«Η εντός και καθ’ ημάς θάλασσα», μια μουσική διαδρομή στη Μεσόγειο, με οδηγούς την υψίφωνο Αλεξία Βουλγαρίδου και την κιθαρίστα Κορίνα Βουγιούκα, από την Κύπρο ως την Ισπανία και από τον Μεσαίωνα μέχρι τις μέρες μας, με τραγούδια της παράδοσης ή άλλα που επηρεάστηκαν από αυτή, μελωδίες και λόγια που φυλάσσουν και μεταφέρουν μέσα στον ωκεανό του χρόνου το αποτύπωμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Μια συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 8:30 μ.μ., με ένα πολύ ιδιαίτερο ρεπερτόριο για φωνή και κιθάρα που δεν ακούγεται συχνά στις αίθουσες συναυλιών.
Λίγα λόγια για τη μουσική βραδιάΟι δύο ελληνίδες μουσικοί, που έχουν εμφανιστεί σε σημαντικά κέντρα συμφωνικής μουσικής και θέατρα του εξωτερικού, επέλεξαν για το πρόγραμμά τους γνωστές προκλασικές άριες των Pergolesi και Cesti σε μεταγραφή για κιθάρα και σοπράνο της Κορίνας Βουγιούκα, τα «Πέντε ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια» του Maurice Ravel (μεταγραφή: Calvo και Reghezza), αποσπάσματα από τα «Κλασικά ισπανικά τραγούδια ΙΙ» του Fernando Obradors (μεταγραφή: Pasciak, Damas και Βουγιούκα) καθώς και τα «Επτά ισπανικά παραδοσιακά τραγούδια» του Manuel de Falla (μεταγραφή: Miguel Llobet).
Θα ακουστούν επίσης τραγούδια του Τάσου Ρωσόπουλου σε ποίηση ανώνυμου κύπριου ποιητή του 16ου αιώνα (ποιητικός μετασχηματισμός: Γιώργος Κοροπούλης) και Wilhelm Müller (απόδοση: Διονύσης Καψάλης).
Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει το έργο «Ένα τραγούδι» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Nέστορα Ταίηλορ (μεταγραφή: Τ. Ρωσόπουλος), δύο συνθέσεις του Αντίοχου Ευαγγελάτου καθώς και δύο αποσπάσματα από τα δημοφιλή «Είκοσι τραγούδια του ελληνικού λαού» του Γιάννη Κωνσταντινίδη (μεταγραφή: Κ. Βουγιούκα).
Το κοινό θα έχει επίσης τη σπάνια ευκαιρία να ακούσει την Αλεξία Βουλγαρίδου σε μια σύγχρονη δημιουργία, «Το Υδραιόπουλο» (2021) της Κωνσταντίας Γουρζή, σε μεταγραφή για κιθάρα και σοπράνο (2022). Πρόκειται για απόσπασμα από τα τρία τραγούδια «Ύδρα–Ο Βράχος της Ελευθερίας» (2021) σε ποίηση Wilhelm Müller (μετάφραση στα ελληνικά: Βασίλης Βούτος–Κωνσταντία Γουρζή).
Το πρόγραμμα της βραδιάς συμπληρώνεται από δύο έργα για σόλο κιθάρα, σε μεταγραφή Shin-ichi Fukuda και Τ. Ρωσόπουλου, που θα παρουσιάσει η Κορίνα Βουγιούκα.
… άρχισε τις μουσικές της σπουδές στη γενέτειρα πόλη της, την Καβάλα. Έπειτα, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου, μετά τις σπουδές της στο Εθνικό Ωδείο, συνέχισε με επόμενο προορισμό την Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, από την οποία αποφοίτησε με μάστερ, με καθηγήτρια και μέντορα τη Δάφνη Ευαγγελάτου.
