Χθες το βράδυ τα λόγια του γενικού εισαγγελέα του Ιράν, Mohammad Jafar Montazeri, για την αστυνομία των ηθών, έκαναν τον γύρο του κόσμου, δίνοντας ελπίδα σε όσους στηρίζουν τους διαδηλωτές της χώρας.
Ο κ. Montazeri βρισκόταν σε ένα θρησκευτικό συνέδριο την Κυριακή, όταν ερωτήθηκε αν η αστυνομία των ηθών θα διαλυθεί. «Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν». Αυτά ήταν τα λόγια του γενικού εισαγγελέα του Ιράν, που προκάλεσαν αμέσως ενθουσιώδεις ανακοινώσεις για τη “διάλυση της αστυνομία των ηθών”.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε όσο διανύουμε πλέον τον τρίτο μήνα διαδηλώσεων, που ξέσπασαν στη χώρα μετά το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμίνι, όσο βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία των ηθών, λόγω μη συμμόρφωσης με τον ιρανικό ενδυματολογικό κώδικα, που θέλει τις γυναίκες να φορούν χιτζάμπ και να είναι “σεμνά” ντυμένες.
Ο θάνατος της πυροδότησε μια σειρά αντιδράσεων, όχι μόνο για την ανισότητα των φύλων και την καταπίεση που βιώνουν οι γυναίκες, αλλά και για τη διαφθορά, τη φτώχια, την ανεργία που μαστίζουν το Ιράν.
Μάλλον όμως βιαστήκαμε να χαρούμε. Τον έλεγχο της συγκεκριμένης ομάδας, δεν έχει η εισαγγελεία της χώρας, αλλά το Υπουργείο Εσωτερικών, που μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιώσει τα λόγια του εισαγγελέα.
Παράλληλα, σύμφωνα με το CNN, η ιρανική κρατική τηλεόραση δεν επιβεβαιώνει την ανακοίνωση. Το κρατικό κανάλι Al-Alam φέρεται να ανέφερε ότι τα διεθνή ΜΜΕ παρουσιάζουν τα σχόλια του Montazeri ως “την υποχώρηση της ισλαμικής δημοκρατίας όσον αφορά το ζήτημα της χιτζάμπ και της σεμνότητας και ισχυρίζονται ότι προκλήθηκαν από τα πρόσφατα επεισόδια. Αλλά κανένας αξιωματούχος από τη Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν έχει επιβεβαιώσει ότι η περιπολία έκλεισε”.
Ακόμη όμως κι αν διαλυθεί η αστυνομία των ηθών, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει και η νομοθεσία του Ιράν, που μετρά δεκαετίες ισχύος.
“Το ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να διαλύσει την αστυνομία των ηθών, δεν σημαίνει ότι θα τελειώσουν οι διαδηλώσεις” είπε μία Ιρανή στο BBC World. “Ακόμα κι αν η κυβέρνηση πει ότι η χιτζάμπ αποτελεί προσωπική επιλογή, δεν είναι αρκετό. Ο λαός ξέρει ότι το Ιράν δεν έχει μέλλον με αυτή την κυβέρνηση στην εξουσία”.
Μια άλλη γυναίκα είπε: “Εμείς, οι διαδηλωτές, δεν ενδιαφερόμαστε για την χιτζάμπ πια. Βγαίνουμε χωρίς χιτζάμπ εδώ και 70 ημέρες. Αυτό που έχουμε είναι μια επανάσταση. Η χιτζάμπ ήταν η αρχή και δεν θέλουμε τίποτα λιγότερο από τον θάνατο του δικτάτορα και αλλαγή καθεστώτος”.
Πάντως, το Ιράν έχει δει πολλές και διαφορετικές “αστυνομίες των ηθών” από την ισλαμική επανάσταση του 1979. Η πιο πρόσφατη εκδοχή, γνωστή επίσημα ως Gasht-e Ershad, εγκαθιδρύθηκε πριν από 15 χρόνια από την κυβέρνηση του Mahmoud Ahmadinejad και είναι πλέον η κύρια ομάδα που έχει αναλάβει την εφαρμογή του αυστηρού κώδικα δεοντολογίας του Ιράν.
Ξεκίνησαν τις περιπολίες το 2006 για να εφαρμόσουν τον αυστηρό κώδικα ενδυματολογίας, που απαιτεί οι γυναίκες να φορούν μακριά ρούχα, να καλύπτουν τα μαλλιά τους, ενώ απαγορεύονται τα σκισμένα τζιν, τα σορτσάκια και άλλα ρούχα που θεωρούνται άσεμνα. Όταν μία γυναίκα παραβιάζει τα παραπάνω, έχουν το δικαίωμα να τη συλλάβουν και να την οδηγήσουν σε κέντρα “επανεκπαίδευσης”.