MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
XMAS ΣΥΝΤΑΓΕΣ

(More) Healthy Christmas: 3 food bloggers μάς προτείνουν συνταγές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

3 αγαπημένοι healthy food bloggers μάς προτείνουν τις δικές τους συνταγές για healthy εορταστικό τραπέζι, που θα κάνουν το σπίτι να μοσχοβολήσει Χριστούγεννα.

Σοκολατένια Τάρτα, @keep_eat_healthy©
Σοκολατένια Τάρτα, @keep_eat_healthy©
author-image Μαριαλενα Μάλλιου

Η πιο μαγική εποχή του χρόνου έφτασε και μαζί με αυτή και η ώρα να μπούμε στην κουζίνα και να δημιουργήσουμε τις αγαπημένες μας χριστουγεννιάτικες συνταγές. Φέτος 3 αγαπημένοι healthy food bloggers μάς προτείνουν τις δικές τους προτάσεις, που θα κάνουν το σπίτι να μοσχοβολήσει Χριστούγεννα, χωρίς να μάς βάλουν στο τρυπάκι των δεύτερων σκέψεων για εκείνο το επιπλέον κομμάτι.

Nutrition_home

Η Αλεξάνδρα Κοντοδήμου, είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc και ιδιοκτήτρια του διαιτολογικού γραφείου Nutrition Home και του εστιατορίου υγιεινής διατροφής Nutribowl στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μπορείτε να την βρείτε στο instagram με το όνομα @nutrition_home όπου ανεβάζει συνταγές και ενημερωτικά post διατροφής.

Για τα Χριστούγεννα μας προτείνει τα πιο υγιεινά ρολάκια κανέλας με γεύση μελομακάρονο, την απόλυτη συνταγή για cinnamon rolls για να μοσχοβολήσει όλο το σπίτι κανέλα και πορτοκάλι- μελομακάρονο δηλαδή! Μαζί θα δούμε μία πιο υγιεινή εκδοχή με μέλι και ελάχιστο λάδι με μπόλικα καρύδια. Ένα μόνο κομμάτι από τα πιο ζουμερά ρολάκια κανέλας θα μας χαρίσει πολύτιμα Ω3 λιπαρά που μειώνουν την φλεγμονή, βελτιώνουν τα λιπίδια στο αίμα και ενισχύουν την πνευματική ικανότητα. Παράλληλα το κάθε ρολάκι είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Β2 και Β9, μαγγανίου, σεληνίου και χαλκού.

Υγιεινά ρολάκια κανέλας με γεύση μελομακάρονο
Υγιεινά ρολάκια κανέλας με γεύση μελομακάρονο, @nutrition_home©

Υγιεινά ρολάκια κανέλας με γεύση μελομακάρονο, @nutrition_home©

Για 15 ρολάκια θα χρειαστείτε:

Υλικά

Για την ζύμη:
• 230ml γάλα ή γάλα αμυγδάλου σε θερμοκρασία δωματίου
• 1 φακελάκι μαγιά
• 1 κ. σούπας ζάχαρη
• 1 κ. σούπας baking
• Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 3 κ. σούπας λάδι
• 360 γρ. αλεύρι
• λίγο αλάτι

Για την γέμιση:
• 100 γρ. ψιλοκομμένο καρύδι
• 3 κ. σούπας μέλι
• 3 κ. γλυκού κανέλα
• ½ κ. γλυκού γαρύφαλλο

Για το σιρόπι:
• 4 κ. σούπας μέλι
• ½ φλ. νερό
• Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
• λίγη κανέλα

Για το γαρνίρισμα:
• 50 γρ. ψιλοκομμένο καρύδι

Εκτέλεση

1. Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα, την μαγιά και την ζάχαρη και τα αφήνουμε στην άκρη για δέκα λεπτά μέχρι η μαγιά να “φάει” την ζάχαρη.
2. Προσθέτουμε το ξύσμα, λίγο αλάτι, το λάδι, το baking και το αλεύρι και ζυμώνουμε.
3. Αφήνουμε το ζυμάρι σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
4. Μόλις το ζυμάρι μας διπλασιαστεί, το ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα.
5. Λαδώνουμε και απλώνουμε τα υλικά της γέμισης αφού τα ανακατέψουμε καλά σε ένα μπολάκι.
6. Τυλίγουμε την ζύμη από την μεγάλη πλευρά προσέχοντας να φτιάξουμε ομοιόμορφο το ρολό μας.
7. Κόβουμε σε 12-15 ρολάκια ανάλογα το πάχος που θα επιλέξουμε και τα τοποθετούμε σε ταψάκι με λαδόκολλα.
8. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά με αέρα.