Αμέσως μετά τη μεγάλη επιτυχία της ως Μιμή στην όπερα «Λα Μποέμ» στο Φεστιβάλ του Μπρέγκεντς (Αυστρία), έκανε το ντεμπούτο της, με τον ίδιο ρόλο, στη Γενεύη αλλά και στο Μόναχο, αρχίζοντας τη διεθνή της καριέρα. Τον ίδιο ρόλο ερμήνευσε στο Βερολίνο, το Σαν Φρανσίσκο, στη Σκάλα του Μιλάνου, τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου και αλλού. Έκτοτε, συνεχίζει τη διεθνή πορεία της, τραγουδώντας ρόλους στις όπερες «Μαντάμα Μπάττερφλαϊ», «Τόσκα», «Μανόν», «Άννα Μπολένα», «Οθέλλος» και εμφανιζόμενη στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου: Μόναχο, Ρώμη, Τορίνο, Μιλάνο, Τουλούζη, Σαντιάγο, Βαλένθια, Λος Άντζελες, Σεούλ, Τόκιο, Σύδνεϋ κ.ά.
Στη δισκογραφία της περιλαμβάνονται ένα προσωπικό άλμπουμ με άριες υπό τη μουσική διεύθυνση του Nicola Luisotti και οι όπερες «Λα Μποέμ» (Φεστιβάλ του Μπρέγκεντς), «Η μεγαλοψυχία του Τίτου», «Διάλογοι Καρμηλιτισσών» (DVD, Όπερα Αμβούργου), «Τουραντότ» (DVD υπό τον Lorin Maazel), «Καβαλερία Ρουστικάνα» και «Φερνάντο Κορτές» (DVDs, και τα δύο σε συνεργασία με τον Μουσικό Φλωρεντινό Μάιο). Έχει συμπράξει με τους μαέστρους: Sir Colin Davis, Riccardo Muti, Franz Welser-Möst, Zubin Mehta, Gianluigi Gelmetti, Gustavo Dudamel, Carlo Rizzi κ.ά.
Η Κορίνα Βουγιούκα…… είναι πτυχιούχος του σολιστικού τμήματος της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας της Κολωνίας (τάξη H. Käppel) και της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας της Βασιλείας (τάξη Ο. Ghiglia), με υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση. Είναι επίσης κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα τη σχέση της κιθάρας με τον υπόλοιπο μουσικό κόσμο στις αρχές του 19ου αιώνα, όπως αυτή καταγράφεται στα έργα για κιθάρα που σχετίζονται με την όπερα.
Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες σόλο και μουσικής δωματίου σε Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βρετανία, Αυστρία, Βέλγιο, Πολωνία, Τουρκία, ΗΠΑ, Λιβύη. Στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.
Έχει συμπράξει με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Καμεράτα και τις Συμφωνικές Ορχήστρες του Ντέμπρετσεν, του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, της Μάλαγας και της Σόφιας.
Έχει ηχογραφήσει το cd «Laceworks» με έργα φωνητικού ρεπερτορίου των Bellini, Schubert και Rossini, μεταγραμμένα για κιθάρα από τον Τάσο Ρωσόπουλο, καθώς και έργων του Fernando Sor. Έχει λάβει μέρος σε παραγωγές του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και της Ελληνικής Τηλεόρασης καθώς και σε soundtracks του διάσημου κινηματογραφικού συνθέτη Trevor Jones.
Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Γ. Α. Παπαϊωάννου (2007, 2008, 2015, 2016), του Φεστιβάλ ΕΜΜΑ Soundtrack (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 2012), του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας «Αρίων» (Μόλυβος Λέσβου) από το 2012.
Διδάσκει κιθάρα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου από το 2007.
Ο κύκλος Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος ολοκληρώνεται, για το 2022, με το ρεσιτάλ του βιολίστα Ηλία Λιβιεράτου, του κλαρινετίστα Σπύρου Μουρίκη και της πιανίστριας Νεφέλη Μούσουρα (7/12). Το 2023, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει εκδηλώσεις με τους: Uwe Matschke, Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε και Kerstin Feltz, Δημήτρη Τηλιακό και Τίτο Γουβέλη, Δημήτρη Δεσύλλα και Βασίλη Βαρβαρέσο, Κουαρτέτο Αέναον και Μυρσίνη Κάγκαρλη, Αντώνη Σουσάμογλου και Σταμάτη Βλαχοδημήτρη, Αλέξη Καραϊσκάκη-Νάστο και Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, Αλέξανδρο Γαβριηλίδη-Πέτριν, Τιμόθεο Γαβριηλίδη-Πέτριν και Κωνσταντίνο Δεστούνη καθώς και με τους Μίνα Πολυχρόνου, Αγγελική Καθαρίου και Διονύση Μαλλούχο.