα να πάρει την πρώτη της βράση, πλάθετε το μείγμα σε μπαλάκια περίπου 2-2,5 εκατοστών και τα τοποθετείτε σε ένα πιάτο. Μόλις η σούπα αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε τη φωτιά (π.χ. στο 6/9) και τοποθετείτε προσεκτικά τα μπαλάκια μέσα στην κατσαρόλα. Όταν τα τοποθετήσετε όλα, μειώνετε την ένταση της εστίας περισσότερο (π.χ. στο 4/9) ώστε τα γιουβαρλάκια να βράσουν ήρεμα χωρίς να διαλυθούν. Μαγειρεύετε για 40′ με σκεπασμένο καπάκι. Αν εξατμιστεί πολύ νερό και το φαγητό δεν θυμίζει σούπα, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό.

Προς το τέλος ετοιμάζετε το ταχινολέμονο. Αρχικά διαλύετε το ταχίνι στο νερό, ανακατεύοντας με ένα σύρμα μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. Συνεχίζετε το ανακάτεμα προσθέτοντας τον χυμό των λεμονιών, και μετά το ζουμί από τη σούπα. Μπορείτε να προσθέσετε λιγότερο ή περισσότερο ζουμί, αναλόγως του πόσο έχει μείνει στο φαγητό.

Στο τέλος των 40′ ρίχνετε το ταχινολέμονο στην κατσαρόλα, την γυρνάς κυκλικά για να πάει παντού, σβήνετε την εστία και δοκιμάζετε. Αν θέλετε να εξουδετερώσετε λίγο τη γεύση του λεμονιού, αυξάνετε τη θερμότητα στο τέρμα και μόλις πάει να πάρει βράση σβήνετε την εστία.

Σερβίρετε σε βαθιά πιάτα και συνοδεύετε με ζεστό σπιτικό ψωμί.

Πηγή: Vegan Times

Περισσότερα από Συνταγές