Για το σιρόπι:
Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το μέλι με τα υπόλοιπα υλικά και περιχύνουμε τα ρολάκια μας αφού κρυώσουν.

* Εναλλακτικά μπορούμε να προσθέσουμε μόνο μέλι.
* Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένα καρύδια.
* Για πιο σιροπιαστό αποτέλεσμα μπορούμε να αυξήσουμε το νερό στο σιρόπι.

Διατροφική αξία ανά κομμάτι:

E: 220 kcal, C: 30g, P: 4,7g, F: 9,8g

ΗealthyTasteland

Μέσα από το @healthytasteland η Μαρία Ζαλώνη μοιράζεται μαζί μας την αγάπη της για την υγιεινή διατροφή και τη φωτογραφία. Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, κυκλοφόρησε το 2ο ebook της, με συνταγές για AirFryer -μία συσκευή κουζίνας, που κάνει τα πάντα πιο υγιεινά, αλλά εξίσου νόστιμα με το μαγείρεμα στο τηγάνι- το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η ίδια μοιράζεται μαζί μας 2 πεντανόστιμες και υγιεινές χριστουγεννιάτικες συνταγές: τη σοκολατένια τούρτα με κάστανο και τα μελομακάρονα με ζάχαρη καρύδας.

Σοκολατένια τούρτα με κάστανο
Σοκολατένια τούρτα με κάστανο, @healthytasteland, Μαρία Ζαλώνη©

Σοκολατένια τούρτα με κάστανο, @healthytasteland, Μαρία Ζαλώνη©

Για τις βάσεις:

  • 200γρ χουρμάδες
  • 120γρ γάλα
  • 40γρ φυστικοβούτυρο
  • 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 αυγά
  • 70γρ αλεύρι ντίνκελ (ή γ.ο.χ)
  • 1 κ.γ baking powder
  • 1 κοφτό κ.γ baking soda
  • 1 κ.γ ξύδι

Για την κρέμα:

  • 1 κονσέρβα κρέμα καρύδας
  • 200γρ πουρέ κάστανο
  • 100γρ κουβερτούρα
  • 10γρ λάδι καρύδας
  • 50γρ μέλι
  • 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας

Για το σιρόπι:

  • 100γρ νερό
  • 20γρ ζάχαρη καρύδας
  • ½ κ.γ εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Για την τούρτα:

  1. Για τις βάσεις: Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε τους χουρμάδες, το γάλα, το φυστικοβούτυρο, τη βανίλια και το αλάτι μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη πάστα.
  2. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια το αλεύρι, το baking powder και ανακατεύουμε ξανά.
  3. Σε ένα ποτηράκι βάζουμε την baking σόδα με το ξύδι και ανακατεύουμε. Το προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά να ομογενοποιηθεί.
  4. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα τσέρκι 20εκ, αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180°C για περίπου 30’ λεπτά.
  5. Αφού κρυώσει τελείως, κόβουμε στη μέση σχηματίζοντας δυο βάσεις.
  6. Για την κρέμα: Λιώνουμε την κουβερτούρα με το λάδι καρύδας και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  7. Βγάζουμε την κρέμα καρύδας από το ψυγείο, την γυρίζουμε ίσια και την ανοίγουμε. Με ένα κουτάλι παίρνουμε μόνο το λευκό στερεό μέρος (το νερό έχει μείνει στον πάτο) και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  8. Προσθέτουμε ακόμα τον πουρέ κάστανο, το μέλι, τη βανίλια και χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός να ομογενοποιηθεί.
  9. Αφού κρυώσει η κουβερτούρα τη βάζουμε στην κρέμα σιγά σιγά ενώ χτυπάμε με το μίξερ. Βάζουμε στο ψυγείο για 15-20’ λεπτά.
  10. Για το σιρόπι: Σε ένα μπρίκι προσθέτουμε όλα τα υλικά και ζεσταίνουμε για 2-3’ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη καρύδας.

