Δωρεάν εκδηλώσεις στην πόλη: 8 προτάσεις για την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου
Για την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, συγκεντρώσαμε εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών και φεστιβάλ, με ελεύθερη είσοδο.
Το EthicAI=Forum θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου 2022 στο Goethe-Institut Athen για να παρουσιάσει το έργο των ομάδων, το οποίο περιλαμβάνει εγκαταστάσεις τέχνης, μια εφαρμογή υγειονομικής περίθαλψης καθώς και μια ερευνητική εργασία. Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από μια συζήτηση πάνελ με παρουσιάσεις από τις τέσσερις ομάδες, όπου θα εστιάσουν στην ιδέα του έργου, στα κίνητρά τους για το θέμα, στη μεθοδολογία που χρησιμοποίησαν και στις πληροφορίες για τη διαδικασία εργασίας. Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να είναι σωστή; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα μιας διεπιστημονικής συζήτησης με τους μέντορες του έργου Mihaela Constantinescu (Ρουμανία), Μαρίνο Κουτσομιχάλη (Ελλάδα) και Fatih Sinan Esen (Τουρκία) σχετικά με τα ηθικά επιχειρήματα που επέλεξαν οι ομάδες για τα έργα τους. Το EthicAI=Forum θα είναι καθρέφτης όλων των νέων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη στις πρακτικές τους.
24/11 στις 17.00
Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16
Tο WIFT GR – Women in Film and Television Greece (Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση – Ελλάδα), σε συνδιοργάνωση με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζουν το 6ο Φεστιβάλ Wift Gr 50/50 Iσότητα και στον Κινηματογράφο, το οποίο πραγματοποιείται φέτος 24-27 Νοεμβρίου 2022 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ επιλέγει να συμπίπτει ημερολογιακά με την Παγκόσμια Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου). Μετά από δύο διοργανώσεις που εστίασαν σε ταινίες ενάντια στην έμφυλη βία, η φετινή θεματική του στρέφει την προσοχή του κοινού σε ένα άλλο -δυστυχώς ξανά επίκαιρο- ζήτημα. Σε διάστημα τεσσάρων ημερών, περισσότερες από 12 ταινίες θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με σκοπό την προβολή των αγώνων των γυναικών για τα αδιαμφισβήτητα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα ανά την υφήλιο και ανά διαφορετικές ιστορικές περιόδους και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, θα προβληθούν μεταξύ άλλων οι ταινίες “Πίσω από τις θημωνιές”, “Μυθοπλασία, Ελλάδα, Γερμανία, Βόρεια Μακεδονία”.
24/11 στις 20.30
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136 (Στάση Μετρό Κεραμεικός)
Η παράσταση “Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου. Σπουδή στον “θεατρικό” Καβάφη” βασίζεται σε ολόκληρη την ποίηση του Κ. Π. Καβάφη (Αναγνωρισµένα, Αποκηρυγµένα, Ανέκδοτα και Ατελή) και συνδυάζει εκείνα τα ποιήµατα όπου ο Αλεξανδρινός αξιοποιεί τεχνικές και στοιχεία της δραµατικής τέχνης. Η επιλογή και επιµέλεια των ποιηµάτων για τις ανάγκες της παράστασης, η γενική σύλληψη και η σκηνοθεσία του έργου ανήκουν στον Μιχάλη Πιερή, ιδρυτή του Θ.Ε.ΠΑ.Κ., έναν από τους σηµαντικότερους παγκοσµίως καβαφιστές.
24/11 στις 20.00
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο www.mcf.gr
To Exile Room εγκαινιάζει τη νέα σεζόν προβολών με δύο από τα πιο δημιουργικά ντοκιμαντέρ που είδαμε τελευταία, το “Tolyatti Adrift” και το “Magaluf Ghost Town”. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, η σκηνοθέτιδα Laura Sisteró (“Tolyatti Adrift”) μαζί με τον διευθυντή φωτογραφίας και σκηνοθέτη Carlos Muñoz Gómez-Quintero θα παρουσιάσει ένα εργαστήριο όπου η στατική φωτογραφία συναντά την κινηματογραφική φωτογραφία του ντοκιμαντέρ. Οι ταινίες θα προβληθούν με υπότιτλους στα ελληνικά, ενώ το εργαστήριο θα γίνει στα αγγλικά. Συγκεκριμένα την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στις 21.00, θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ Tolyatti Adrift, όπου η σκηνοθέτιδα Laura Sisteró θα βρίσκεται στην προβολή για Q&A.
