Κόκκινο – Red: Ομαδική έκθεση στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο
34 σύγχρονοι αξιόλογοι εικαστικοί εμπνέονται και δημιουργούν έργα με αφετηρία το «Κόκκινο» χρώμα στην τρίτη κατά σειρά ομαδική έκθεση του πρότζεκτ «Ουράνιο Τόξο – Rainbow», που παρουσιάζεται στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι, στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, η Τέχνη αποκτά «Κόκκινο» χρώμα, συνεχίζοντας τις 6 + 1 ομαδικές εκθέσεις που πλαισιώνουν το project Ουράνιο Τόξο – Rainbow και δίνουν χρώμα και βαθύτερα νοήματα έως το καλοκαίρι του 2023.
Η τρίτη έκθεση του project έχει θέμα το «Κόκκινο» χρώμα και παρουσιάζεται στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου από τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου έως την παραμονή των Χριστουγέννων, το Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου.
«Κόκκινο – Red»: Λίγα λόγια για την έκθεσηΤο κόκκινο ή ερυθρό είναι, μαζί με το κίτρινο και το μπλε, ένα από τα τρία βασικά χρώματα του ορατού φωτός. Το κόκκινο είναι επίσης ένα από τα τρία βασικά χρώματα του συστήματος απεικόνισης RGB (Red – Green – Blue) που χρησιμοποιείται στις έγχρωμες οθόνες.
Το χρώμα αυτό είναι συνδεδεμένο με ποικίλους συμβολισμούς. Από την αρχαιότητα κόκκινες ήταν οι χλαμύδες των στρατιωτών της αρχαίας Σπάρτης, των Μακεδόνων, των Ρωμαίων αλλά και των Βυζαντινών (το πορφυρό χρώμα στα ενδύματα και τα πέδιλα ήταν προνόμιο του αυτοκράτορα).
Σήμερα στη λογοτεχνία αλλά και στην καθημερινή γλώσσα συνδέεται με τη φωτιά, τον έρωτα και τις διάφορες εκφάνσεις του (π.χ. «κόκκινα τριαντάφυλλα» αλλά και «κόκκινα φανάρια»), το θυμό και τον κίνδυνο («κόκκινο πανί»).
Στα σήματα κυκλοφορίας το κόκκινο χρώμα συμβολίζει την απαγόρευση ή τον κίνδυνο, τα κόκκινα φώτα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου προειδοποιούν, η κόκκινη σημαία στις παραλίες απαγορεύει την κολύμβηση λόγω καιρικών συνθηκών, ενώ αποτελεί διεθνές σήμα κινδύνου για τα πλοία όταν κάνουν πετρέλευση. Η χρήση επίσης των κόκκινων φωτοβολίδων σημαίνει κίνδυνος. Τα οχήματα της πυροσβεστικής, οι σειρήνες των οχημάτων και τα ροτορ-αλάρμ φώτα της έχουν το χρώμα της φωτιάς, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος χρησιμοποιούν το χρώμα αυτό στα σύμβολά τους εντός λευκού πάντα φόντου, γενικότερα ως σύμβολο του «απυρόβλητου» και της προσφοράς βοήθειας.
Στην πολιτική, το κόκκινο ήταν το αγαπημένο χρώμα της ευρωπαϊκής αριστεράς και χρησιμοποιήθηκε από τα σοσιαλιστικά και εργατικά κόμματα και μετά το 1917 ταυτίστηκε πολιτικά με τη Ρωσική Επανάσταση, τη Σοβιετική Ένωση και τα κομμουνιστικά κόμματα. Αργότερα το υιοθέτησαν και οι Ναζί στη σημαία του Ναζιστικού Κόμματος, λόγω και της έντονης επίδρασής του στις μάζες.
Στο χώρο του αθλητισμού, το κόκκινο χρώμα, μόνο του ή σε συνδυασμό με κάποιο άλλο, ταυτίζεται με την υποστήριξη σε συγκεκριμένους συλλόγους (ερυθρόλευκοι, κυανέρυθροι, κλπ) ή εθνικές ομάδες.
Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου. Η έκθεση παρουσιάζεται σε συνδιοργάνωση με τη Διεθνή Πολιτιστική Πλατφόρμα ART HUB ATHENS / Art for social change – www.arthubathens.org. 34 σύγχρονοι αξιόλογοι εικαστικοί εμπνέονται και δημιουργούν έργα με αφετηρία το κόκκινο χρώμα.
Jocasta M., Sidan Ghazi, Έλενα Αρσενίδου, Ευαγγελία Βεκιαροπούλου, Μαρία Δ. Γεώργα, Πόλυ Γεωργακοπούλου, Μίνα Γκελντή, Σταυριέλενα Δημητρακοπούλου, Αικατερίνη Διαμαντοπούλου, Αμαλία Ελευθεριάδου, Αγλαΐα Θανάσου, Αικατερίνη Θεοδωρακοπούλου, Βασίλειος Καγκαράς, Μαρία Καραγιάννη, Νίκος Καραμπάσης, Κέλλυ Κοντζαμάνη, Φωτεινή Κρητικάκη, Ιωάννα Λιγνού, Αγγελική Λούκα, Μελέτης Λούκος, Χριστίνα Μακροπούλου, Κώστας Μαρκόπουλος, Αριάδνη Μεσογείτη, Μαρία Μιχαλοπούλου (Mary go round), Νάνσυ Ναουμίδου, Έπη Νικολακοπούλου, Ιωάννα Παληοκώστα, Μαριέττα Παπαγεωργίου, Αγγελική Παπακωνσταντίνου, Γιόλα Πήττα, Βιβέττα Σαρρή, Μανταλένα Τάνη, Μαργαρίτα Τελιανίδου, Αγγελική Παργινού Τσιώτση.