Για το στήσιμο:

  1. Σε μια πιατέλα βάζουμε τη μια βάση και με ένα κουταλάκι περιχύνουμε το μισό ζεστό σιρόπι σε όλη την επιφάνεια.
  2. Αφαιρούμε την κρέμα από το ψυγείο και απλώνουμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού τη μισή σχεδόν (και λίγο παραπάνω) ποσότητα κρέμας.
  3. Καλύπτουμε με τη δεύτερη βάση, τη σιροπιάζουμε με τον ίδιο τρόπο με το υπόλοιπο σιρόπι και στη συνέχεια καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
  4. Γαρνίρουμε με τριμμένη κουβερτούρα και ροζέτες από πουρέ κάστανο, κουβερτούρα και λίγο γάλα.

Μελομακάρονα με ζάχαρη καρύδας
Μελομακάρονα με ζάχαρη καρύδας, @healthytasteland, Μαρία Ζαλώνη©

Μελομακάρονα με ζάχαρη καρύδας, @healthytasteland, Μαρία Ζαλώνη©

Για 6-8 κομμάτια θα χρειαστείτε:

Υλικά

Για το σιρόπι:

  • 200γρ νερό
  • 60γρ ζάχαρη καρύδας
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 4 γαρύφαλλα ολόκληρα
  • ½ πορτοκάλι
  • 120γρ μέλι

Για τη ζύμη:

  • 160γρ χυμό πορτοκάλι
  • 170γρ ελαιόλαδο
  • 1-2 κ.γ ξύσμα πορτοκάλι
  • 1-1½ κ.γ κανέλα
  • ½ κ.γ γαρύφαλλο σκόνη
  • 50γρ ζάχαρη καρύδας
  • 1 κ.γ baking σόδα
  • 1 κ.γ baking powder
  • 130γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 430γρ αλεύρι ντίνκελ (ή γ.ο.χ)

Εκτέλεση
  1. Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός απο το μέλι, να βράσουν για 2-3’ λεπτά. Μόλις λιώσει η ζάχαρη αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
  2. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, το ελαιόλαδο, το ξύσμα, την κανέλα, το γαρύφαλλο, την ζάχαρη καρύδας και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
  3. Προσθέτουμε τη baking σόδα, το baking powder, χτυπάμε με το σύρμα να ομογενοποιηθούν και αφήνουμε για 1’ λεπτό. (Η σόδα θα ενεργοποιηθεί αμέσως και το μείγμα θα φουσκώσει ελαφρώς)
  4. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε ξανά. Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς αρχικά με το σύρμα και στη συνέχεια απαλά με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ομοιόμορφη ζύμη.
  5. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ό,τι σχήμα θέλουμε (30γρ το κάθε ένα) και με ένα μαχαίρι τα χαράσουμε σταυρωτά.
  6. Καλύπτουμε δυο ταψιά με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε τα μελομακάρονα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190-200°C για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να τραγανίσουν. (Ανάλογα με το φούρνο μπορεί να διαφέρει ο χρόνος ψησίματος γι’αυτό τσεκάρουμε συχνά για να μη μας καούν)
  7. Αφαιρούμε από τον φούρνο, ρίχνουμε  τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για περίπου 30-40’’ δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι.
  8. Με το σιρόπι που θα περισσέψει περιχύνουμε τα μελομακάρονα μας. Μέσα σε λίγες ώρες θα το έχουν απορροφήσει όλο.
  9. Αλείφουμε κάθε μελομακάρονο με λίγο μέλι και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια.

Keep_eat_healthy

Η Μαρία και ο Βλάσης, η ομάδα του @keep_eat_healthy, είναι διαιτολόγοι – διατροφολόγοι απόφοιτοι του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και δημιουργοί & ιδρυτές του Κέντρου Διατροφικής Υποστήριξης και Εκπαίδευσης KEEP EAT HEALTHY.

Οι ίδιοι μας λένε: «Η φιλοσοφία μας βασίζεται στην εξατομικευμένη διατροφική εκπαίδευση μέσω της οποίας βελτιώνονται οι διατροφικές συνήθειες του ατόμου, αναπτύσσεται μια υγιής σχέση με το φαγητό και την εικόνα σώματος και επιτυγχάνεται ένα υγιές βάρος.»