24/11 στις 21.00
Exile room, Αθηνάς 12 (3ος όροφος)
Το «ΙΤ», της πολυβραβευμένης Βιβιέν Φράντσμαν (Vivienne Franzmann) επικεντρώνεται στην Grace, μια έφηβη της οποίας ο κόσμος κλονίζεται όταν διαισθάνεται για πρώτη φορά κάτι να αναδύεται από μέσα της. Όσο πιο πολύ θυμώνει τόσο πιο έντονα νιώθει την παρουσία του. Πότε θρίλερ και πότε κωμωδία, το έργο αναδεικνύει τον ψυχισμό και την συναισθηματική κατάσταση των εφήβων που μεγαλώνουν σήμερα. Σκηνοθετημένο σε στυλ direct-to-camera ντοκιμαντέρ, η ομάδα Freek της Fonact Theatre Company αφηγείται την ιστορία της Grace και μας προσκαλεί να θυμηθούμε και να αναρωτηθούμε για την θέση μας, τις απαιτήσεις και τη στάση μας απέναντι στην νεότερη γενιά.
24/11 στις 19.00
Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα
Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και οι nomads artcore συνδιοργανώνουν και καλωσορίζουν το “Let The Children Talk – Ας μιλήσουν τα παιδιά”, μια δράση που βασίζεται στη συνεργασία και συν-δημιουργία ανθρώπων από διαφορετικά πεδία τέχνης, έρευνας και επιστήμης με θέμα τα παιδιά πρόσφυγες, στο Πάρκο Ασυρμάτου. Ντοκουμέντα και καταγραφές της τελευταίας δεκαετίας θα συνυπάρξουν με καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και μαζί θα συνθέσουν μια διαδρομή μέσω της οποίας οι θεατές στόχος είναι να ενημερωθούν, να συγκινηθούν και να παρακινηθούν πάνω σε ένα ζήτημα που, δυστυχώς, δε σταματάει να είναι επίκαιρο. Τα πρωινά ο χώρος θα γεμίζει με παιδιά από σχολεία, που θα αποτυπώνουν σκέψεις, λέξεις και εικόνες ενώ τα απογεύματα θα παραμένει επισκέψιμος για όλους.
24/11 στις 18.00 – 21.00
Ασύρματος (Πάρκο Ελ. Βενιζέλου), Ελευθερίου Βενιζέλου, Δάφνη
Το video art πρότζεκτ με την Μπέττυ Βακαλίδου δίνει ένα αποκαλυπτικό ρεσιτάλ νεκραναστάσεων. Πόσες φορές μπορεί να πεθάνει και να αναστηθεί μια θηλυκότητα, ένα σώμα, μια χώρα; Το video art πρότζεκτ της ομάδας bijoux de kant θέλει την Μπέττυ Βακαλίδου, πρωτοστάτρια των διεκδικήσεων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, να δίνει ένα αποκαλυπτικό ρεσιτάλ νεκραναστάσεων. Στα όρια θεάτρου και οθόνης, πραγματικότητας και εικονικότητας, το video art πρότζεκτ Οι 7 θάνατοι της Αντώνας του σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη, του εικαστικού και σκηνογράφου Κωνσταντίνου Σκουρλέτη και της ομάδας bijoux de kant θέλει την Αντώνα, την αντιηρωίδα της Γλυκερίας Μπασδέκη, ερμηνευμένη από την Μπέττυ Βακαλίδου, να διατρέχει την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και να ανασταίνει την αφομοιωμένη λαϊκότητα του ελληνικού queer στη δημόσια μνήμη και στο ιστορικό σώμα.
24/11 στις 18.00-22.40
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσκαλεί παιδιά και εφήβους να παρακολουθήσουν τα προγράμματα Αθλητισμού και Ευεξίας που προσφέρει. Νήπια (3 έως και 5 ετών), παιδιά δημοτικού (6 έως και 12 ετών), έφηβοι (13 έως και 17 ετών), θα έχουν την ευκαιρία να να δοκιμάσουν το ολυμπιακό άθλημα της τοξοβολίας, καγιάκ στο κανάλι, στιβομαχίες, δημιουργική ενόργανη, χορό, γιόγκα και πολλές άλλες δραστηριότητες και αθλήματα.
24/11 στις 08.00 – 21.00
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ευριπίδου και Λ.Συγγρού
Περισσότερες δωρεάν προτάσεις στο Free City.