MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΤΑΓΗ

Μελομακάρονα με αλεύρι ολικής και μελάσσα από το food blog Vegan Times

Το food blog Vegan Times, μάς δείχνει την συνταγή για μελομακάρονα, στη vegan εκδοχή τους, για λιγότερο παχυντικά, αλλά γευστικά μελομακάρονα, ενισχυμένα με αλεύρι ολικής και μελάσσα τόσο στο μείγμα όσο και στο σιρόπι.

Monopoli Team

Υλικά:

Για το σιρόπι

2 κούπες νερό
4 1⁄2 κούπες ζάχαρη λευκή
1 ξυλάκι κανέλας
4 γαρίφαλα
2 πορτοκάλια την φλούδα τους
2 κ.σ. μελάσσα από ρόδι
Για τη ζύμη
6 πορτοκάλια ακέρωτα το ξύσμα τους & τον χυμό τους
1 1⁄2 κούπα ελαιόλαδο
2 κ.σ. μελάσσα
1 κούπα νερό
7 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1⁄2 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
3 κ.γ. κανέλα
1⁄4 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 πορτοκάλια ακέρωτα το ξύσμα τους
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
2 κούπες αλεύρι ολικής
6 κούπες αλεύρι μαλακό
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
Για τη διακόσμηση
1 κούπα καρύδια

Προετοιμασία:

Παίρνoυμε το ξύσμα από 6 πορτοκάλια. Στην συνέχεια τα στίβουμε για να πάρουμε τον χυμό τους και διατηρούμε το ξύσμα και τον χυμό στο ψυγείο μέχρι να τα χρειαστούμε. Κρατάμε τις φλούδες από 2 πορτοκάλια για το σιρόπι.

Φτιάχνουμε το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού σε μια κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία να βράσουν.

Μόλις πάρουν την πρώτη βράση, αφήνουμε για 2′-3′, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη.
Ψιλοκόβουμε τα καρύδια με μαχαίρι ή στο μούλτι/blender.

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.

Φτιάχνουμε τη ζύμη: Ρίχνουμε σε μια λεκάνη όλα τα υγρά υλικά, προσθέτουμε τα άλευρα και τα μπαχαρικά, και στο τέλος τη σόδα. Δεν ζυμώνουμε, απλώς ανακατεύουμε.

Πλάθουμε σε μακρόστενα μπισκότα, κάνουμε τρύπες με ένα πιρούνι, και τα τοποθετούμε στο ταψί. Θα βγουν περίπου 4 ταψιά, ανάλογα με το μέγεθος που θα τα πλάσουμε. Αν τα ψήσουμε σε δύο δόσεις, τότε θα χρειαστεί να σκεπάσουμε με μια πετσέτα το ζυμάρι ή τα ταψιά με τα άψητα μπισκότα ενώ βρίσκονται στην αναμονή.

Ψήνουμε για 15′-20′. Τα θέλουμε να είναι τραγανά απ’ έξω και υγρά μέσα. Το χρώμα τους θα είναι σκούρο λόγω του αλευριού ολικής, δεν είναι ένδειξη ότι είναι ψημένα. Στα 15′ ελέγχουμε εάν είναι τραγανά, ανοίγοντας τον φούρνο, παίρνοντας ένα, και κόβοντάς το στη μέση. Αν η μέση είναι σχεδόν στεγνή, είναι έτοιμα. Αν είναι υγρή, ψήνουμε 5′ ακόμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜπισκότα μελομακάρονο από τις food bloggers The Veggie Sisters12.09.2018

Τα βγάζουμε από το ταψί (δεν χρειάζεται να κρυώσουν) και τα ρίχνουμε στο σιρόπι για 10”-20”. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Κόβουμε στη μέση το πρώτο, και βλέπουμε μέχρι πού έχει φτάσει το σιρόπι. Προσαρμόζουμε τον χρόνο ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Αν τα θέλουμε γλυκά, τότε το σιρόπι θα πρέπει να έχει φτάσει έως τη μέση του μπισκότου. Αν τα θέλουμε άγλυκα, δεν χρειάζεται να υγρανθεί και ο πυρήνας του μπισκότου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΧριστουγεννιάτικα μπισκότα με 3 υλικά από τη food blogger Supermum_of_twinboys12.09.2018

Καθώς βγάζουμε τα μελομακάρονα από το σιρόπι, τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Όταν γεμίσει η πιατέλα πασπαλίζουμε με καρύδια και λίγο σιρόπι. Συνεχίζουμε κάνοντας ορόφους.

Βρείτε περισσότερες συνταγές του blog εδώ.

Περισσότερα από Συνταγές