Τριάντα χρόνια Art Athina μέσα από 25 εκθέσεις και 360 σελίδες
Με την έκθεση πρωτότυπου αρχειακού υλικού και την έκδοση ενός συλλεκτικού λευκώματος, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης γιορτάζει τα «γενέθλια» της αθηναϊκής φουάρ.
Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται αυτή τη χρονιά από τον Μάιο του 1993, όταν η πρώτη αθηναϊκή φουάρ (και μια από τις πρώτες διεθνώς) γινόταν πραγματικότητα και η Art Athina άνοιγε τις πύλες της για να υποδεχθεί το φιλότεχνο κοινό στο Εκθεσιακό Κέντρο Αθηνών, διοργανωμένη, όπως και τα επόμενα 30 χρόνια, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αιθουσών Τέχνης.
Έκτοτε μεσολάβησαν 25 ακόμη διοργανώσεις, στις οποίες η Art Athina περιπλανήθηκε στους χώρους της Helexpo, του παλιού Αεροδρομίου, του γηπέδου Τάε Κβο Ντο, στο Ωδείο Αθηνών, για να βρεθεί, από το 2019, σε αυτό που θεωρεί «σπίτι της», το εμβληματικό Ζάππειο Μέγαρο.
Σε αυτές τις διοργανώσεις, η συνέχεια των οποίων διακόπηκε από κρίσεις οικονομικές και υγειονομικές, οι 18 αίθουσες τέχνης που συμμετείχαν στην πρώτη φουάρ έφτασαν τις 80 στην τελευταία διοργάνωση, τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ αναλόγως εμπλουτίστηκε το πρόγραμμά της και αυξήθηκε ο αριθμός των επισκεπτών της.
Με αφορμή τη «στρογγυλή» αυτή επέτειο, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης αποφάσισε την έκδοση του επετειακού λευκώματος «Art Athina 1993-2022», καθώς και την έκθεση πρωτότυπου αρχειακού υλικού από κάθε διοργάνωση (κατάλογοι, αφίσες, ενημερωτικά φυλλάδια, δελτία τύπου κ.ά.) στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης – Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης.
Πρώτη εκδήλωση για την ΠινακοθήκηΚατά την παρουσίαση του λευκώματος και της έκθεσης, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Συραγώ Τσιάρα, αφού επισήμανε ότι πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση υπό τη δική της διεύθυνση, σημείωσε ότι το αρχείο του ΙΣΕΤ, στο οποίο βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό η τεκμηρίωση της έκδοσης, «αποτελεί ένα εργαλείο για την κατανόηση του τι έγινε στον χώρο της τέχνης τα τελευταία τριάντα χρόνια».
Από τη μεριά της, η πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννα Γραμματοπούλου, αφού σημείωσε ότι το λεύκωμα διασώζει υλικό από τις 25 διοργανώσεις, εξήγησε ότι περιέχει το πρωτότυπο υλικό της κάθε διοργάνωσης, φωτογραφικό υλικό, επιλογή δημοσιευμάτων από τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, αλλά και ένα χρονολόγιο με γεγονότα της ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας, ώστε να γίνεται κατανοητό το πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιούνταν κάθε φορά η Art Athina.
«Εργαλείο για την ιστορία του εικαστικού χώρου»«Ο κατάλογος είναι ένα αρχείο, αλλά, ταυτόχρονα και ένα έργο τέχνης» επισήμανε ο σχεδιαστής του Μιχάλης Γεωργίου, ενώ ο επιμελητής της έκδοσης, Γιάννης Ασδραχάς, υπογράμμισε την έως τώρα έλλειψη μιας συγκεντρωτικής καταγραφής των ετήσιων φουάρ. «Η αναζήτηση σε αρχεία σε φυσική μορφή επεφύλασσε μεγάλες συγκινήσεις», είπε, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία του index που καταρτίστηκε και αποτελεί «ένα ερευνητικό εργαλείο για την ιστορία του εικαστικού χώρου».
Η συλλεκτική έκδοση «Art Athina 1993-2022» κυκλοφορεί σε 300 μονάχα αντίτυπα, εκτός εμπορίου. Αποτελεί ένα «δώρο» της διοργάνωσης προς όλους όσοι τη στηρίζουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, αλλά και «έναν φόρο τιμής προς όσους την εμπνεύστηκαν, την εξέλιξαν, εργάζονται, ώστε να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις κάθε εποχής, και οραματίζονται το μέλλον της». Παράλληλα, όμως, διατίθεται και σε ψηφιακή μορφή μέσω qr code με ελεύθερη πρόσβαση για όλους.