Οι τρεις συνταγές που μας προτείνουν «είναι πλούσιες σε γεύση αλλά και σε θρεπτικά συστατικά που είναι ωφέλημα για τον οργανισμό, γι’ αυτό λοιπόν, σας συνιστούμε να σηκώσετε μανίκια, να φορέσετε ποδιές και να μπείτε οικογενειακός στην κουζίνα, να τις φτιάξετε και να τις απολαύσετε αυτές τις γιορτινές ημέρες.»

Σοκολατένια Τάρτα
Σοκολατένια Τάρτα, @keep_eat_healthy©

Σοκολατένια Τάρτα, @keep_eat_healthy©

Για 17 μερίδες θα χρειαστείτε:

Υλικά

Για την βάση:

  • 250gr μπισκότα digestive ολικής
    άλεσης χωρίς ζάχαρη
  • 60gr καρύδια
  • 200gr απύρηνους χουρμάδες
  • 15ml κονιάκ
  • 1 κ.γ κανέλα
  • 1/2 κ.γ σκόνη γαρύφαλλο
  • 1/2 κ.γ σκόνη μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κ.γ σκόνη τζίντζερ
  • Ξύσμα απο ένα πορτοκάλι
  • 20gr κακάο
  • 50ml μέλι ή μελασα

Για την επικάλυψη:

  • 400gr κουβερτούρα >70%
    περιεκτικότητας σε κακάο
  • 150gr φιστικοβούτυρο
  • 50gr μέλι ή μελασα

Εκτέλεση

1. Αλέθουμε στο multi σε χοντρά κομμάτια τα μπισκότα και τα καρύδια
2. Μουλιάζουμε για λίγα λεπτά σε ζεστό νερό τους χουρμάδες και έπειτα τους  αλέθουμε στο multi
3. Τοποθετούμε όλα τα υλικά για την βάση σε ένα μπολ και ανακατεύουμε
4. Προσθέτουμε το μείγμα της βάσης σε μια φόρμα στρογγυλή με αποσπώμενη βάση την οποία πρώτα έχουμε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο, πιέζουμε με ένα κουτάλι ώστε να τοποθετηθεί ομοιόμορφα το μείγμα και στην συνέχεια την βάζουμε για περίπου 2 ώρες στην κατάψυξη
5. Λίγο πριν αφαιρέσουμε την φόρμα από την κατάψυξη λιώνουμε σε μπεν μαρι την κουβερτούρα, έπειτα προσθέτουμε όλα τα υλικά της επικάλυψης και ανακατεύουμε
6. Αφαιρούμε την φόρμα από την κατάψυξη και ρίχνουμε το μείγμα της επικάλυψης πάνω από την βάση
7. Βάζουμε την φόρμα στην κατάψυξη για άλλες 2 ώρες περίπου, κόβουμε την τάρτα σε λεπτά κομμάτια και έπειτα την διατηρούμε στην συντήρηση

Γιορτινή σαλάτα
Γιορτινή Σαλάτα, @keep_eat_healthy©

Γιορτινή Σαλάτα, @keep_eat_healthy©

Για 4 μερίδες θα χρειαστείτε:

Υλικά

Για την σαλάτα:

  • 60gr/1 παντζάρι βρασμένο
  • 40gr ρόδι
  • 35gr/ 1/2 πράσινο μήλο
  • 10gr κουκουνάρι
  • 100gr/1 συσκευασία Ελληνική σαλάτα
  • 25gr/ 2 αποξηραμένα σύκα
  • 6gr καρύδια
  • 35gr/3 κάστανα
  • 1 φέτα ταλαγάνι

Για το dressing:

  • 24ml/ 2κ.σ κρέμα βαλσάμικο με
    πορτοκάλι + λεμόνι
  • 3 κ.σ μηλόξυδο
  • 40ml χυμό πορτοκάλι
  • 12gr/ 2κ.γ μελάσα

Εκτέλεση

1. Καθαρίζουμε το μήλο, το παντζάρι τα κάστανα και τα κόβουμε σε φέτες
3. Σε αντικολλητικό τηγάνι ψήνουμε το ταλαγάνι και από τις δύο πλευρές για λίγα λεπτά, έπειτα το τοποθετούμε επάνω από την σαλάτα
2. Σε μία πιατέλα τοποθετούμε όλα τα υλικά για την σαλάτα
4. Σε ένα σέικερ προσθέτουμε όλα τα υλικά για το dressing, ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στην σαλάτα

Περισσότερα από Συνταγές