Λευκός θόρυβος
O βραβευμένος με όσκαρ σκηνοθέτης Νόα Μπάουμπακ εμπνέεται από το μυθιστόρημα «Λευκός Θόρυβος» του Ντον Ντελίλο και φτιάχνει μια ταινία που σατηρίζει την αμερικανική κουλτούρα τοποθετημένη στα 80s.
Ξεκαρδιστική αλλά και τρομακτική, λυρική και παράδοξη, συνηθισμένη και ταυτόχρονα αποκαλυπτική, η ταινία «Λευκός Θόρυβος» δραματοποιεί τις προσπάθειες μιας σύγχρονης αμερικανικής οικογένειας να ανταπεξέλθει στις τετριμμένες συγκρούσεις της καθημερινής ζωής, παλεύοντας παράλληλα με τα οικουμενικά μυστήρια της αγάπης, του θανάτου και της πιθανότητας να ευτυχήσει κανείς σε έναν αβέβαιο κόσμο.
Ο σκηνοθέτηςΗ ανάγνωση του μυθιστορήματος «Λευκός Θόρυβος» ήταν μια καθοριστική εμπειρία για τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη Νόα Μπάουμπακ. Στις σελίδες του εντόπισε μια ματιά της αμερικάνικης κουλτούρας που αντιμετώπιζε με γέλιο την υπαρξιακή κρίση της εποχής του (1985). Ο Ψυχρός Πόλεμος είχε αρχίσεινα «ξεπαγώνει», αλλά η ανησυχία και η αίσθηση της επικείμενης καταστροφής συνέχιζε να είναι διάχυτη στην καθημερινότητα.
«O “Λευκός Θόρυβος” αναμετράται με την ιδέα του θανάτου – ο μόνος τρόπος να ζήσεις πραγματικά τη ζωή σου είναι να αναγνωρίσεις ότι πρόκειται να τελειώσει», λέει ο Μπάουμπακ. «Ο πατέρας μου μού έδωσε το βιβλίο όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο. Ήταν συγγραφέας και αγαπούσε τις ταινίες, οπότε το βιβλίο ήταν μια σύνθεση όσων των ενδιέφεραν. Εκείνος απεβίωσε το 2019 και όταν ξαναδιάβασα το βιβλίο την ίδια χρονιά, επηρεάστηκα τρομερά από αυτό. Ο Ντον Ντελίλο [συγγραφέας του βιβλίου] μας παρουσιάζει όλες τις στρατηγικές και τις ρουτίνες που έχουμε ανακαλύψει για να αποδεχτούμε την αδιανόητη ιδέα του θανάτου και ύστερα ξετυλίγει αυτές τις άμυνες μας».
Ο ίδιος ο Ντελίλο έχει πει πως το έργο του είναι για «τη ζωή σε δύσκολους καιρούς», δήλωση η οποία εξηγεί την αναλλοίωτη φρεσκάδα του βιβλίου∙ εξάλλου, κάθε γενιά έρχεται αντιμέτωπη με «δύσκολους καιρούς».
Η ταινία σηματοδοτεί την πέμπτη συνεργασία του Μπάουμπακ με τον Άνταμ Ντράιβερ, τον οποίον είχε στο μυαλό του ήδη από τη συγγραφή του σεναρίου. «Μ’ αρέσει να γράφω έχοντας συγκεκριμένους ηθοποιούς κατά νου», λέει ο Μπάουμπακ. «Είναι λες και έχεις έναν κρυφό συνεργάτη».